metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Dzisiaj dostałem nową pł.główna, proc i pamięć [to co w podspisie poniżej] i mam problem. Podłączyłem wszystko tak jak trzeba i ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa. Zaczyna się <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>ć wszystko się ładuje a jak dochodzi do łądowania winXP to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o !!! winXP się nie łąduje tylko wywala mi taki niebieski ekran z takim napisem: "Pojawił się problem i system windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera. Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki: Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów. Usuś wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F, aby spawdził, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer. Informacje techniczne: *** STOP: 0x0000007B (0xf9e48640,0xC0000034,0x00000000,0x00000000) " Co to ma być ?!?! 8O :( Dysk twardy nie był formatowany i zawiera winXP który chodził na konfigu który miałem przedtem [asus cubx, celek1000mhz i 384 sdram] :? [będe musiał walnąć format?] I jeszcze jedno jak wkładam do napędu cedeka z winXP to komp nieuruchamnia się automatycznie z cedeka. Jak ustawić żeby kompo uruchamiał się z cedeka ??? Proszę was o pomoc !!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Hehe, nie oczekuj, że po zmianie płyty głównej system będzie dobrze chodził. Jeżeli win XP ma naprawę systemu (boot z CD) to zrób ją. Potem wszystko powinno chodzić OK. Ja tak miałem jak zmieniłem płytę z chipsetem VIA na taką z Intelem 815. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 haha, mialem podobny problem i pomogl tylko format c: ... win xp ma jakies dziwne wlasciwosci ze sie nie uruchamia na kazdym komopie - a skoro Ty zminiles podzespoly to dla mniego inny komp... Poszukaj w biosie opcji bootowania - First boot device - ustaw na CROM oczywiscie moze sie to roznic, ja podaje jak jest u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 aaa... i jeszcze jedno podłączyłem wszystkie kabelki z panelu ale jakoś kontrolki na panelu mi się nie świecą :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 windy maja to do siebie ze po wymianie jakiegos podzespolu odrazu wywala jakies glupie bledy, reinstal is nidyd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 aaa... i jeszcze jedno podłączyłem wszystkie kabelki z panelu ale jakoś kontrolki na panelu mi się nie świecą :( Kontrolki to diody LED. Przepuszczaja prad (i swieca) tylko w jedna strone. Poodwracaj biegunowosc czyli poprzekrecaj zlacza o 180 stopni. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Hehe, nie oczekuj, że po zmianie płyty głównej system będzie dobrze chodził. Jeżeli win XP ma naprawę systemu (boot z CD) to zrób ją. Potem wszystko powinno chodzić OK. Ja tak miałem jak zmieniłem płytę z chipsetem VIA na taką z Intelem 815. A gdzie w biosie ustwaić żeby boot_ował z cedeka ??? A tak wogóleto u ciebie ten asus też wydaje taki pojedyńczy dźwięk podczas włączania ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Varol a gdzie podłączyć HDD LED ??? do IDELED ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Już ci mówie :lol: :lol: IDELED jest gdzie indziej niż w większości płyt, znajdziesz go ponad panelem, gdzie podłączałeś pzostałe ledy (ideled jest osobno, nie znajduje się na żadnym panelu). A co do Booto z CD, no cóż - wchodzisz do Biosu przechodzisz na zakładkę Boot no i tam masz kolejność uruchamiania urządzeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Varol a gdzie podłączyć HDD LED ??? do IDELED ???Przytakim podlaczeniu powinno dzialac. Jezeli nie dziala to obroc wtyczke o 180* a powinno zadzialac. Co do bootowania to w ktorejs z zakladek w biosie powinno byc napisane cos w stylu "boot device" albo "first boot" zmien to na cdrom. Funfel u mnie jakos po zmianie plyty nic nie wyskakiwalo. Znalazl odnowa wszystkie urzadzenia i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Już ci mówie :lol: :lol: IDELED jest gdzie indziej niż w większości płyt, znajdziesz go ponad panelem, gdzie podłączałeś pzostałe ledy (ideled jest osobno, nie znajduje się na żadnym panelu). A co do Booto z CD, no cóż - wchodzisz do Biosu przechodzisz na zakładkę Boot no i tam masz kolejność uruchamiania urządzeń. Ops nie zauważyłem, że ty już znalazłeś IDELED - właśnie tam podłącz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Już ci mówie :lol: :lol: IDELED jest gdzie indziej niż w większości płyt, znajdziesz go ponad panelem, gdzie podłączałeś pzostałe ledy (ideled jest osobno, nie znajduje się na żadnym panelu). A co do Booto z CD, no cóż - wchodzisz do Biosu przechodzisz na zakładkę Boot no i tam masz kolejność uruchamiania urządzeń. Wielkie dzięki !!! :D wisze ci piwko :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 trzymaj browarka :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Już ci mówie :lol: :lol: IDELED jest gdzie indziej niż w większości płyt, znajdziesz go ponad panelem, gdzie podłączałeś pzostałe ledy (ideled jest osobno, nie znajduje się na żadnym panelu). A co do Booto z CD, no cóż - wchodzisz do Biosu przechodzisz na zakładkę Boot no i tam masz kolejność uruchamiania urządzeń. Wielkie dzięki !!! :D wisze ci piwko :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Np. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony z tej płyty, bo ostatnio słyszy się dużo krytyki na jej temat, ale jak już trafisz na dobry egzemplarz, to na pewno nie będzie problemu. Aha, jakie masz odczyty napięcia, bo u mnie VCore i 3.3V ciągle się zmieniają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 trzymaj browarka :D No to zdrówko :lol: A to na później: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Już ci mówie :lol: :lol: IDELED jest gdzie indziej niż w większości płyt, znajdziesz go ponad panelem, gdzie podłączałeś pzostałe ledy (ideled jest osobno, nie znajduje się na żadnym panelu). A co do Booto z CD, no cóż - wchodzisz do Biosu przechodzisz na zakładkę Boot no i tam masz kolejność uruchamiania urządzeń. Wielkie dzięki !!! :D wisze ci piwko :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Np. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony z tej płyty, bo ostatnio słyszy się dużo krytyki na jej temat, ale jak już trafisz na dobry egzemplarz, to na pewno nie będzie problemu. Aha, jakie masz odczyty napięcia, bo u mnie VCore i 3.3V ciągle się zmieniają. Umnie też i są troche zaniżone ale to chyba przez zasilke 230V musze kupić jakąś 300V :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Metal01 - czy to nie koleś z Crowbara na Twoim logo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Metal01 - czy to nie koleś z Crowbara na Twoim logo? Zgadza się ! ale on gra jeszcze w Down a to zdjęcie to właśnie z koncertu Down Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 trzymaj browarka :D Hej hej hej... panowie: 1. A JAKIE JA MAM LOGO W PODPIESIE KURCZE??? POWINIENEM AUTORYZOWAC DOSTEP DO CARLSBERGOW NA FORUM :) :) :) 2. Ja mialem takie zonki jak mialem zle podpiety dysk na tasmach :lol: teraz juz wszystko dziala 3. Polecam jednakze reinstalke ;) bo to pewnie przez zmiane sprzetu takie pierdy sie dzieja :) pozdr MeHow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Z nową płytą zawsze są problemy, ale ja się przekonałem, że im nowsza tym bardziej problematyczna. Ja zmieniałem z KT133A na KT333 (ten sam proc i system), ale nie tylko nie obyło się bez reinstalki systemu (i to z Win98SE, który padł na Win2k) ale skończyło się na formacie i zainstalowaniu dwóch systemów: Win98SE w wersji sureowej i Win2K w wersji obecnie przeze mnie używanej, która dopiero po formacie działa sprawnie. Co do podłączania kabelków z panelu, to sztuka polega na dopatrzeniu się drobnych różnic, wszystko jest w instrukcji, i jak dokładnie doczytasz to znajdziesz bez problemu. Może się zdażyć, że w zależności od producenta kabelki są 2/ 3/ 4 pinowe, a na płycie są podłączenia dla każdej wersji. Wiem, że na mojej, jeden z nich miał dwie wersje, bodajże 4 i 3 pinową (nie pamiętam już) i dwa różne miejsca do podłączenia dla każdego. Ponieważ wszystkie działają, wnioskuję, że podłączyłem właściwe do właściwych :), oczywiście głównie dzięki instrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Z nową płytą zawsze są problemy, ale ja się przekonałem, że im nowsza tym bardziej problematyczna. Ja zmieniałem z KT133A na KT333 (ten sam proc i system), ale nie tylko nie obyło się bez reinstalki systemu (i to z Win98SE, który padł na Win2k) ale skończyło się na formacie i zainstalowaniu dwóch systemów: Win98SE w wersji sureowej i Win2K w wersji obecnie przeze mnie używanej, która dopiero po formacie działa sprawnie. Co do podłączania kabelków z panelu, to sztuka polega na dopatrzeniu się drobnych różnic, wszystko jest w instrukcji, i jak dokładnie doczytasz to znajdziesz bez problemu. Może się zdażyć, że w zależności od producenta kabelki są 2/ 3/ 4 pinowe, a na płycie są podłączenia dla każdej wersji. Wiem, że na mojej, jeden z nich miał dwie wersje, bodajże 4 i 3 pinową (nie pamiętam już) i dwa różne miejsca do podłączenia dla każdego. Ponieważ wszystkie działają, wnioskuję, że podłączyłem właściwe do właściwych :), oczywiście głównie dzięki instrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Już zrobiłem reinstalkę winXP i wszystko hula ! :D Dzięki wszystkim za pomoc ! :D Ale ten athlonXP się grzeje :D jakieś 40-50oC na titanie ttc_d5tb[3]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 aaa... i jeszcze jedno pytanko ! jak wyłączyć to z tym wyborem systemu operacyjnego ??? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Z nową płytą zawsze są problemy, ale ja się przekonałem, że im nowsza tym bardziej problematyczna. Tak myślisz? To co powiesz na to, że jak przesiadłem się z ASUSA TUSL2-C (Intel 815) na ASUSA A7V333 (VIA KT333) to po zmianie dysku wszystko poszło bez reinstalacji, czy chociażby naprawy systemu. Dla mnie nowsze okazało się pod tym względem mniej problematyczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 aaa... i jeszcze jedno pytanko ! jak wyłączyć to z tym wyborem systemu operacyjnego ??? :D Musisz wejść na właściwości systemu (ja wchodzę tam klikając prawym przyciskiem myszy na Mój Komputer>Właściwości). Potem zakładka Zaawansowane (Advanced) i Startup and Recovery (nie wiem jak jest w Polskiej wersji). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 aaa... i jeszcze jedno pytanko ! jak wyłączyć to z tym wyborem systemu operacyjnego ??? :D Musisz wejść na właściwości systemu (ja wchodzę tam klikając prawym przyciskiem myszy na Mój Komputer>Właściwości). Potem zakładka Zaawansowane (Advanced) i Startup and Recovery (nie wiem jak jest w Polskiej wersji). :lol: hehehe... ale jestem zdolny. Wszedłem do tych ustawień zawansowane coś tam przestawiłem dałem uruchom ponownie kompa i winXP już się nie uruchomił bo mu jakiś plik zjeb@#$M i musiałem reinstalkę walnąć bo naprawa niedziałała :lol: ... to jakie opcje musze dokładnie zmienić żeby znowu nic nie spierdzielić ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 aaa... i jeszcze jedno pytanko ! jak wyłączyć to z tym wyborem systemu operacyjnego ??? :D Musisz wejść na właściwości systemu (ja wchodzę tam klikając prawym przyciskiem myszy na Mój Komputer>Właściwości). Potem zakładka Zaawansowane (Advanced) i Startup and Recovery (nie wiem jak jest w Polskiej wersji). :lol: hehehe... ale jestem zdolny. Wszedłem do tych ustawień zawansowane coś tam przestawiłem dałem uruchom ponownie kompa i winXP już się nie uruchomił bo mu jakiś plik zjeb@#$M i musiałem reinstalkę walnąć bo naprawa niedziałała :lol: ... to jakie opcje musze dokładnie zmienić żeby znowu nic nie spierdzielić ??? U mnie w Win 2000 jest na samej górze opcji "Startup and Recovery" pod nazwą "Default Operating System" (domyślny system operacyjny). Żeby byłączyć wybór systemu trzeba odznaczyć "wyświetlaj listę systemów przez..." (Display list of operating sysstems for...). A co ty zmieniłeś, bo ja nie widzę tam niczego co by mogło sspowodować nie włączanie się systemu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 Umnie też i są troche zaniżone ale to chyba przez zasilke 230V musze kupić jakąś 300V :D kolego nie pij tyle bo ci sie popierdzielily Waty z Voltami ! No coz :) Slaba glowa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaloryfer Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 Umnie też i są troche zaniżone ale to chyba przez zasilke 230V musze kupić jakąś 300V :D kolego nie pij tyle bo ci sie popierdzielily Waty z Voltami ! No coz :) Salba glowa :P bueeheh :D dobre, dobre :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 Umnie też i są troche zaniżone ale to chyba przez zasilke 230V musze kupić jakąś 300V :D kolego nie pij tyle bo ci sie popierdzielily Waty z Voltami ! No coz :) Salba glowa :P bueeheh :D dobre, dobre :P. 8O :lol: :lol: :lol: hehehe... coś mi się popierdzieliło :D ... to było tylko jedno piwo :wink: :D .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...