Skocz do zawartości
he_avy

Zywotnosc Wezy Czyli Co Lejemy Do Naszych Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie

Posiadam weze z firmy Godmar (http://www.godmar.com.pl/)

10/11,5 do benzyny i oleju zakupione w pierwszym lepszym motoryzacyjnym

Czy ktos mniej wiecej wie po jakim czasie pasilo by je zmienic na nowe bo wolalbym to zrobic zanim woda pocieknie

Narazie dzialaja bez problemowo ok 3 mc

Edytowane przez he_avy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie chodzi mi tu o te pare zeta tylko o bezpieczenstwo kompa

Chodzilo mi o jakies konkrety jak to wyglada u ludzi ktorzy maja WC juz dłuzszy okres czasu

czy po roku powiedzmy wypadalo by je wymienic poprostu zapobiegawczo

jak narazie nic im sie nie dzieje (destylka+copal+UV dye lite ktore tak na marginesie wsumie swoja wlasnosc swiecaca traci po ok 2 tyg)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie.. co do wezy to oplaca sie dac ze Eheimy 12/16 9zl/mb? czy lepiej kupic jakies zwykle weze ?...

1243402[/snapback]

ja mam takie eheimy

nie wiem ile mam z 5 metrow chyba

sa zajebiste :D

ps. chryste panie jak to forum mi sie teraz niepodoba :-| :-| :-| :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jadę od początku mojego WC (8 miechów ) na igielitowych cell fastach z OBI, żadnych problemów nie widzę.

Jeśli chodzi o borygo to moge jedynie potwierdzić. Na mieszance BORYGO/woda demineralizowana (60/40) jadę już 3 miesiące i nic się nie dzieję, nawet węże stały się odrobinę elestyczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam =)

Ja juz zamowilem 4m EHEIM'a w ZNAK'u, 9zl/metr to chyba dosc tanio. Mysle ze wleje do ukladu borygo + woda ale znacznie mniej borygo niz Benito. Mysle o jakichs max 25%... (borygo to 50% wody i 50% glikolu)..... Wie ktos czy wystarczy to moje 25% borygo (12% glikolu) zeby nie bylo glonow? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie do ludzi ktorzy stosuja borygo + h2o ...

Dokladnie JAKIE borygo stosujecie i w jakich proporcjach z woda ???

Bo znalazlem takie o to rodzaje Borygo:

Borygo Alu Formuła

Całkowicie nowa technologia i rygorystyczne przestrzeganie

surowych norm jakościowych na wszystkich etapach

produkcji sprawiają, że nowy płyn chłodniczy Borygo Alu

Formuła, produkowany w oparciu o glikol etylenowy jest

liderem w swojej kategorii.

Dołączona grafika

Borygo Start

Jego starannie dobrane dodatki antykorozyjne,

stabilizatory i środki przeciwpienne, pozwalają

na stosowanie go jako środeka zastępującego inne płyny

do chłodnic. Zestaw surowcowy zapewnia pełną ochronę wszystkich elementów układu chłodniczego, w tym również aluminiowych oraz elementów uszczelniających chłodnicę.

Dołączona grafika

Borygo Eko

Borygo Eko posiada pakiet dodatków antykorozyjnych

i uszlachetniających, które gwarantują niezmienne właściwości eksploatacyjne w ciągu co najmniej 3 lat.

Bezpieczny dla środowiska. Ulega szybkiej biodegradacji.

Nietoksyczne i szybko biodegradujące się Borygo skutecznie

chroni przed korozją kawitacyjną wszystkie metale

układu chłodzenia, a szczególnie podzespoły ze stopów

aluminiowych lub żeliwa.

Dołączona grafika

Borygo Nowy

Dzięki zawartości skutecznego zestawu dodatków antykorozyjnych, antyutleniaczy, stabilizatorów i środków antypiennych, skutecznie chroni metale układu chłodzenia przed korozją a elementom gumowym zapewnia wieloletnią trwałość.

Dołączona grafika

Czy moze jeszcze jakies inne ?

Edytowane przez LK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mysle ze poleje borygo EKO poniewaz jest nietrujace, wiec nawet jesli bede mial nieszczelny zbiornik to borygo parując nie bedzie mnie truc ani nic :D tutaj masz specyfikacje: BORYGO srodki roznia sie tym ze EKO ma glikol propylenowy a reszta monoetylenowy. no i borygo ALU ma mniejsza zawartosc glikolu. Pozdrawiam =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jadę od początku mojego WC (8 miechów ) na igielitowych cell fastach z OBI, żadnych problemów nie widzę.

Jeśli chodzi o borygo to moge jedynie potwierdzić. Na mieszance BORYGO/woda demineralizowana (60/40) jadę już 3 miesiące i nic się nie dzieję, nawet węże stały się odrobinę elestyczniejsze.

1254714[/snapback]

Ja również zauważyłem że węże są elastyczniejsze i nawet więcej niż odrobinę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cell fast'y mam juz rok(ponad) dwa polaczenia z zeszlego WC maja 2 lata , poza zmiana koloru od waterweter na pomaranczowy nic sie nie dzieje a z tym ze Dye przestaja swieci po 2 tyg to brednia jak cholera albo g... kupujecie albo nie wiem ja UV uzywam dluugo i ani torche nie stracil na jasnosci tymbaardziej ze on nie wyparuje tylko jak co to sie osadzi w postci czerwonego GU (w przpadku green) gdzies gdzie woda paruje potem wystarczy go splukac spowrotem do uk.

W WC Imo jedyne zuzycie wezy jakie moze nas martwic to takie ze wizualnie przestana nam pasowac ale zeby cos im bylo (cikniecie/zalamani) to raczej nie...

PS: Oczywiscie mowie o dye od DD bo reszta to nie wiem mam jeszcze blue od overcoled.com i zachwycony efektami nie bylem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi

No to spox co do wezy bo myslalem ze bede musial co pol roku wsio rozbierac i skladac na nowo

Co do Dye UV to niewiem moze Copal daje tu d.....

Zrobie testa Dey samo z destylka i z Copalem w 2 pojemnieczku sie zobaczy co bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borygo Start

Jego starannie dobrane dodatki antykorozyjne, stabilizatory i środki przeciwpienne, pozwalają na stosowanie go jako środeka zastępującego inne płyny do chłodnic. Zestaw surowcowy zapewnia pełną ochronę wszystkich elementów układu chłodniczego, w tym również aluminiowych oraz elementów uszczelniających chłodnicę.

Dołączona grafika

Hehe, ladny niebieski... a ktos wie jak to przy lampce UV bedzie swiecil?

Ja w moim kompletowanym obecnie WC bede chcial zeby mi plyn chlodzacy na niebiesko swiecil przy UV i to borygo byloby najodpowiedniejsze pod wzgledem koloru, nawet jakis niebieski dodatek do swiecenia nie powinien chyba zepsuc koloru, tylko go wzmocnic a co wazne nie zamieni go na jakis sraczkowaty co by moglo sie zdazyc pzy rozowym albo zielonym :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, ladny niebieski... a ktos wie jak to przy lampce UV bedzie swiecil?

Ja w moim kompletowanym obecnie WC bede chcial zeby mi plyn chlodzacy na niebiesko swiecil przy UV i to borygo byloby najodpowiedniejsze pod wzgledem koloru, nawet jakis niebieski dodatek do swiecenia nie powinien chyba zepsuc koloru, tylko go wzmocnic a co wazne nie zamieni go na jakis sraczkowaty co by moglo sie zdazyc pzy rozowym albo zielonym :lol:

1256480[/snapback]

borygo nie będzie świecic przy uv a nawet jak bys wlał dodatek do ruzowego to nie bedzie sraczkowaty bo borygo sie tak rociecza ze w wezach jest jedynie lekka poświata niebieskiego co najwyzej w pojemniku jest intensywnnie nie biesko-tak mam u siebie tyle ze mam petrygo a ten jest duzo ciemniejszy niz to co na zdieciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że "chłodznie wodne CPC" ( :lol: ) to shit, a jak jest z tym płynem polimerowym, miła to ktoś ?

jak to ma sie do węzy i reszty układu ?

1257216[/snapback]

Dają tego tak mało ze trzeba by kupic z 10 zeby cos wykombinowac- a wyglada jak zagęszczone WD40 i nawet śmierdzi jak WD40 i wogule jak wlejesz jedną taką buteleczke to ci bedzie walić na 2 metry od kompa opary nie sa jakies drazniące tylko poprostu bije :P kolor- mega sraczka , borygo lepiej wyglada pachnie i smakuje jak sie niektuzy przekonali :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do borygo to byłbym ostrożny. Jeden gość jak wymieniał płyn chłodniczy w samochodzie, właśnie te różowe borygo to plamę różowawą ma na podjeździe już półtora roku. Nawet deszcze ani nic tego nie zmyło.

Więc jak komuś się poleje z układu a ma jakiś ładny dywanik czy drewno na podłodze to może być nieciekawie.

Kolega ma natomiast jakiś płyn w samochodzie(też chyba orlenu -jutro się spytam jaki) to jest żarówiasto zielony. Specjalnie jest taki aby było widać wszelki wycieki. Jak spuścił kiedyś na ulicy to efekt był zarąbisty. Wszyscy przechodnie się oglądali. Mógłby w przeźroczystych wężach ładnie wyglądać. Tylko też niewiem jak z farbowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam petrygo ładny niebieski kolorek, nie biszczy plexy (włożyłem na jakiś czas kawałek plexy do szklanki z tym płynem. Po wodzie z setką ruskiego spirytu w węząch osadzało sie jakieś badziewi i wszystko było okropnie oślizgłe. Ogólnie nie widze żadnych niepokojących zmian. A i zapomniałem dodać że stosuje czyste petrygo. Ja nie zauważyłem różnicy w temp jak zmieniłem wode na petrygo.

A jak już tak piszemy o tych płynach. Jak myślicie zaszkodzi to mojej nowej pompce? W sumie tak myśle że to ma konsystencje podobną jak woda a do tego właścwości smarujące więc chyba nie powinno jej zaszkodzić. Acha to link do foto pompki. http://student.wspa.pl/~czarodziej/foto/pompka/pompka2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi