Skocz do zawartości
pamel

Problem Z O/c Na Epox 8rda+ Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja plytka to Epox 8RDA+ Pro, DDRAM Elixir 256/400, Cpu Sempron 2.2, zasilacz jakis Megabajt 300W

No wiec moj problem polega na tym, ze za chiny nie potrafie osiagnac fsb 200MHz ( i wyzszych ) probowalem roznych konfiguracji w biosie i caly czas nic ( robi reset ustawien w biosie i uruchamia sie jako amd 900MHz ), nadmienie ze max fsb, na jakim udalo mi sie uruchomic ta plytke to 198 MHz

Oto konfiguracja, na jakiej puszczam te 200MHz:

FSB frequency: 200MHz

Cpu interface - Aggressive ( czy ktos wie moze czym to sie rozni od Optimal, bo z instrukcji nic nie zrozumialem )

Memory frequency - 100% ( 200MHz )

Memory Timings - Optimal (

T(RAS) - 8

T(RCD) - 3

T(RP) - 3

CAS Latency - 3.0 ( probowalem tez na 2,5 i to samo )

)

Memory Auto Precharge - Auto

Agp Frequency - 66Mhz ( jest tez Auto ale nie wiem czy czasem wtedy nie ma jakiegos przelicznika i przy fsb 200MHz mi podwyzszy )

Vcore - 1,75 ( probowalem tez 1,85 i to samo )

Dodam, iz na Asusie A7V880 ( ten sam sprzet oprucz plyty ) osiagniecie fsb 200MHz przy Cas Latency 2,5 nie stanowilo najmniejszego problemu, a na Cas Latency 3.0 stabilnie chodzilo przy fsb 227MHz.

Co moze byc nie tak?, czy moga sie pamieci gryzc z ta plyta?( albo cos innego ), a moze plyta uszkodzona?

Pozdrawiam

PaMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgraj nowego biosa jak możesz. Ja na oryginalnym bisie na 8RDA3 mogłem jechać tylko do 178mhx (coś koło 178 dokładnie nie pamiętam) a powgraniu nowego biosa mam ustawione fsb 200 i chodzi stabilnie. Więcej narazie nie próbowałem bo zasiłka na więcej nie pozwoli. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgraj nowego biosa jak możesz. Ja na oryginalnym bisie na 8RDA3 mogłem jechać tylko do 178mhx (coś koło 178 dokładnie nie pamiętam) a powgraniu nowego biosa mam ustawione fsb 200 i chodzi stabilnie. Więcej narazie nie próbowałem bo zasiłka na więcej nie pozwoli. Pozdr.

1245382[/snapback]

Hehe, zapomnialem napisac - juz to zrobilem, po wgraniu nowego biosa sytuacja nie ulegla zmianie...:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !! Według mnie to zasiłka niedaje rady. Ponieważ Asus niema wyjścia P4 więc mniej obciązał zasilacz dlatego udawało sie Tobie osiągnąć takie FSB, a Epox niedość że wybredny na zasilacze to jeszcze ma wejście P4, i to moze powodować w/w problem. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...