Vlado Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Witam, Juz kiedyś pytałem ale jako tako nie uzyskałem odp. Mam big problem z magistralą na Epox-ie 8k5a. Nie moge podnieść jej do 166, bios najnowszy i pytanie czy to wina proca: Athlon 1333 pamieci 256pc2700 kingston słabej grafy bo mam ATI rage 3d IIC a może i SBL!1024 Może ktos z Was miał takie problemy i podpowie mi co z tym począć. Ja myślę, że to przez badziewną grafę ale nie jestem specem w o/c bo płytę gł. mam od 2 tyg. także dopiero zaczynam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Napewno proca bo ta płyta ma dzielnik pci 1/5 obniż mnożnik i powinno być w porządku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Napewno proca bo ta płyta ma dzielnik pci 1/5 obniż mnożnik i powinno być w porządku. dzielnik PCI 1/5? O cholera. To biedak bedzie mial na PCI 0,00606MHz :lol: Chyba chodzilo o mnoznik :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Napewno proca bo ta płyta ma dzielnik pci 1/5 obniż mnożnik i powinno być w porządku.Mnożnik mam na default bo jakis czas miałem go zakręconego tylko mnożnikiem 11,5 ale żadnego benchmarka mi nie przechodził to wróciłem do ust. domyślnych. Vcore mam 1.95. Czyli jak obniżę mnożnik to magistralę pocisnę na 166 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Napewno proca bo ta płyta ma dzielnik pci 1/5 obniż mnożnik i powinno być w porządku.Mnożnik mam na default bo jakis czas miałem go zakręconego tylko mnożnikiem 11,5 ale żadnego benchmarka mi nie przechodził to wróciłem do ust. domyślnych. Vcore mam 1.95. Czyli jak obniżę mnożnik to magistralę pocisnę na 166 ??? moze.............. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Dobra dzięki za poradę, dzis będę próbował na obniżonym mnożniku go puszczać. Tak gdyby dał sie pocisnąć docelowo 1333@1600 to by było cacy he,he... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiQs Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Kupilem tez ta plyte w nadzieji na wspaniale podkrecanie,m a tu g.wno. Mam teraz Athlona 2000+ i nie moge podkrecic nawet o 5MHz bo odrazu mam zwisy. Wczesniej mialem 1800+ i na starym MSI chodzil na 155, a tu tez nic nie moge zakrecic, dodam ze pamieci chodza mi spoko na 390MHz, takze to nie ich wina. Sprawdzalem tez karte i cala reszte i to nie ich wina. Czyzby ta plyta byla taka h.j.wa, czy moja jest jakas felerna?? :( Jesli to moja to czy moge to w jakikolwiek sposob wyreklamowac??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Napewno proca bo ta płyta ma dzielnik pci 1/5 obniż mnożnik i powinno być w porządku. dzielnik PCI 1/5? O cholera. To biedak bedzie mial na PCI 0,00606MHz :lol: Chyba chodzilo o mnoznik :wink: Nie chodziło mi o dzielnik fsb/pci .Czyli przy fsb 166 jest 166,(6)/5 czyli 33,(3) .Jak wyliczyłeś te 0,00606 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 No jak wogóle nie możesz nic proca na niej zakręcić to faktycznie dolina, ja na swojej puszczam proca samą magistralą na 1520 ale ciąglę mi mało i dlatego szukam sposobu żeby podnieść do 166 ale myślałem, że na tej płytcę będzie naprawdę różowo w o/c no chyba, że ciagle cos źle ustawiam. P.S. A ile za swoją zabuliłeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Nie chodziło mi o dzielnik fsb/pci .Czyli przy fsb 166 jest 166,(6)/5 czyli 33,(3) .Jak wyliczyłeś te 0,00606 ??? Czy ty odrozniasz pojecie dzielnik a mnoznik? dzielnik oznacza dzielenie. Podziel sobie 166 przez 1/5 o wyjdzie ci bzdura. Ale pomnoz 166 przez 1/5 i wyjdzie prawda. Oj szkola sie klania. Przy FSB 166 w KT333 dzielnik jest 5, ale mnoznik 1/5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Nie chodziło mi o dzielnik fsb/pci .Czyli przy fsb 166 jest 166,(6)/5 czyli 33,(3) .Jak wyliczyłeś te 0,00606 ??? Czy ty odrozniasz pojecie dzielnik a mnoznik? dzielnik oznacza dzielenie. Podziel sobie 166 przez 1/5 o wyjdzie ci bzdura. Ale pomnoz 166 przez 1/5 i wyjdzie prawda. Oj szkola sie klania. Przy FSB 166 w KT333 dzielnik jest 5, ale mnoznik 1/5. Dzielnik a nie mnoznik (divider), tylko ze prawidlowa nazwa to dzielnik szyny fsb do PCI, czyli 1/5 = fsb/PCI :) Wiadomo ze wychodzi na to samo, zreszta co za roznica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiQs Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 No jak wogóle nie możesz nic proca na niej zakręcić to faktycznie dolina, ja na swojej puszczam proca samą magistralą na 1520 ale ciąglę mi mało i dlatego szukam sposobu żeby podnieść do 166 ale myślałem, że na tej płytcę będzie naprawdę różowo w o/c no chyba, że ciagle cos źle ustawiam. P.S. A ile za swoją zabuliłeś? Ja mam Raida, ale nie pamietam juz ile za nia dalem, a nie moge znalezc fakturki i z cennika tez znikla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Nie chodziło mi o dzielnik fsb/pci .Czyli przy fsb 166 jest 166,(6)/5 czyli 33,(3) .Jak wyliczyłeś te 0,00606 ??? Czy ty odrozniasz pojecie dzielnik a mnoznik? dzielnik oznacza dzielenie. Podziel sobie 166 przez 1/5 o wyjdzie ci bzdura. Ale pomnoz 166 przez 1/5 i wyjdzie prawda. Oj szkola sie klania. Przy FSB 166 w KT333 dzielnik jest 5, ale mnoznik 1/5. Coś musiało mi sie powalić :oops:. Mniejsza o to i tak każdy wie o co chodzi :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Dzielnik a nie mnoznik (divider), tylko ze prawidlowa nazwa to dzielnik szyny fsb do PCI, czyli 1/5 = fsb/PCI :) Wiadomo ze wychodzi na to samo, zreszta co za roznica. spojz matematycznie na ta sprawe i zrozumiesz o co chodzi. Roznie dobrze mozna powiedziec ze mnoznik procesora to tez...dzielnik... 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Nie chodziło mi o dzielnik fsb/pci .Czyli przy fsb 166 jest 166,(6)/5 czyli 33,(3) .Jak wyliczyłeś te 0,00606 ??? Czy ty odrozniasz pojecie dzielnik a mnoznik? dzielnik oznacza dzielenie. Podziel sobie 166 przez 1/5 o wyjdzie ci bzdura. Ale pomnoz 166 przez 1/5 i wyjdzie prawda. Oj szkola sie klania. Przy FSB 166 w KT333 dzielnik jest 5, ale mnoznik 1/5. Dzielnik a nie mnoznik (divider), tylko ze prawidlowa nazwa to dzielnik szyny fsb do PCI, czyli 1/5 = fsb/PCI :) Wiadomo ze wychodzi na to samo, zreszta co za roznica. No to nic już nie rozumiem czyli to co podałem dzielnik fsb/pci 1/5 jest to prawidłowo czy nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 a abitach (przeglądam ocworkbench.com tera) nazywa się to RATIO i wynosi 5:2:1 czyli fsb:agp:pci. mówiąć prościej stosunek 166:66:33 wynosi właśnie tyle. określenie dzielnik mnożnik unzał byw właściwie za umowne... u mnie w biosie od msi jest cpu ratio - i to jest mnożnik..., a w abicie mamy co innego, bo ratio to jest dzielnik... a cholera mnie sie już też pieprzy. i ja mam 5 z mamty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Dzielnik a nie mnoznik (divider), tylko ze prawidlowa nazwa to dzielnik szyny fsb do PCI, czyli 1/5 = fsb/PCI :) Wiadomo ze wychodzi na to samo, zreszta co za roznica. spojz matematycznie na ta sprawe i zrozumiesz o co chodzi. Roznie dobrze mozna powiedziec ze mnoznik procesora to tez...dzielnik... 8O 1/5 to jest jakieś 0,2. fsb/pci czyli 166/33=5,(03) także chyba coś ci sie popierniczyło... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 No właśnie u mnie w biosie też mam CPU Ratio i myslałem, że tam sie mnożnik ustawia...kurde juz nic nie wiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 O właśnie fachowo powinno sie to nazwyać RATIO czyli mi sie zdaje tłumacząć na polski to będzie chyba proporcja.Czyli proporcja fsb/pci jest 1/5 qwa tylko sie nieśmiać jak przypierniczyłem znowu kwasa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 a jakie masz tam opcje wybory? jeżeli coś na wzrór 5x nastpęna 5,5x itd... albo x5, x5,5 to t ojest mnożnik (to co mnoży fsb i daje prędkość cpu) jeżeli masz tam coś na wzór 1/4, 1:4, 4:2:1 (mniej więcej :) to jest to dzielnik (to co dzieli fsb na prędkości agp & pci ) nieźle zamieszałem co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 1/5 to jest jakieś 0,2. fsb/pci czyli 166/33=5,(03) także chyba coś ci sie popierniczyło... no fajnie i to 166 chyba MNOZYSZ przez 0,2 a nie dzielisz co? :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 i ja mam 5 z mamty... a ja jestem na studiach i co z tego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 No i udało się, magistrala podniesiona do 166 ale mnoznik musiałem zmniajszyć do 9. Wprawdzie proc chodzi 1333@1500 ale za to super stabilnie bo testy przechodzi bez problemu bez żadnych bluescreenów. Chyba to już max tego proca ale i tak nieźle, lepiej ciut mniej ale stabilnie. I temp proca w stresie 47 przy vcore 1.825. Jeszcze jednak nie powiedziałem ostatniego słowa bo ciekaw jestem czy jakbym założył jakies dobre chłodzenie to czy nie poszedłby na 1550 albo moze i 1600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 Kurde jeszcze Powiedzcie mi jak to jest, czytam u, niektórych w konfigu, że mają podkręcone np. durony z 800 na 1200 czyli 400 mhz na + a ja raptem zyskałem niecałe 170 o co chodzi czy durnie sie lepiej krecą czy jaka cholerka, może chłodzenie mam do d..y ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 Kurde jeszcze Powiedzcie mi jak to jest, czytam u, niektórych w konfigu, że mają podkręcone np. durony z 800 na 1200 czyli 400 mhz na + a ja raptem zyskałem niecałe 170 o co chodzi czy durnie sie lepiej krecą czy jaka cholerka, może chłodzenie mam do d..y ??? Oczywiście odblokowałeś proca?! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 Kurde jeszcze Powiedzcie mi jak to jest, czytam u, niektórych w konfigu, że mają podkręcone np. durony z 800 na 1200 czyli 400 mhz na + a ja raptem zyskałem niecałe 170 o co chodzi czy durnie sie lepiej krecą czy jaka cholerka, może chłodzenie mam do d..y ??? Oczywiście odblokowałeś proca?! :D :DNie musiałem, mam firmowo odblokowany mnożnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 A jakie masz chłodzenie?! Załóż WC i kręć :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 A jakie masz chłodzenie?! Załóż WC i kręć :DA na WC pocisne wyżej proca???Bo mam teraz zwykłego spire z miedzianą podstawką a temp w stresie 47 to nie wiem czy jest sens inwestować w chłodzenie no chyba, że wtedy się mocniej zakręci choć myślę, że to już max tego procka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 'berkut' chłodząc freonem :D wyciągnął 1800 :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 'berkut' chłodząc freonem :D wyciągnął 1800 :D :DHe, he nie no aż tak nie zamierzam kombinować ale WC to spox tylko najpierw chętnie pożyczę od kogoś życzliwego i przetestuję czy jest sens. Chociaż i tak mam w planach Antka XP to juz WC by stykło na stałe. Narazie ciułam na grafę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...