Skocz do zawartości
lovercraft

Dziwnie Ciepło

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sprzęt to AMD Athlon 2000+ i do tego płyta główna Asus A7V333. Procka chłodzę coolerkiem Pentagram Freezone QC-80 Cu. Do mierzenia temperatury wykorzystuje Hardware Sensor Monitor. Temperatura przy minimalnym obrotach (jakieś 1630 prm) wynosi po godzinie pracy (www i aplikacje pod win xp) 64 C. Przy boksowym miałem 75. Nie wiem czemu ona jest taka duża skoro mam nezłe chłodzenie. W każdym razie płyta gł. grzeje się do 40. Wiem, ze procek wytrzyma max 90, mimo wszystko taka temp. jak ja ma dużo mocniejszy Sempron. Przy maksymalnych obrotach temp. wynosi 46 - 50. Moje pytanie dot. ustawień w hardware Sensor Monitor. Pokazuje mi core na czerwono 1.84 V i Aux 1.84V czy to normalne i czy był on jakoś kręcony? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

:unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo tak jak ja zakurzony radiator i went... ? :>  <_<

1244108[/snapback]

Wentylator jest całkowicie nowy i założony przez profesjonalny serwis komputerowy. Procesor nie jest ukruszony. Dodam tylko, iż zależy mi na odpowiedzi dot. wskaźników w programie Hardware Sensor Monitor. Core i Aux mają czerwone pole i wartość: +1,84V. Czy oznacza to, że jest podkręcony - proszę o profesjonalne odpowiedzi, a nie, że czujnik oszukuje. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calym szacunkiem Panowie ale sprawa jest prostsza - przynajmniej takie jest moje zdanie - czujniki oszukuja to fakt - zreszta pisalem o tym w moim poscie....

Po 1 :

40 stopni w obudowie ???? - zainwestuj w wentylacje obudowy - przeciez to istny piekarnik - procesor chlodzi sie cieplym powietrzem wiec chlodzenie jest malo efektywne

Po 2: 1,85 V na sempronie ? jaki to sempron ??? wiesz ja mam Athlona 3200+ i on chodzi na 1,65 ... dla mnie to za duzo - zle ustawiony bios..

Zmien Vcore i napisz jakie rezultaty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 2: 1,85 V na sempronie ? jaki to sempron ??? wiesz ja mam Athlona 3200+ i on chodzi na 1,65 ... dla mnie to za duzo - zle ustawiony bios..

Zmien Vcore i napisz jakie rezultaty...

1245352[/snapback]

Napisałem, ze mam 2000+ nie wiem jaki to Sempron moze wie ktoś jak mam uzyskac taka informacje bez zdejmowania wentyla. Posiadam dokumentacje zestawu. Co do vcore na ile mam zmienic - bo boje sie cos zniszczyc. Oczywiscie sprobuje ustawien domyslnych w biosie - te nie moga byc niewalsciwe. Pozdrawiam dizekujac za powyzsze sugestie i prosze o dalsze rady :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec wgraj sobie program Everest (dawna aida32) i bedziesz wiedzial jakiego masz procka. wmontuj wiatrak do obudowy (najlepiej dwa z przodu ktory bedzie nawiewal zimne powietrze i z tylu ktory bedzie wywiewal cieple), no i zmien czlowieku V na procku hehe :) a twoj problem powinien zniknac

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec wgraj sobie program Everest (dawna aida32) i bedziesz wiedzial jakiego masz procka. wmontuj wiatrak do obudowy (najlepiej dwa z przodu ktory bedzie nawiewal zimne powietrze i z tylu ktory bedzie wywiewal cieple), no i zmien czlowieku V na procku hehe :) a twoj problem powinien zniknac

pozdro

1245425[/snapback]

Uwaga byłem w biosie, okazało się, że miałem ustawienie vcore settings auto, a vcore czego nie mogłem zmieniić miało 1,75. Czyli była to wartosć uzyskana automatycznie. Wziałem opcję default bios settings. Czyli opcje producenta, zapisałem i wszedłem do windowsa.- temp. pozostały bez zmian, bo i ustawienie chyba wszesniej także były w dużej mierze automatyczne. Czy mam zmienic vcore z auto na manula i jaką wartość wpisać? :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaw... widocznie masz tak jak ja athlon xp na jadrze palomino ( straszne grzalki i slabe do o/c )

1245509[/snapback]

Chyba masz rację pewnie sobie wrzucę noise blockera do obudowy z jednego, ale nic więcej...

Hmm Hesos dzięki za rady, ale pragnę zauważyć, ze temp. płyty głównej, nie równa sie temperarurze w obudowie. Nie jest to więc piekarnik. Chyba wszystko przez to, że mam Palomino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz wiedzieć czy masz 75 stopni to dotknij ręką radiatora na procku i zobacz czy jest gorący

To w końcu masz Athlona czy Semprona...?

1,84 na Sempronie...?!?!?! Chcesz go upiec

:wink:

Edytowane przez adi_em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz wiedzieć czy masz 75 stopni to dotknij ręką radiatora na procku i zobacz czy jest gorący

To w końcu masz Athlona czy Semprona...?

1,84 na Sempronie...?!?!?! Chcesz go upiec

:wink:

1247962[/snapback]

Napisałem, że mam Athlona XP w głównym topicu. Nie chce go upiec w tym celu mam wiatrak pentagrama. Poza tym w ogóle mam ustawienia automatyczne standardowe nigdy nic nie podkręcałem. Temp. radiatora i procka nie jest ta sama, po co niby mam dotykać to oczywiste. :mur:

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu się mylisz.

Jeśli temp. przez czujnik masz pokazywaną ok 36 stopni radiator jest letni, chłodny, poniżej 30 nawet zimny, jeśli masz powyżej 45 powinien być cieply a wyżej robić się gorący...

bogrzeb w BIOS'ie, Vcore ustaw na 1,65V jak ktoś mądrze wcześniejw spominał, FSB na 166 i jeśli nadal tak będzie to albo czujnik kłamie, albo źle założyłeś cooler, ewentualnie ukrzuszyłeś jądro choć mało prawdopodobne.

Dotknij radiatora, nie ugryzie Cię!!!

Edytowane przez adi_em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega dostał inteligentne odpowiedzi ale woli wgranie domyślnego biosu i nie ruszanie niczego. Zadnego podkręcania tylko ustaw fabryczne wartości czyli 1,65 napięcie i szynę na 133 lub 166 ale przekonany jestem, że fabrycznie jest 133. I wtedy sprawdź temperaturę. A poza tym uruchom pentagram ana wyższych obrotach. A jak chcesz sprawdzić czy dadzą Ci coś dodatkowe wiatraki poszukaj suszarki z zimnym nawiewem powietrza i powiej nią na radiator:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega dostał inteligentne odpowiedzi ale woli wgranie domyślnego biosu i nie ruszanie niczego. Zadnego podkręcania tylko ustaw fabryczne wartości czyli 1,65 napięcie i szynę na 133 lub 166 ale przekonany jestem, że fabrycznie jest 133. I wtedy sprawdź temperaturę. A poza tym uruchom pentagram ana wyższych obrotach. A jak chcesz sprawdzić czy dadzą Ci coś dodatkowe wiatraki poszukaj suszarki z zimnym nawiewem powietrza i powiej nią na radiator:).

1249610[/snapback]

Inteligentne były tylko niektóre, chić za wszystkie dziękuję. Wina leży po stronie Palomino i nc się chyba tutaj już nie wymyśli. Jeśli chodzi o Vcore na manual nie mogę ustawić mniejszej wartości niż 1,750V co oznacza, że nie mogę ustawić 1,650V. :D Wiem to trudne do zrozumienia, ale taka jest prawda. To wina durnego sprzedawcy i tego, że nie miałem pojęcia jaki to będzie grzejnik, a poza tym producenta AMD. :angry:

Takie życie ... :unsure:

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój kumpel ma tą samą płyte i proca 2400 xp

na boxie miał 64 cały czas , po kupnie arctica spadło do 53 , więc ta płyta coś przekłamuje po prostu  :D

1251580[/snapback]

Adi ile razy mam pisać, że mam auto - oznacza to ze przyjmuje się wartośc najmniejsza, czyli jest tp 1,750V, ale zrobiłem na manuala i wziąłem to samo, choc w sumie nie wiem po co... Żadna zmiana temp. nie nastąpiła bo wpisałem to co było. E jesli chodzi o radiator to jest on ciepły , ale na pewno nie nazwałbym tego gorącym. Po prostu lekko ciepły. Może ta płyta cos przekłamuje jak hudy stwierdził, ale kiedys czytałęm podobny post i tez koles mial problem dokladnie z tym prockiem wiec wina chyba lezy po stronie procka. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma palomino czyli napiecie ma dobre, 1.65 za chiny ludowe nie ustawi. Procek niezle sie grzeje, to prawda, ale moim zdaniem temp. ciut za wysoka. Czy masz jakies wentylatory w obudowie? Z jakimi obrotami dziala cooler? Otworz bude, dotkij coolera, sprawdz jaka ma temp. Czujnik moze przeklamywac, ale bez przesadyzmu. Osobiscie mialbym takze watpliwosci do jakosci zamontowania coolera - niby profesjonalny serwis komputerowy, ale roznie to bywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 90%plyt glownych czujki zaklamują troszke wyniki a na niektórych rużnica od żeczywistosci to nawet 10-15 *C niewiem jak jest u ciebie:P <_<

1244182[/snapback]

szaraczek, popracuj nieco nad ortografią. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwórz obudowe, zostaw tak i zobacz po jkaimś czasie czy temp spadnie.

Jeśli tak to znaczy że masz słabą wentylację w obudowie i procka Ci "chłodzi" ciepłym powietrzem.

Jeśli to nic nie da, to tak jak wspomniał 'Turtles' cooler może być źle założony.

Teraz często w tych "profesionalnych" sklepach i serwisach pracują baaardzo niekompetentni ludzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwórz obudowe, zostaw tak i zobacz po jkaimś czasie czy temp spadnie.

Jeśli tak to znaczy że masz słabą wentylację w obudowie i procka Ci "chłodzi" ciepłym powietrzem.

Jeśli to nic nie da, to tak jak wspomniał 'Turtles' cooler może być źle założony.

Teraz często w tych "profesionalnych" sklepach i serwisach pracują baaardzo niekompetentni ludzie...

1253639[/snapback]

Cooler na bank jest dobrze założony - dzięki jego założeniu po boxowym spadła mi o 15 stopni temp. Otworzyłem obudowe i temp. natychmiast zaczeła spadać. Po upływie 5 min spadła z 64 do 53., czyli o jakieś 11 stopni. Płyty zaś z 41 do 36, czyli o 5 stopni. Procek spadł później jeszcze max do 51 po 10-15 minutach i dalej już przestał, więc nie patrzyłem do paru godzin. A płyta w tym czasie do 35. Moje obroty wiatraczka to średnio 2033 i nie chce więcej, żeby nie było za głośno. Czy wstawić zatem jeszcze jednego coolera, a może dwa i jakiegoś linka dla laika bym prosił :] B)

Zależy mi na ciszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainwestuj w dobre chlodzenie obudowy, podstawa to przynajmniej 1 wentyl pod zasilaczem wypychajhacy powietrze o wiele lepiej jest z 2, gdy zalozysz 2 wentylatory to temp ci o wiele spadnie i nie musza byc one byc glosne (1600kazdy Ystecha albo papsta i bedzie miodzio bo teraz temp to masz naprawde niezla :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainwestuj w dobre chlodzenie obudowy, podstawa to przynajmniej 1 wentyl pod zasilaczem wypychajhacy powietrze o wiele lepiej jest z 2, gdy zalozysz 2 wentylatory to temp ci o wiele spadnie i nie musza byc one byc glosne (1600kazdy Ystecha albo papsta i bedzie miodzio bo teraz temp to masz naprawde niezla  :wink:

1254636[/snapback]

Moze to smieszne pytanie, ale mam tylko jedno wejscie na wentylka pod zasilaczem. To mam założyć jeden na drugim, ma ktoś może rysunek z tym? Czy linka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam założyć jeden na drugim, ma ktoś może rysunek z tym?

1254690[/snapback]

mam nadzieje ze zartujesz tak to sie robi ale w serwerach a to i tak tylko dla bezpieczenstwa ( jak ci jeden padnie[z takiej pary jak ty mowisz] to drugi zaczyna pracowac )

mi chodzilo o to ze dwa na tylniej sciance jeden pod drugin jezeli masz jedno miejsce w obudowie to zaluz jeden, mozesz tez zalozyc z przodu jeden wpychajacy zimnie powietrze do srodka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzilo o to ze dwa na tylniej sciance jeden pod drugin jezeli masz jedno miejsce w obudowie to zaluz jeden, mozesz tez zalozyc z przodu jeden wpychajacy zimnie powietrze do srodka

1254708[/snapback]

Looz, znalazłem Papst 8412N/2GLLE - 80x80x25 9dBA! Co o nim myślisz? Potrzebuje niesłyszalnego, a ten taki jest. Tylko ta cena... Czy jego zakup coś zmieni? Chodzi mi oczywiście o temperaturke :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi