Skocz do zawartości
Gość seraf

Czemu P4 Jest Takie Slabe ? Buuuuuu

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie to takie straszne wady ma A64?? :|

1249617[/snapback]

jak to nie wiesz?? nie ma HT, mozna ukruszyc (wiadomo utrata gwarancji), grzeje sie jak fix i w ogole to na AMD 70 % programow nie chodzi bez softwarowej emulacji Intela :)))))))))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nie wiesz?? nie ma HT, mozna ukruszyc (wiadomo utrata gwarancji), grzeje sie jak fix i w ogole to na AMD 70 % programow nie chodzi bez softwarowej emulacji Intela :)))))))))))))))

1249749[/snapback]

:mur: :mur: :mur: nastepny fanatyk...

Akurat tak sie sklada ze jesli chodzi o porownanie termiczne winnie/newcastle vs prescott to ten drugi jest grzejnikiem role sie odwrocily polookaj po forum jakie co niektorzy mieli z tym problemy od razu powstalo "prescott ready" etc etc. AMD 64 nie ukryszysz bo nie ma takiej mozliwosci chyba nigdy nie widziales jak ten procesor wyglada... ma "bezpieczne" jaderko :D identycznie jak proce intela...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzicie horde usmiechow na koncu linijki?? znacie znaczenie slowa ironia?? OMG..... sorry.... ale nie rzucilo wam sie ze wszystko co wymienilem jest kompletnym absurdem??!!!

1249776[/snapback]

trzeba bylo LOLami na koncu pojechac a nie delikatnym usmieszkiem ;]]] tak BTW jestem ostatnio przewrazliwiony (ja i nie tylko ja ;]] ) na punkcie tego typu wypowiedzi stad takie a nie inne reakcje EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer wykorzystuje głównie do kompresji filmów i do liczenia SETI - akurat w tych dwóch zastosowaniach przyroist szybkości po zmianie sprzętu był bardzo duży więc dla mnie miało to jak najbardziej sens

1245692[/snapback]

Dobra, widze ze nikt nie jest wstanie podać racjonalnych dowodów ze dana platworma jest lepsza lub gorsza.

A co powiecie na komputer z dwoma procesorami AthlonXp @Mp, płyta pod to juz jest wmiare tania, procki tez tanie, w sumie całość wyjdzie  w przystępnej cenie,  a jak z wydajnością?  Ma juz ktoś podobny zestaw?

1245779[/snapback]

okaj - mam takiego kompa (2xAXP) moge zrobic jakis test - napiszcie jaki.... byle soft był multithreading - zobaczymy porownanie do P4 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek mozesz zrobić test Super PI. + np. 2 x super pi w tym samym czasie.

Następnie czas renderowania jakiejś scenki w 3D studio max.

Najlepiej jakby ktoś podał liste benchmarków które obsługują platwormy dwu procesorowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek mozesz zrobić test Super PI.  + np. 2 x super pi w tym samym czasie.

Następnie czas renderowania jakiejś scenki w 3D studio max.

Najlepiej jakby ktoś podał liste benchmarków które obsługują platwormy dwu procesorowe.

1252301[/snapback]

a skad ci wytrzasne 3dmax

2x pi:

Dołączona grafika

i sandra 2005

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypadło to całkiem nieźle. Teraz jeszcze ktoś zrobi taki tescik na P4 i będzie mozna porównać.

A to moje wyniki:

było by troche lepiej ale jeszcze słuchałem muzy i chodziłem po stronach

http://jg5.republika.pl/tweak/1.jpg

http://jg5.republika.pl/tweak/2.jpg

Komp to zwykły athlon xp @ 2Ghz 1GB ramu

@fit

Mozesz jeszcze zrobić test programem SETI.

Z 3D Studio trzeba będzie zrezygnować, gdyż trudno było by zapewnić takie same warunki dla obydwu platworm.

Edytowane przez jg5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD 64 nie ukryszysz bo nie ma takiej mozliwosci chyba nigdy nie widziales jak ten procesor wyglada... ma "bezpieczne" jaderko :D identycznie jak proce intela...

1249772[/snapback]

Ja jestem najzdolniejszy - udalo mi sie ukruszyc A64 :D Szkoda ze nie mam cyfraka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie to nikt z posiadaczy P4 HT nie zrobił testu z 2 x Super PI 16M :(

Dlatego poprosiłem kumpla co ma P4 HT @ 3900MHz i uzyskał czas 0h28m30s przy liczeniu 2 x 16M. Fit na 2 x AthlonXP 2.27GHz wykręcił czas 0h25m36s, czyli lepiej o prawie 3 minuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie to nikt z posiadaczy P4 HT nie zrobił testu z 2 x Super PI 16M :(

Dlatego poprosiłem kumpla co ma P4 HT @ 3900MHz i uzyskał czas 0h28m30s przy liczeniu 2 x 16M. Fit na 2 x AthlonXP 2.27GHz  wykręcił czas 0h25m36s, czyli lepiej o prawie 3 minuty.

1253498[/snapback]

A co w tym dziwnego? HT to tylko namiastka wieloprocesorowosci - doskonala do zastosowan domowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AXP @ 2000MHz

1 x 16M S PI = 19m57s

2 x 16M S Pi = 40m23s

czyli 2,024 razy dłużej, nic odkrywczego, jeden procek.

Dual AXP 2.27GHz ( fit )

1 x 16M S PI = ???????? ( brak wyników )

2 x 16M S Pi = 25m36s

P4 @ 3900MHz

1 x 16M S PI = 13m52s

2 x 16M S Pi = 28m30s

czyli 2,053 razy dłużej. ( na te wyniki nie mam potwierdzenia w postaci screenshotów, mozliwe ze trzeba będzie powtórzyć test )

Jeszcze do kompletu brakuje A 64 i wyniku 1 x 16M S Pi na Dual AXP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wasze chwalone HT nie przemawia do mnie. Mam notebooka na 3.06 Ghz PIV Prescott iżadnych różnic w działaniu systemu względem komputera z podpisu nie zauważyłem, no może poza tym, że dysk mieli (4200 obr :|). Kompresowałem film i na 1 i na 2- długośc trwania była wręcz identyczna. Może to przez słaby dysk, no i konfiguracja inna, nie ma też Dual-Ram, ale fakt jest taki- prędkośc procesora PIV 3.06 i Barton 2.4 Ghz jest bardzo zbliżona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudne sie juz robi ta ciagla klutnia Intel Vs AMD . Wszystkie obecne procki ( P4 i athlon [XP]a64 ]) maja wydajnosc wystarczajaca do komfortowej pracy we wszystkich aplikacjach programach grach, róznice jakie sie pojawiaja we wszelkiej masci benchmarkach spowodowane sa optymalizacja danego produktu pod dany procek ( czesto juz sie pojawia w gierkach Runs great on P4 with HT :wink: ), tak samo jak w grafice daje optymalizacja sterów pod dany benchmark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudne sie juz robi ta ciagla klutnia Intel Vs AMD . Wszystkie obecne procki ( P4 i athlon [XP]a64 ]) maja wydajnosc wystarczajaca do komfortowej pracy we wszystkich aplikacjach programach grach,  róznice jakie sie pojawiaja we wszelkiej masci benchmarkach spowodowane sa optymalizacja danego produktu pod dany procek ( czesto juz sie pojawia w gierkach Runs great on P4 with HT  :wink:  ), tak samo jak w grafice daje optymalizacja sterów pod dany benchmark

1254418[/snapback]

AMEN

oby tylko to wszyscy zechcieli zrozumiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi