Skocz do zawartości
Neo_x

Jak To Poinstalowac?!?!?!?!?! :/

Rekomendowane odpowiedzi

witam. zaraz mnie poprsotu trafi szlak... sciagnalem sobie wolfenstaina enemy terority... czy jak sie to pisze... zainstalowalem na mandrake 10.1. ok. niby sie instalator odpalil, zainstalowalo sie wszystko... ale kiedy chcialo mi wejsc do gry wyskoczyl error jakis z opengl juz nie pamietam jaki bo pojawil sie tylko raz.. wiec pomyslalem... www.nvidia.com.. sciagniemy stery i bedzie cacy... no i fajnie.. stery sciagniete i co dalej.. ani sie to nie chce otworzyc ani tym bardziej zainstalowac... ... po drugie.. jak zainstalowac GNU Gadu? bo w kadu nie chce mi sie importowac za cholere lista kontaktow... po 3... sciagnalem shark-a... (bittorrent) i jak to zainstalowac? qrcze.... siedze nad tym juz dobre 6 h i nie mam pomyslow... aha... nigdy sie linuxem nie instalowalem za bardzo... ale teraz cos mnie znowu zlapalo zeby sie pobawic tym systemem.... i sie jakos przesiasc z windowsa... aaaaaaaa o wlasnie..... na jakim emulatorku pogram w cs-a 1.6... ( i prosze podajcie jakis link i instrukcje jak to instalowac:P )

pozdrawiam i thx :)

p.s. byl bym wdzieczny takze gdyby ktos mi dal jakies kodeki czy cos na czym dalo by sie ogladac filmy (divx, xvid, rmvb, quicktime) :)

pozdrawiam :)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sterow nvidii to jak masz plik *.run" to zmieniasz atrybuty na wykonywalny (bodajze "chmod 700 *.run") i odpalasz. a jak ci sie nie beda chcialy zainstalowac... to juz calkiem inna bajka ;)

gnu gadu => http://linux-newbie.net/modules.php?name=N...=article&sid=31

jak chcesz bittorenta to moze sproboj innego klienta, jest tego troche (mozesz sprobowac poszukac na chociazby na sourceforge.net)

jak chcesz grac w gry windosowe to proboj wine (winehq.org), sa jeszcze inne (np. cedega) ale to juz komercyjne

co do cs-a to nie wiem czy ci sie uda, masz go na 'wine appDB' => http://appdb.winehq.org/appview.php?appId=871

filmy - to na mandarynce nie bylo jakiegos playera? (nie uzywam mandrake, to nie wiem); ale i tak polecam oczywiscie MPayera (mplayerhq.hu) z np. nakladka gui KPlayer (kplayer.sourceforge.net)

jak szukasz jakis innych progsow to polecam tez odwiedzic www.kde-apps.org ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecej pytajnikow sie nie dalo w nazwie tematu ?

instalujesz: sh NVIDIA.............run (plik ma byc w /usr/src) oczywiscie zeby ci sie zainstalowalo musisz miec prawa roota, jak zmienic xorg.conf, czy xfreee.... znajdziesz w GOOGLE (tam w ogole na co drugiej stronie jest napisane jak to zrobic)

w ogole to polecam: newbie.linux.pl i www.google.com - chyba wsyztskie twoje problemy zostaly tam opisane O_o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecej pytajnikow sie nie dalo w nazwie tematu ?

instalujesz: sh NVIDIA.............run (plik ma byc w /usr/src) oczywiscie zeby ci sie zainstalowalo musisz miec prawa roota, jak zmienic xorg.conf, czy xfreee.... znajdziesz w GOOGLE (tam w ogole na co drugiej stronie jest napisane jak to zrobic)

w ogole to polecam: newbie.linux.pl i www.google.com - chyba wsyztskie twoje problemy zostaly tam opisane O_o

1245907[/snapback]

nie trzeba szukać w google jak zmienić wpis w xorg.conf ;p wystarczy przeczytać dokumentację od sterów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj ctrl+alt+x

albo w "ludzki" sposob wylacz WM'a ;]

1248197[/snapback]

lol no.. nie wylacza sie.. caly czas mi truje ze X-y sa wlaczone i ze nie mozna zainstalowac ... normalnie zaczne plakac ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi