Skocz do zawartości
Gość .ObcY.

Pentagram 100cu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam drobny problem z tym wentlem tz. z Pentagramem 100CU mam podkręconego athlonka xp 2500+@3200+ i gdy obniże mu obroty to proc zaczyna się przegżewać więc musi na max wymiatać a to jest bardzooo głośnoo :mur: :mur: :mur: :mur: jest moze jakiś wentylator który by można zamienić za ten który jest w pentagamie aby był podobnie "dmuchał" ale była cisza?

Edytowane przez .ObcY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie już go przemontowywalem na wszystkie możliwe sposoby WD-40 po łożyskach przepłukałem, chyba już wszystkie możliwe sposoby montażu przeszłem i nic, i jak nieda się wentylka zmienić na jakichś cichy to albo pozostaje WC albo ZALMAN 7700Cu, albo proca no jakiegoś innego mobilnego zamienie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie już go przemontowywalem na wszystkie możliwe sposoby WD-40 po łożyskach przepłukałem, chyba już wszystkie możliwe sposoby montażu przeszłem i nic, i jak nieda się wentylka zmienić na jakichś cichy to albo pozostaje WC albo ZALMAN 7700Cu, albo proca no jakiegoś innego mobilnego zamienie,

1243956[/snapback]

Nie dziw się, że po WD 40 było do [gluteus maximus]. WD 40 wymywa smar i docelowo się nie nadaje. Dlatego nie wolno go używać np do rowerów (w marketach szaleją z WD 40 ). Dlatego polecam smar do łożysk. Ale to nie zmienia faktu, że przy kiepskiej wentylacji w obudowie i Pentagramie na low może się gotować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to oznacza proc się przegrzewa? Na tym wentylu i przy takim podkręceniu nie ma się prawa nic przegrzewać. Albo masz źle zamontowany albo czujnik Cie oszukuje (np. płyty Gigabyte). Spróbuj dodtknąć radiatora czy rzeczywiście jest gorący ;)

1244003[/snapback]

Niestety dobrze pokazuje bo gdy złapie 62*C to się wiesza :/ wezme posmaruje go jeszcze raz i zobacze co się stanie ale raczej za cicho to one niebędzie mi działał, więc chyba zmienie coolera, może Zalman 7000B Cu,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dobrze pokazuje bo gdy złapie 62*C to się wiesza :/ wezme posmaruje go jeszcze raz i zobacze co się stanie ale raczej za cicho to one niebędzie mi działał, więc chyba zmienie coolera, może Zalman 7000B Cu,

1245175[/snapback]

Ciekawe u mnie przy tej temp nic się nie jedzie. Athlony wytrzymują dużo więcej. Co do wentyla - jest niezły, ale jak chcesz zmienić popatrz na jawiększego freezone, lub jak będzie za duży pomyśl o Gigabyte Rocket (najlepszy model ma max 23 db przy maxymalnych obrotach - z recenzji wynika, że bardzo dobry. W sumie nie wiem po co wymieniac pentagrama skoror masz niezly procek i po co go krecic, ale moze wmontuj sobie kolejne wiatraki? Tylko to znowu po kieszeni i kosztem ciszy no chyba ze wykorzystasz nosie blocker. Moja rada nie zmieniaj wentyla B) i powróc do pierwotnych ustawień, no chyba ze nie masz co robic z kaska :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w budzie mam 5 wentlów z czego aktywne 4 (80x80) obudowa antec 1000 z windowem ;) ale chyba lepszym planem będzie sprzedaie tego bartona i kupno mobilnego tylko kto kupi bartona :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiony w jakims sklepie motoryzacyjnym "SMAR DO ŁOŻYSK". Pudełeczko z zielonkawą mazią. Nie gwiżdżą, nie skrzypią a pudełeczko kosztowało kilka złotych. Starczy (tak na oko) na jakieś 150 tys wiatraczków :). Zakup raz na całe życie. Na pewno też smary do łożysk w sklepach rowerowych będą się nadawać (ale tam się płaci za to, że to specjalnie do roweru). Żadnych WD 40 i pochodnych bo one wymywają smar. Chwilę pochodzi a potem kiszka gorzej niż było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi