eGologic Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 Podkręciłem swojego proca bartona(zielonego) z 2500+ do 3200+ i poczułem pewien niedosyt. Niestety ale okazało się że mam zablokowany mnożnik :cry: Chciałem podkręcić dalej i podniosłem FSB z 200 do 220 ale systemu nie dało się w ogóle uruchomić nawet po podniesieniu napięcia. Udało mi się uruchomić wreszcie na 215 ale czuła na zmiany FSB zintegrowana karta dźwiękowa(nVidia Soundstorm) odmówiła posłuszeństwa więc powróciłem do FSB 200. Chciałbym się trochę więcej dowiedzieć o innych sposobach podkręcania proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 z innych sposobow polecam wyprobowanie FSB z przedzialu miedzy 200 a 215 - zabawy na 2 wieczory. nie zapomnij sie pochwalic efektami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eGologic Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) Na wielu stronach przeczytałem że Bartona 2500+ bez problemu można przetaktować do 2500MHz(tylko jak? :? ) Szukałem też na forum jak połączyć mostki żeby odblokować mnożnik na Bartonach ale było tylko opisane jak to zrobić na innych procesorach firmy AMD :-| . Czy ktoś mógłby mi to w miarę łatwo, przejrzyście wytłumaczyć (jeśli można to z obrazkami proszę) ? Lub dać linka z porządnym, artykułem. Z góry dziękuje. Edytowane 2 Lutego 2005 przez eGologic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) W ogóle jak chcesz kręcić magistralką, to radiator na SB się przyda => SS przestanie skrzeczeć jak będzie zimny SB => no i na NB wypada zmienić => zdjąć zapierdalacza, zmyć gluta i dać np. Niebieskiego Zalmana (albo Złotego przynajmniej)... A jeśli napięcie na procka, to dojdzie jeszcze chłodzenie mosfetów itd... Podejrzewam, że na wstępie to Abit Nf7 .. Kompendium się przyda. Edytowane 2 Lutego 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eGologic Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Tak się składa że 3 dni temu założyłem dokładnie to o czym mówisz czyli: -na NB Zalman ZM-NB47J + Arctic Silver 5 -na SB CoolerMaster PAC-P01 -na MOSFETY,chipy PLL CoolerMaster SAC-P01 I mam to teraz czekam tylko na sugestię odnośnie podkręcania(to co napisałem na pocz.). :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) No to powoli stopniowo aż do krytycznego momentu => masz temat o NF7-(S) Wypróbuj różne BIOSy modowane => w temacie przyklejonym masz linki do wszystkich znanych nam dobrych biosów :D Bo i tak opłaca Ci się kręcić magistralą a nie mnożnikiem. A prędkości w stylu 2500MHz to jak sobie Wodne Chłodzonko zafundujesz :D Nie wspominając o innych pamięciach i pewnie modowanemu napięciu na RAM (do 3.2V) i temu podobnych zabiegów... Edytowane 2 Lutego 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...