Skocz do zawartości
Hopkeerek

resetowanie sie kompa - moze ktos wie o co chodzi???

Rekomendowane odpowiedzi

Athlon XP 1800+

Soltek DRV5

Samsung DDR333 256MB CL 2.5

MSI GeForce 4 Ti4200 64MB DVI Tv-out

Seagate Barracuda IV 80GB

CDRW Teac 40x

Od czasu do czasu resetuje mi sie komp, tak sam z siebie, czasem w grach, czasem z poziomu puliptu, tak bez zadnej konkretnej przyczyny. Tak samo ma 2 moich qmpli, jeden ma plyte MSI, maja inne grafiki, inne pamieci, inne dyski, chlodzenie tez inne. Czyzby cos z procami? Bo wszyscy mamy XP. OSy tez rozne, to samo bylo pod 98se, teraz mam Xp i tez sie pare razy resetnal. Moze ktos z was zetnkal sie z takim problemem. Bylbym wdzieczny za ew. pomoc

Pozdrawiam

Hopkeerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwodów jest całe mnóstwo dla których komp może się resetować...

Zaczynając od zasilacza, poprzez temp, pamięci, płytę gł. aż po wahania napięcia w sieci...

Ale jeśli wszyscy macie te komp. w jednym bloku na przykład i wam się resetują w tym, samych albo podobnych okresach to bardzo prawdopodobne są wahania napięcia w sieci.

Napisz coś więcej. Jakie masz temp, jakie napiecia podaje zasilacz i możliwie jak najwięcej szczegółów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon XP 1800+ 

Soltek DRV5

Samsung DDR333 256MB CL 2.5

MSI GeForce 4 Ti4200 64MB DVI Tv-out

Seagate Barracuda IV 80GB

CDRW Teac 40x

Od czasu do czasu resetuje mi sie komp, tak sam z siebie, czasem w grach, czasem z poziomu puliptu, tak bez zadnej konkretnej przyczyny. Tak samo ma 2 moich qmpli, jeden ma plyte MSI, maja inne grafiki, inne pamieci, inne dyski, chlodzenie tez inne. Czyzby cos z procami? Bo wszyscy mamy XP. OSy tez rozne, to samo bylo pod 98se, teraz mam Xp i tez sie pare razy resetnal. Moze ktos z was zetnkal sie z takim problemem. Bylbym wdzieczny za ew. pomoc

Pozdrawiam

Hopkeerek

Też ostatnio to miałem - sprawdź czy ram nie lata na boki - DDR'a trzeba porządnie wcisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie powodem było ciągłe przegrzewanie się mojego Creative Ti4400 ten coolerek na nim zresztą taki sam jak na MSi nie umiał sobie poradzić z kartą teraz jest na niej mini cooper orb :) i już sie windows nie wiesza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia w sieci raczej nie, bo sa to rozne bloki, nawet rozne miasta

zasilacz odpada - 3 sprawdzalem i to samo

podobno ABS II na Solteku (Anti Burn Sostam :-)) szwankuje, wylaczylem to i na razie nie mam resetow, ale to nie wyjasnia tego zjawiska w MSI qmpla.

no nic, dzieki za odzew i do nastepnego resetu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....i pewnie wszyscy macie zasilacze zajebistej firmy codegen...., przy takiej konfiguracji codegeny nie wytrzymuja obciazenia i zaczynaja walic resety, moj codegen ma 3.0/3.1 na 3.3 od momentu wlozenia ge4, jak podniose czestotliwosci ramu i gpu nakarcie po 30 sek w 3 dmarku jest reset, karta bierze coraz wiecej mocy z zasilacza bo coraz bardziej sie rozgrzewa, zasilka nie wytrzymuje i komp wali reset, przede wszystkim sprawdz jakie masz napiecia, jesli jakies male to zastanow sie nad zmiana zasilacza, codegen i pochodne do [gluteus maximus] sa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zadniem to temperatura na procku, tzn. zabezpieczenie procka przed wysoka temperatura, sprawdz ile stopni masz na procku a w biosie sprawdz na ile zabezpieczenie zostalo wlaczone, zawsze moze byc to wina zlego przylegania radiatora do procka, morzesz go zawsze przysmarowac silkonem aby zwiekszyc oddwanie ciepla do raditora. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na gowniany zasilacz! Mialem tak do czasu wymiany obudowy i zasilacza, poprzedni zasilacz potrafil sie odpalic wszystko pieknie ladnie i nagle reset, dopiero za ktoryms tam razem dzialalo, resety przy pracy tez sie zdarzaly, w szczegolnosci przy duzym obciazeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem to samo... i dochodze do wniosku, ze nie wiem co bylo przyczyna :) :) :) mialem wtedy antka na 2200+, teraz na 2300+ i nie wali zwisow...

dobra dobra... sadze, ze to byla wina glupich ustawien w biosie albo windyXP. Formatowalem i przy okazji skasowalem cmos'a. Teraz pod Win98SE nie mam problemu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś miałem dziwne zjawisko: komputer resetował się tylko raz:

tzn. kilka, kilkanaście minut po włączeniu komputera, a potem już nie. 

I nie wiem co było tego przyczyną, może zasilacz.

Ja mialem podobnie,tylko czasem nawet sie nie wlanczal i to byl zasilacz.. Ale mial juz 4 lata,wiec mu to wybaczam :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATHLON+GeFORCE=to największy pobór mocy

mam niby mocny zasilacz 300W ale najgorszej firmy "codegen"

i reset po 30 minutach grania w GTA3 lub SOF2 to normalka

a gdy normalnie pracuje zdarzy sie to raz na 2 godziny...

planuje zmienić na 400W ale innej firmy niż codegen

o jeszcze jedno sąsiad ma 230W zasilacz firmy X nie wiem jakiej

ale napewno nie codegen i przy lepszym sprzęcie niż ja nie ma mowy że mu coś siada ma Athlona XP 2100+, 512DDR i GF 4Ti

i obudowe GREEN orginalne GREEN z 230W zasilaczem...

ta obudowa ma 3 lata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powiedzcie co moze byc u mnie :?: mam samoczynne resety i wystepuja one naprawde w nieokreslonym(roznym) czasie. Czasem komp. chodzi mi 3 dni non-stop i ok ale przez ostatnie ~2 dni kilka razy dziennie reset :evil:

Procka nie mam podkreconego(AXP1,8 ), temp. na procu ok. 38 grafika(GF4Ti4200) nie podkrecona; obudowa Modecom Fine1; OS XP+SP1

Rownierz z programami do schladzania procka jak i bez-tez sa resety

Stad moje pytanie-skad te k...a p........e resety :evil: :!:

Czyzby spadki napiecia elek. :?: :?: Czasem uda mi sie zobaczyc owy reset i poprostu ekran robi sie niebieski wraz z napisam ->ale trwa to ulamek sekundy i po tym znow reset

Uzywam wielu programow ale to dzieje sie przewaznie wtedy gdy jak zwykle zassyam w nocy cos z DC.

Wiec albo to spadki napiecia lub DC lub juz :arrow: nic nie wiem :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...