Skocz do zawartości
szpak

zasilacz bez chłodzenia ??

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko czy moze chodzic zasilacz jakis stary chyba 230 czy tylko 200 w od serwera sdi bez wiatraczka...(starsznei mi chałasuje w nocy) w sumie to juz wywaliłem ten durzy wiatrak i wstawiłem mały taki od grafy i dalej jest głosno czy jak wywale całkiem chłodzenie to sie nei spali ??

serwes jest rozebrany i zapakowany w tektórowe pudło (zeby był cichy) i nie ma przepływu powietrza a konfiguracaja to p133 8 mb ram jakas płyta pod intela i sieciówka i grafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie chce go wyciszyc ttylko chce wywalic zupełnei chłodzenie i sie pytam czy sie nei spali ( to niby tez wyciszenie ) ale troche inny zasilacz tz inaczej wyklorzystywany ...chodzi mi dokładnei o to czy jesli jest tak mało wykorzystywany zasilacz tz karata sieciow i tak jak w poscie powyzej czy musi byuc chłodzony no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ponad pół roku ganiał komp p200, 96MB RAM, 370MB HDD, siec, słaba graf 2MB, bez żadnych wentyli, otwarta obudowa 24godzx7dni, ale musiałem go oddać. Nie chce mi się grzebać, ale następne muszę wyciszyć - wyłączyć wentyle w zasilaczach bo zaczynają mnie wkurzać.

W zależności od budowy zasilacza, usytuowanie w obudowie, wielkość i sposób użebrowania radiatorów w zasilaczu pozwala przy małych obciążeniach wyłączyć szumidło. Konwekcja ciepłego powietrza często wystarcza, ale musi być w miarę swobodny i ukierunkowany przepływ. W małych słabo obciążonych zasilaczach straty mocy to 15-30 W, bez wentyla temperatury w zasilaczu są ok 50-70 st C, ale to najczęściej nie szkodzi (kondensatory elektrolityczne muszą być dobre 70 st C to dla wielu bardzo dużo - sprawdzić oznaczenia na obudowie). Inne elementy spokojnie wytrzymują 100 st C, wiele do 150 st C ciągłej pracy. Warto również sprawdzić niektóre materiały izolacyjne w zasilaczu np. trafo i dławiki czy ktoś lipy nie wcisnął, normalnie powinny być lepsze od 130st C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak zdjołem wentyl z proca to sie po 2 dniach wieszszał ale miedzy procem a radiatorm nie ma pasty moze dlatego ...ale to jest tylko p133 wiec mu chyba nei trzeba tz dostałem go juz bez i niebył ruszany bo btło tyle kurzu heheh no to jutro wyłacze wentyl w zasilaczu io bedzie cieszej sporo ciszej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie dwa Sunony 80x80, że jak je puszcze na 5V to prawie ich nie słychać (z bliska), a mimo to dobrze dmuchają. Do zasiłki zamówiłem sobie jednak Coolermastera z czujnikiem (1000RMP do 45st.), więc myślę, że zasilacz będzie cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to to w zasadzie nie jest serwer tylko ruter zrobiony ze starego kompa a słurzy tylko jedynie jako dosc solidna barjera dla hakera ...no i cena ruter 400 a serwer 100 no i w połaczeniu ze słiszem dzieli sdi na 3 osobne kompy ...jak by nie on to jeden musił by całyczas chodziic a to sensu by nie miało ale mysle ze wiesz jak to dziął wiec nie bede nic wiecejpisał pozdro szpak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruter na starym kompie to wyjście na internet, podział sieci, blokady pasma dla niegrzecznych, mała ścianka ogniowa ,czasami dodatkowy komp do sieci lub wklepywania danych. U mnie ruter chodzi na "fresko" z FDD (jako awaryjny start sieci), lub innym lunuksie (lub BSD) na HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...