Skocz do zawartości
Gość seraf

Czemu P4 Jest Takie Slabe ? Buuuuuu

Rekomendowane odpowiedzi

ApyNet widze ze jestes niezlym fanatykiem.

Poczytalem troche twoje posty.

Wszystkie to jeden wielki belkot.

Albo wyslawiasz pod niebiosa P4 niczym tego nie popierajac, albo wciskasz wszystkim swoja konfiguracje!

Czlowieku ile ty masz lat?

Jak wypowiadasz sie na jakis temat to swoja wypowiedz czyms uzasadnij.

Proponuje poczytac testy FX55 vs. p4 opartym na 925XE

Tylko prosze Cie o jedno nie zalamuj sie po lektorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ApyNet widze ze jestes niezlym fanatykiem.

Poczytalem troche twoje posty.

Wszystkie to jeden wielki belkot.

Albo wyslawiasz pod niebiosa P4 niczym tego nie popierajac, albo wciskasz wszystkim swoja konfiguracje!

Czlowieku ile ty masz lat?

Jak wypowiadasz sie na jakis temat to swoja wypowiedz czyms uzasadnij.

Proponuje poczytac testy FX55 vs. p4 opartym na 925XE

Tylko prosze Cie o jedno nie zalamuj sie po lektorze

1247733[/snapback]

A po co?? :razz: I tak FX wygrywa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko na początku topicu jeździsz po INTEL'u, a dopiero potem przeglądasz testy...  :lol:  Gościu...czyżby rodwojenie jaźni ??  :-P

1247728[/snapback]

ty gosciu jak widze a pamietam to dobrze z czasow amigi

nalerzysz do tzw roolesowcow.

Sorki ale moze dorosnij.

W hl2 intel dostal po tylku

a gdzie indziej jest gora.

Czy to cos zmienia ? Mam mowic ze jest cacy albo

bueee ?

Czlowieku ja sie przywiazalem do mojego psa i rodziny a nie do marki.

Jest tak jak jest. W jednych zastosowaniach jest dobry w drugich gorszy od

AMD. A jeden i drugi to plastik i kawalek krzemu.

Podnieca cie to ? Jestes fetyszysta marek ?

Ja dostalem prescota 3.2 za 600 zl box. to dobra cena

i dlatego kupilem intela a nie z powodu przywiazania czy czegos innego.

jezeli bede mial kase i okazje moze znowu kupie amd a moze intela.

tak sie sklada ze jedno i drugie to jedynia sprawa ile keszu chcesz

za to dac i co bedziesz robi.

Ani intel ani amd nie sa bueee ani superrrr.

Jezeli chcesz mnie wciagnac w jakas trolowa przepychanke

to ja nie bede dokarmial .....

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy dobrze mówie Ale mówicie tu o athlonie 64 Bitowym i P4 32 Bit'y Więc niewiem czemu ktoś moze miec cos przeciw a64 jezeli ten wykorzystyje dwa rdzenie 32x2=64Bit a p4 1 32bit Wiec chyba wiadomo ze do niektórych zeczy athlon mozy byc lepszy

Ps jesli chodzi o P4 oparte na Presscocie to w nim sa dwa rdzenie z tego jeden nieaktywny jak by dalo sie go wlaczyc to byłoby 64 Bit o o niebo lepsze od a64 (Gdzies tu widzialem cos o tym) :D

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy dobrze mówie Ale mówicie tu o athlonie 64 Bitowym i P4 32 Bit'y Więc niewiem czemu ktoś moze miec cos przeciw a64 jezeli ten wykorzystyje dwa rdzenie 32x2=64Bit a p4 1 32bit Wiec chyba wiadomo ze do niektórych zeczy athlon mozy byc lepszy

Ps jesli chodzi o P4 oparte na Presscocie to w nim sa dwa rdzenie z tego jeden nieaktywny jak by dalo sie go wlaczyc to byłoby 64 Bit o o niebo lepsze od a64 (Gdzies tu widzialem cos o tym) :D

pozdro.

1247998[/snapback]

Wcale nie o niebo lepsze, ale o niebo gorsze!! :-P

seraf

Zakładasz topic - Czemu P4 Jest Takie Slabe ? Buuuuuu

No to przepraszam bardzo... teraz go wysławiasz... Na serio... zastanow sie co czasami piszesz :lol:

pzdr

Edytowane przez Miravo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat bez sensu... lepiej go zamknąć bo za jakiś czas będzie wojenka, jak co tydzień (albo i częściej) AMD vs INTEL.

PS. W regulaminie powinno być zabronione wypowiadanie się w sprawach co lepsze AMD, INTEL, ATI, NVIDIA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro.

1247998[/snapback]

Po pierwsze> a64 nie ma 2 rdzeni

Po drugie> p4 nie ma 2 rdzeni

Po trzecie> p4 z em64t już sa i lepsze nie sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wy wiecie że em64t są lepsze/gorsze ? Można to gdzieś kupić i sprawdzić ?

1248172[/snapback]

TUTAJ masz tescik... tylko na chwile obecna serwer pclab cos posysa wiec probojcie pozniej...

Testowana byla jednostka XW4200 HP z Prescottem X86-EMT64 na chipsecie i925XE vs FX55

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to niech kolega zacznie ripowac film i zagra w pop2 ciekawe czy amd to potrfi majac jeden watek

1248698[/snapback]

A może lepiej porównać je pod WIN 64 i z 64-bitowymi programami? EMT64 wyraźnie odstaje od AMD64.

Wiadomo, że na dzień dzisiejszy więcej jest aplikacji wykorzystujących optymalizajce dla P4, ale kiedy oficjalnie pojawi się nowa winda i pełne (nie-beta) wersje kodeków, driverów i aplikacji, sytuacja siłą rzeczy będzie musiała zmienić się na korzyść AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seraf

jesli przesiadłes sie z axp na p4 HT i nie widzisz róznicy w kulturze smigania systemu itp to juz Twój problem

sam przesiadłem sie 2tyg temu z 3200xp na p4 i jestem max zadowolony

a dlaczego? bo ani axp ani a64 nie da mi tego co daje P4 z HT- kilka osób wie o czym pisze , a wiekszosc nie ma niestety pojecia -bo sa rzeczy o których testy nie piszą (poza Lancerem) i wiekszosc userów bryndzluje sie przed goofno wartymi bencharkami nie majacymi nic wspolnego albo niewiele z rzeczywistoscią

a ze mam 10% mniej w benchmarkach "game:"owskich to mnie równo wali - tym bardziej ze pomimo mnijszej max fps to zwykle avr fps jest wyzsze na p4

a co przewaza najmocniej? - nieporównywalny komfort pracy pomiedzy tymi dwoma platformami

tyle od siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeśli chodzi o liczenie matematyczne to Intel jest górą ...

1245495[/snapback]

a widziałeś profesjonalne benchmarki NASA? bo ja tak, nawet miałem okazję widzieć jak one pracuja na wypasionych stacjach roboczych i Intela i AMD i powiem ci ze tam nawet XPki biją PIV :) czemu? bo nie ma w nich żadnych optymalizacji programowych - zupełnie :) co dziwne - i mnie też zaskoczyło ... mimo, że najlepiej radzą sobie tam konfiguracje na dual (i więcej) opteronach to jeśłi porównuje się maszyny jednoprocesorowe - najlepiej wypada stary AMD XP 3200+ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seraf

jesli przesiadłes sie z axp na p4 HT i nie widzisz róznicy w kulturze smigania systemu itp to juz Twój problem

sam przesiadłem sie 2tyg temu z 3200xp na p4 i jestem max zadowolony

a dlaczego? bo ani axp ani a64 nie da mi tego co daje P4 z HT- kilka osób wie o czym pisze , a wiekszosc nie ma niestety pojecia -bo sa rzeczy o których testy nie piszą (poza Lancerem) i wiekszosc userów bryndzluje sie przed goofno wartymi bencharkami nie majacymi nic wspolnego albo niewiele z rzeczywistoscią

a ze mam 10% mniej w benchmarkach "game:"owskich to mnie równo wali - tym bardziej ze pomimo mnijszej max fps to zwykle avr fps jest wyzsze na p4

a co przewaza najmocniej? - nieporównywalny komfort pracy pomiedzy tymi dwoma platformami

tyle od siebie

1248866[/snapback]

widze ze kolega umie ustawic koligacje procesora, sa odpowiednie rejestry ktore umia zapamietac ustawienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro.

1247998[/snapback]

albo ty jesteś aż takim ignorantem albo to zwyczajna prowokacja :)

na rynku PC nie ma dostepnych dwurdzeniowych procesorów jeszcze :) sątylko sample testowe do których dostęp ma niewielka liczba osób :)

jak na razie i AMD I INTEL pracuja tylko i wyłącznie w środowisku 32 bitowym bo oficjalnego oprogramowania 64 bit nie ma :) oczywiscie chodzi o najpopularniejsze oprogramowanie Microsoftu i te pod nie pisane - o UNIXAch i LINYXAch i innych nie ma sensu mówić bo użytkuje je moze 10% ludzi :)

jak Ciebie czytam to mi się zdaje, ze nie aktywne albo wyłączony to ty musisz mieć albo płaty czołowe albo którąś z półkul :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy jada na tym jednym tescie!!!

tam intel jest w platformie serwerowej ktora moze nie pokazywac pelni jego moliwosci choc pewnie tak nie jest:PP

poczekajmy na L2 2Mb razem z EMT64i wtedy zobaczymy

1248528[/snapback]

przestańcie się kłucić :) przecież powszechnie wiadomo że AMD ma przewgę jako serwer a INTEL jako stacja robocza wiec o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"

A widziałeś profesjonalne benchmarki NASA? bo ja tak, nawet miałem okazję widzieć jak one pracuja na wypasionych stacjach roboczych i Intela i AMD"

Czesc!

Ja tak chciałbym sie spytać o te benchmarki NASA? Mozna sobie jakis sciagnac? - moze to glupie ze sie tak pytam ale mnie to zainteresowalo ;) SERIO nie zartuje!

I co one np licza?

Pozdrawiam !

Pisalem calkiem serio nie zbijam sie ani nic w tym stylu, zeby sobie ktos czegos nie pomyslal......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie o niebo lepsze, ale o niebo gorsze!!  :-P

seraf

Zakładasz topic - Czemu P4 Jest Takie Slabe ? Buuuuuu

No to przepraszam bardzo... teraz go wysławiasz... Na serio... zastanow sie co czasami piszesz  :lol:

pzdr

1248021[/snapback]

czytaj dokladnie :-)

pisalem only hl2

p4 jest cacy.

zadowolony ?

podniece cie wiecej.

widze taaaaaka roznice miedzy

praca na p4 a axp.

no juz wiecej nie moge ....

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro.

1247998[/snapback]

Prescot ma jedno core ale 2 alu.

Dodatkowo moze wykonywac na nim mnozenie

co nortek robil na fpu lub sse2

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam intel jest w platformie serwerowej ktora moze nie pokazywac pelni jego moliwosci choc pewnie tak nie jest:PP

1248528[/snapback]

2MB L2 nie daje zbyt duzego wzrostu-od 0 do 8-9%, a wplyw cache na szybkosc pracy w 64bitach raczej nie nie bedzie wielki i bedzie raczej proporcjonalny do tego co zobaczymy w 32bitach.

Kiedys w jakims arcie na THG byl link do profesjonalnegos benchmarku opartego o progsy liczace sily dzialajace na rozne profile lotnicze (skrzydla). Bylo to za free, ale za cholere nie dalem rady przejsc przez proces rejestracji. W kazdym razie Athlon delikatnie mowiac rozgniataly Pentaki. Jak ktos ma czas to moze pogrzebie, bo ja nie znalazlem juz, a bylo to ladny czas temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1248528[/snapback]

na chwile obecna jest b. malo a praktycznie znikoma ilosc tego typu testow wiec na czyms sie trzeba opierac... nie wydaje mi sie zeby w innych konfiguracjach nagle prescott dostal speed'a poki co po prostu trzeba uznac wyzszosc FXow i tyle to tak na moj lep ;) B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys w jakims arcie na THG byl link do profesjonalnegos benchmarku opartego o progsy liczace sily dzialajace na rozne profile lotnicze (skrzydla). Bylo to za free, ale za cholere nie dalem rady przejsc przez proces rejestracji. W kazdym razie Athlon delikatnie mowiac rozgniataly Pentaki. Jak ktos ma czas to moze pogrzebie, bo ja nie znalazlem juz, a bylo to ladny czas temu.

1249379[/snapback]

i za to wlasnie lubie AMD .. aczkolwiek nie neguje intela od pojawienia sie prescotów 0.09 z ht i fsb 800 ;]

i mimo ze przyznaje ze na Intela raczej napewno nie przejde bo moja nastepna platforma bedzie a64 to czytajac ten topic widze ze niektórzy sa tak slepi ze zal patrzec? A64 wybieram glownie jednak z powodu nizszej ceny oraz tego ze nie wykorzystuje komputera to celów w ktorych p4 przoduje..

Skladajac kompa nalezy sie napoczatku zastanowic do czego on ma słuzyc

kto przy zdrowych zmyslach przesiada sie z 2,5ghz Axp na 3.2ghz p4? zawsze trza sie przesiasc na cos mocniejszego zeby poczuc moc... wiatr we wlosach ;].. jak jzu sie zrobi z takeigo 3.2ghz jakeis 3.8 to juz co innego ;]

Do tego argumenty co niektorych sa na poziomie piaskownicy .. widac ze niektorzy nie maja pojecia o czym mowia ..

idealem byloby posiadac obie platformy ..no ale niestety .. kasiora .. coz ..

nie ma czegos takiego jak "X rulez" .. x-em powinien byc w danym momencie optymalny wybor... a nie nazwa firmy

od wojen typu AMDvsINTEL i ATIvsNVIDIA zygac mi sie chce ..

a najsmiesniejsze jest jak ktos krzyczy ze NVIDIA jest do [gluteus maximus] a w podpisie plyta na NFORCE ;]

Uzyjcie ludzie czasem mózgu .. posłuchajcie mądrzejszych .. forum słuzy wymianie poglądów .. a nie kłoceniu sie

zamiast walczyc to popodkrecajcie troche ..

szacun dla Lancera Vipa i Lagiera ;]

mowil Chaos zgryźliwy tetryk ze stajni AMD ;]

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem że to też zależy od podzespołów - jak napisał któryś user :)

Ja mam plyte Intela Ausburg915G i to straszny shit... nawet niechodzi o podkręcanie... Musze sie szybko z tego przenieść i dokupić ramu do 1024MB bo 512 to malo jak na taki procek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. widac ze niektorzy nie maja pojecia o czym mowia ..

idealem byloby posiadac obie platformy ..no ale niestety .. kasiora .. coz ..

nie ma czegos takiego jak "X rulez"

mowil Chaos zgryźliwy tetryk ze stajni AMD ;]

1249454[/snapback]

Dokladnie najczesciej sie kluca posiadacze AMD i INtela ktorzy w od dawna nie uzywali konkurencyjnej platformy :D ja mam szczesie ze jestem posiadaczem obydwu platform dokladniej Bartona2500+@2023mhz( na codzien ) lub@2300mhz i P4 Prescota 2,8@3gh z HT i musze powiedziec ze na obu platformach pracuje mi sie tak samo milo zadnych zaciachów resów niespodziewanych jednym slowem komfort doskonaly :rolleyes:

A co do mulenia os na amd :wink: jak ktos napisal wlczesniej wszystko zalezy od skilla usera B)

Sprzet kupuje sie do tego do czego chcemy do wykorzystac :D i na podzespolach ktore uwazamy za najlepsze ( ja mam plyte na NVIDI z prockiem od AMD oraz z kart ATI a wiec melanz calkowity wedlug niektorych :D ) i tak wydajnosc poszczegolnych podzespołow zalezy od optymalizacji sterów i programow pod dany procek , grafe, itp :)

Jednak nie mozna byc tak slepo zapatrzonym w jedna marke trzeba widziec sprawy szerzej :wink:

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi