Skocz do zawartości
_HuBi_

Kupuje Sprzet-potrzebuje Opinii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W komputerach juz troche siedze i postanowilem sobie kupic sprzet lub mozna by inaczej powiedziec gadzety elektroniczne :lol:

potrzebuje waszych opinii - co radzicie zmienic , co lepsze kupic Wazne zeby cena nie byla kosmicznie wyzsza od tego co proponuję:

Lutownica - jaka by wystarczyla do zwyklych zajec poczatkowego elektronika :lol: :lol: (nie ktorych moze dziwic moje podejscie do sprawy hehe) :lol: :lol: tzn. jakiej mocy??

http://www.fonix.com.pl/shopping/product_enlarge.php?id=976

Miernik który lepszy - najlepiej jak by mial jak najmniejszy mozliwy ''bląd''

http://www.fonix.com.pl/shopping/product_enlarge.php?id=217

Programator biosu - nie wiem czy dobry / przydala by sie jakas instrukcja MOZE podali byscie jakies linki

http://www.fonix.com.pl/shopping/product_enlarge.php?id=63

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez _HuBi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W komputerach juz troche siedze i postanowilem sobie kupic sprzet lub mozna by inaczej powiedziec gadzety elektroniczne :lol:

potrzebuje waszych opinii - co radzicie zmienic , co lepsze kupic Wazne zeby cena nie byla kosmicznie wyzsza od tego co proponuję:

Lutownica - jaka by wystarczyla do zwyklych zajec poczatkowego elektronika  :lol:  :lol:  (nie ktorych moze dziwic moje podejscie do sprawy hehe)  :lol:  :lol: tzn. jakiej mocy??

1244568[/snapback]

hehe za tą kase to ani lutownicy dobrej nie kupisz ani miernika..ale jak już to lutownice 50W , 30 to naprawde za mało.

Dobra lutownica kosztuje 400 - 1000pln , a w miare dokładny miernik około 200-500.

No ale zalezy do czego się używa.

Jak masz zamiar czasem podlutować jakiś kabelek to ok ,styknie taka za 15 ale jak masz zamiar uzywać jej do prac conajniej godz dziennie i lutować elementy SMD (powierzchniowe ) to zapomnij.

Co do miernika to jak ma ci słuzyć do okreslenia m/w napięcia to ok tez taki styknie , a jak masz sie zamiar bawic poważnie i chcesz mieć np w miare dokładny odczyt do 10mV 0.01V to zapomnij bo te mierniki mają dośc duze błedy odczytu i wskazań.

Ale tak jak mówie wszystko zalezy od tego do czego sie sprzetu używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lutownica raczej do modow bedzie mi potrzebna - ogolne do spraw zwiazanych z komputerami, kablami itd. wiec jaka proponujesz na wszystko mam 120zl.

Mernik raczej do zasilacza ale ten co proponowalem chyba by wystarczyl

No i jeszcze programator potrzebuje ale nie zabardzo wiem jak sie programuje nim biosy wiec potrzebowal bym jakas instrukcje - prosze o lnki

!!Z góry dzieki za pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lutownica - kolbowa 30-40W jest chyba optymalna dla twoich zastosowan. Polutujesz nia bez wiekszych problemow kable, druk przewlekany (a nawet SMD, choc tu juz z pewnymi problemami). Miernik - powinien mierzyc przede wszystkim napiecie i prad staly oraz rezystancje i miec akustyczny test ciaglosci. Jesli mierzy takze napiecie zmienne (zmierzysz sobie jakie masz napiecie w gniazdku) oraz prad zmienny, pojemnosc, indukcyjnosc, czestotliwosc, bete tranzytora itp to plus dla miernika, ale powinienes zdac sobie sprawe, ze raczej i tak nie bedziesz korzystal z tych bonusowych funkcji - wiec po co przeplacac ;) Dokladnoscia miernika sie nie przejmuj, bedzie wystarczajaco dokladny. Programator ktory pokazales wlasciwie nie jest programatorem a tylko adapterem (czyli wlasciwie podstawka pod pamiec) do programatora "Universal Flash Programmer" - koszt tego programatora to 75zl.

Skoro piszesz ze zaczynasz sie bawic elektronika to uwazam ze wybrales dobry sprzet - tani i taki ktory powinien dzialac. Jesli sie wciagniesz, po jakims czasie i tak bedziesz wiedzial co ci nie pasuje w lutownicy, mierniku i zmienisz na inny model, drozszy ale lepiej odpowiadajacy twoim potrzebom, a jesli nie, nie utopisz teraz duzych pieniedzy w nikomu dobre i drogie ale tobie zupelnie niepotrzebne gadzety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi