Skocz do zawartości
ryhu

Problem Z Temperatura Piv Prescota

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z temperatura procka a dokladnie z jej naglym wzrostem. Temp procka gdy nie jest zbytnio obciazony wynosi 55-63 stopnie a gdy uruchomie np jakas gierke to wciagu 5-10 minut temperatura wzrasta do 80 stopni i komp sie wylancza. Moze macie pomysl czego to wina.

Mam PIV 3,0 ghz, standartowy wiatrak, plyte abita is-7e, zasilacz neo-teca 380W, 512 ramu Twinmosa w dualu, gf 5900xt, dysk pod sata Hitachi 120gb, 52 CDRW LG.

z gory dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. zdejmij cooler i wyczysc go .. zapodaj nowa paste .. i zobacz co sie bedzie dzialo ..

Zle zalozony cooler. Tylko to mi przychodzi do glowy. Albo zepsuty czujnik na plycie. Sprawdz czy naprawde jest taki goracy bo p4 zwalniaja jak sie przegrzewaja a nie wylaczaja sie o ile wiem.

1243711[/snapback]

ale jesli ma ustawione na plycie to moze sie wylaczac ... aa domyslnie napewno ma ok 80 *C wiedz ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z temperatura procka a dokladnie z jej naglym wzrostem. Temp procka gdy nie jest zbytnio obciazony wynosi 55-63 stopnie a gdy uruchomie np jakas gierke to wciagu 5-10 minut temperatura wzrasta do 80 stopni i komp sie wylancza. Moze macie pomysl czego to wina.

1243693[/snapback]

A powiedz czy masz dodatkowy wiatrak z boku obudowy ? To obowiązek przy Prescottach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten z boku to nie bardzo wiem jaki to ma byc i jak go zamocowac

1245834[/snapback]

Najlepiej sobie budę zmień na taką dla Prescotta, żeby miała otwór z boku i konieczny jest tunel powietrzny, który to wygląda np. TAK

Poczytaj TE linki, może coś znajdziesz. I jeszcze TU coś chyba było. Nie wiem czy dokładnie to bo pobierznie przebiegłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zanim zaczniesz kupowwanie wiatrakw i wiercenie w budzie, mysle ze powiniens zdjac radiator z proca wyczyscic go, procesor wyczysc z pasty, posmaruj go na nowo najlepiej AS5 i wtedy jak nie pomorze to zadzialaj z wentami mody

Edytowane przez nomadx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ryhu

podstawa dobra pasta ... przepływ powietrza w budzie .... dokładne i poprawne założenie coolera ... ma idealnie przylegać do procesora ... pasty cienka warstwa na powierzchni styku procka z radiatorem ... cienka ale tak żeby cała powierzchnia styku byla pokryta ... ja nie mam wentyla z boku i jakoś tem. mam jako taką na boxowym coolerze ...

Idle 42-43

Stress 54-57

I jeszcze jedno jeśli masz procka C0 to napewno będziesz miał wieksze temp niż E0 czy D0 ... ja mam D0

Edytowane przez PoTaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nomadx--> juz to zrobilem i nic nie dalo

FK--> dzieki za linki

PoTaS--> mam C0

Wczoraj wieczorem powyrzywalem sie na wiatraku od procesora i po zalozeniu go i odpaleniu kompa, przy wielkim wyciu wyciagnol 3300 obr wczesniej maksymalnie dochodzil do 2900. Wiec to chyba przez niego temp procesora tak skacze. Dzisiaj kupie nowy wentylator i zobacze czy cos to da.

Edytowane przez ryhu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po czym poznać że procesor jest C0, D0 albo E0 ?

tzn. czy można to rozpoznać zanim się go kupi i wyjmie z pudełka ???

1248170[/snapback]

Można poznać nawet nie wyjmując proca z pudełka - czytamy serie wydrukowaną na pudełku i odczytujemy stepping ze strony Intela

Lub też odpalamy program CPU-Z i podany mamy stepping.

Wszystkie P4 z końcówką J np. 540J to na 100% stepping E0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi