Skocz do zawartości
Tom.O

Zniekształcenia geometryczne - TV

Rekomendowane odpowiedzi

Moi rodzice kupili ostatnio fajny telewizor tylko że jest jeden problem - mianowicie z prawej strony obraz jest krzywy. Odchylenie wynosi ok. 0.5cm i jest widoczne po przełączeniu na tryb 4:3. W 16:9 nie widać tego bo obraz jest rozciągnięty poza krawędzie. Czy reklamować tą usterkę ?? Co powinienem zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze rozumiem twój problem ale ja miałem coś w tym stylu z sonym - przy 4:3 w niektórych programach u góry z prawej strony było widać jasny pasek. okazało się że ten telewizor ma regulację "rotate", wystarczyło tylko ustawić. poszukaj najpierw w menu. wg mnie jak się nie da ustawić to trza reklamować. na 100% wezmą do serwisu i tam wyregulują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Rotate" jest ale tym obracasz cały obraz, a nie regulujesz zniekształecenia. To jest po prawej stronie przy górze - obraz się zwęża...

cóż, nie da się wyregulować w domu - podejrzewam, że da się to zrobić w serwisie, inna sprawa, że trudno mi to ocenić czy jest to wada która kwalifikuje do wymiany - tu warto się zorientować u fachowca. kiedyś, w starszych telewizorach były przecież inne regulacje geometrii. pewnie nadal są, tyle, że dostępne po odkręceniu budy.

a swoją drogą czy nie przysługuje ci bezpłatna wizyta w domu serwisanta?, wg mnie na 99% tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Rotate" jest ale tym obracasz cały obraz, a nie regulujesz zniekształecenia. To jest po prawej stronie przy górze - obraz się zwęża...

cóż, nie da się wyregulować w domu - podejrzewam, że da się to zrobić w serwisie, inna sprawa, że trudno mi to ocenić czy jest to wada która kwalifikuje do wymiany - tu warto się zorientować u fachowca. kiedyś, w starszych telewizorach były przecież inne regulacje geometrii. pewnie nadal są, tyle, że dostępne po odkręceniu budy.

a swoją drogą czy nie przysługuje ci bezpłatna wizyta w domu

Dokladnie, ale zalezy to od wielkosci i wagi TV, mi do 28" servis wpada na chate, wczesniej jak mialem 21" to ni hu-hu, trzeba bylo osobiscie taszczyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mojego kumpla 29 musieli taszczyć do salonu sprzedaży gdy kineskop się popsul

Mowie o TV na gwarancji.

BTW pozadny "mechanik" zawsze wpadnie do domu, jezeli nie da rady na miejscu zrobic, dopiero taszczy na warsztat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi