Dż0ki Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 Heh czytam to forum i wszycho juz mi sie miesza :/ Mam dwa bardzo proste i lamerskie pytania :P: 1. Co to jest bank pamięci?! Wiem, że to nie slot. Do niedawna myślałem, że to jedna strona kości RAM czyli, że jak kość RAM ma po obu stronach pamięci to są to już 2 banki bamięci, ale teraz to już normalnie jestem zmieszany :/ JAk mam napisane, ze moja płyta obsługuje do 2 banków pamięci PC 3200 to znaczy, że ile mogę kostek wsadzić w tą płytę? (PC 2700 do 3 banków) 2. CZym jest parametr CL w nawie pamięci? Wiem, że jest to "cas latency", latency to opóźnienie czyli logicznie myśląc im mniejsze tym lepiej. Ale ostatnio przeczytałem parę postów i znowu zwątpiłem :( TAk więc do konkretów. MAm 3 kości RAm 512 załóżmy Twinmosa, tyle, że jedna jest CL 3, druga CL 2.5, trzecia CL2. Która z nich jest najszybsza, najbardziej podatna na OC....po prostu NAJLEPSZA :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 1. Bank pamięci to po prostu slot w który je wkładasz.... 2. CL to jest jeden z Timingów pamięci, im nizszy tym lepiej. - tym szybsze sa pamięci... a podatność na o/c to juz calkiem inna sprawa zalezy od typu pamieci bh5/bh6 itp np Hynx d43 sa na bh5 - i bardzo ladnie sie kreca a maja cl3 ;-) ktore oczywiscie mozna zmniejszyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 To ja się podepnę pod temat, nie wiem czy ktoś na forum pisał o tym, pewnie tak, ale nie zdołałem tego znaleźć. Chociaż udało mi się uzyskać info, że cytuje:"DW-50 kość BH5 ". Biorę sobie w ręcę pamięci, dajmy na to TwinMos na kościach TwinMos i na pierwszy rzut oka jak mam rozpoznać czy one są na BH-5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 itp np Hynx d43 sa na bh5 - i bardzo ladnie sie kreca a maja cl3 ;-) ktore oczywiscie mozna zmniejszyc... 1243389[/snapback] jezus maria , z krzesla spadlem d43 na bh-5 LOL facet wez sie nie udzielaj bo zamet wprowadzasz jak holera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Eh nie no załamałem się D43 na BH-5 i do tego CL3 o mamo… może najpierw sprawdzi 10x co piszesz zanim napiszesz… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...