Skocz do zawartości
Gość Komar89

Agp 8x/4x

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić karte graficzną Abit Radeon 9550 128 MB (niby najlepsza z 9550 jak z i bez podkręcania). Mam dwa pytania. Po pierwsze, pisze w opisie tej karty, że korzysta z technologi vGuru. Co to oznacza? A po drugie, pisze też tam, złącze AGP 8X/4X. Moja płyta głowna ma 4X, więc ta karta będzie na niej chodzić? Jeśli tak to o ile gorzej niż na AGP 8X?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGPx8 nie daje nic - chwyt marketingowy

1243878[/snapback]

Jestes tego pewny? To by dobrze się składało. Niedlugo i tak wymienie plyte glowna na jakiegos asusa lub abita z AGP 8X, wiec chodzi mi oto czy teraz jescze dobrze bedzie dzialac. Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice w wydajności pomiędzy AGPx4 i x8 mieszczą się właściwie w granicy błędu pomiarowego... Nie odczujesz żadnego spadku wydajności.

vGuru to technologia podkręcania i monitotorowania parametrów pracy karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica mieści się w granicy 1-3%.

Jak wyżej napisano przejście z agp4x na agp8x to chwyt marketingowy, a do pci-e16x zaimpletowano po prostu możliwość przesyłania większej ilości prądu karcie graficznej. Ale w sumie to też chwyt bo i tak lepszym kartom na pci-e trzeba dawać większy prąd przez molex'a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój tata na komputerze grywa tylko na www.kurnik.pl . Dużo by kupił do kompa byle tylko lepiej mu działało. Ostatnio pytał o karte graficzną, ramy, dysk twardy i płyte główną. Chciałbym żeby ją kupił ponieważ moja jest już przestarzała (nie podkręce na mojej procka), ale niewiedziałem co mówić oniej bo zbytnio niewiem co ona daje. Co by dała mi nowa płyta główna do kompa? (Niechodzi mi tu o podkręcanie ale o sam fakt że będzie nowa, lepsza). Szybkośc kompa wzrośnie? Lepsza wydajność procesora (niepodkręconego)? Może ramy lepiej będą pracować? Jeśli temat podałem w złym miejscu prosze o podanie godnego miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, teraz chyba już napewno zainwestuje w radka 9550. W media markt jest za 350zł Abit radeon 9550 XTurbo vGuru. Myśle że to tanio bo w bencharku widziałem że za ponad 400 jest. Oki dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi