Skocz do zawartości
Goofi

Cichy Zasilacz Do Cichego Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Chieftec 420 DF. Niestety cichy to on nie jest. Duzo zalezy tez od ustawienia kompa. Przy okazji przerabiania mojego WC odkurzylem go solidnie (nie ma plomb) i rzeczywiscie na srodku strychu wydawal sie bardzo cichy. Teraz stoi praktycznie w rogu pomieszczenia, rozgrzal sie i niestety troche slychac jak szumi. Na pewno nie jest to najcichszy zasilacz swiata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chief 360 DF ..

dla mnie cichuteki ..

wbrew temu co niktrzoy pisza ..

no ale moze dlatego ze mam go od 2 lat.. i te starsze jakeis lepsze ..

specjalnie wlaczalem samego bez niczego wkolo i ciezko go uslyszec ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w fortronie nie jest problemem wiatrak bo raczej trzeba do niego ucho przylozyc by go uslyszec :) tylko cewki wysokiego napiecia i nie wiem jak sobie z tym poradzic moze macie jakies pomysly jak dostanie wieksze obciazenie to swierszcze graja na swych skrzypkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie moge pochwilic Huntkey'em 300 W (wiem ze slaby ale mi starcza :) ) z duzym wiatrakiem 12 cm

dziala cichutko (mam WC) niestety aktualnie cisze diabli wzieli bo mam radka 9600pro gigabyta ktory ma taki chamski maly wiatraczek krecacy sie jak szalony i dajacy taki halas ze glowa boli ... (bloczek w produkcji dopiero :/)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja pozachwalam Neoteka B) ciche to to nie jest - ale mam gwarancje pomimo zmiany wentyla /zenfist zrobil zapis o mozliwosci zmiany wentylatora w zasilaczu/ posiadam tam AC pro TC2

czyli :

1- cicho

2- stabilnie

3 - zimno

4 - tanio !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również mam Chieftec 420W, ale nie nazwałbym go cichym, obroty w okolocach 1500-1550, a sprzęt to Barton 2500+@3200+, 2x512MB, 120GB SATA SAMSUNG, R9800PRO, SkyStar2, DVD-RW Liteon 1653, GA7N400PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w fortronie nie jest problemem wiatrak bo raczej trzeba do niego ucho przylozyc by go uslyszec :) tylko cewki wysokiego napiecia i nie wiem jak sobie z tym poradzic moze macie jakies pomysly jak dostanie wieksze obciazenie to swierszcze graja na swych skrzypkach

1254303[/snapback]

dokladnie... fortronik jest niesamowity ... prawie nieslyszalny ( do 30-50cm nic nie slychac ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie... fortronik jest niesamowity ... prawie nieslyszalny ( do 30-50cm nic nie slychac ).

1266627[/snapback]

tylko ze u mnie juz wymieka - te cewki ... normlnie nie wiem co z nimi zrobic kumpel ma ta tansza wersje 300b cos tam i chodzi jak huragan ble Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uzywam QTeca 550W z dodana kontrola predkosci wiatrakow :) Jeszcze wymienie mu wentyle na AC FAN PRO 2 TC i w ogole bedzie Ql :)

PS. DO tych, co zaraz beda marudzic na zasilke. Obciazylem go Ath 1.8+ Palomino @ 11,5x154 @ 1,8V, 4xHDD (Baracuda 7200.7 160GB, Baracuda 7200.7 40GB, jakis maxtor 120GB i jakis WD 60GB) 512 DDR@374, CDRW, DVD, Radek 9k VIVO, Intel PRO 1000/T a napiecia (mierzone Metexem ME4650):

+3,3 - +3,297

+5 - +5,097

+12 - +12,457

A takie wyniki mi starcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie stalem sie posiadaczem Tagana 420W :)

Podczas robienia poprawek w moim WC, przy odłączonym dysku twardym odpaliłem kompa. Nic sie nie stało. Cisza. Myślałem, że zapomniałem włączyć zasilacz a tu nagle biiip :) To jest naprawde ciche. Chieftec nie był specjalnie głośny ale to jest cudo. Tylko ta cena :( 340zł, ale warto było. teraz tylko dysk mnie zaczął wkurzać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość //|ssau|L+

Z czystym sumieniem moge polecic zasilacz z podpisu. Przy wylaczeniu wentyli pod nagrzewnica komputer staje sie nieslyszalny - z wyjatkiem cichutkiego buczenia pompeczki :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Szanowni Panowie co myślicie o zasiłce Topower TOP 420 NF ma ona chłodzenie pasywono/aktywne, jak to się sprawdza w praktyce, Ktoś miał już z nią doczynienia.

Obecnie mam zasilke jak w podpisie i jestem zawiedziony, ciche to nigdy nie było jedynie napięcia trzyma dobre.

A co myślicie o zasiłce w tej obudowie link

pozdro4all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do ludzi piszacych texty typu 'patrz podpis' -> to nie chat... za pol roku ktos to bedzie czytal i co? polowa z was zmieni zasilacz i co - i nic, bo wtedy juz nikt sie nie dowie... W wielu starych tematach jest ten problem... zwroccie czasem na to uwage.

u mnie Neotec V4200 @ LM317 mod ; ] (jakby ktos nie wiedzial to LM317 jest stabilizatorem napiecia regulowanym przy pomocy potencjometra...). Przy pelnych obrotach jest slyszalny, ale korekcja obrotow sprawia, ze staje sie bezglosny, przy tym calkiem dobrze schlodzony, gdyz powietrze wylatujace z niego jest w granicach rzyzwoitosci (czyli chlodnawo-cieplawe [bardziej chlodne niz cieple jednak] jak to zwykle bywa na neotec'ach ;-) )

AVE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do ludzi piszacych texty typu 'patrz podpis' -> to nie chat... za pol roku ktos to bedzie czytal i co? polowa z was zmieni zasilacz i co - i nic, bo wtedy juz nikt sie nie dowie... W wielu starych tematach jest ten problem... zwroccie czasem na to uwage.

u mnie Neotec V4200 @ LM317 mod ; ] (jakby ktos nie wiedzial to LM317 jest stabilizatorem napiecia regulowanym przy pomocy potencjometra...). Przy pelnych obrotach jest slyszalny, ale korekcja obrotow sprawia, ze staje sie bezglosny, przy tym calkiem dobrze schlodzony, gdyz powietrze wylatujace z niego jest w granicach rzyzwoitosci (czyli chlodnawo-cieplawe [bardziej chlodne niz cieple jednak] jak to zwykle bywa na neotec'ach ;-) )

AVE!!

1300961[/snapback]

Ja również tydzień temu kupiłem ten zasilacz, jednak mimo wielu pozytywnych recenzji i opinii na forach, "marketingowe bajki" ze strony Neoteca zupełnie się nie potwierdziły. Obecnie w obudowie mam tylko jeden wentylator i jest nim właśnie wentylator zasilacza. Mimo iż sam w sobie nie jest on głośny (nie słychać łożysk), to szum powietrza jest po prostu nieznośny. Już wcześniej, gdy miałem Codegena 300W z wstawionym wentylatorem Arctic Cooling Pro TC, całość pracowała moim zdaniem stanowczo zbyt głośno. Teraz jest jeszcze gorzej. Może po prostu mam zbyt wysokie wymagania, albo zbyt wyczulony słuch, ale pracując w nocy przy kompie który stoi w odległości 1 m ode mnie, nie chcę słyszeć huraganu który wytworzony potężnym wentylatorem chłodzi malutkie radiatorki w Neotecu.

W związku z tym moje pytania:

1. Czy modyfikując swój zasilacz świadomie zerwałeś plomby i zrezygnowałeś z gwarancji? Czy też może jest jakiś sposób na jej zachowanie?

2. Czy obroty wentylatora regulujesz teraz całkowicie ręcznie (potencjometrem), czy też w dalszym ciągu w jakiś sposób wykorzystujesz wbudowaną regulację temperaturową?

3. Zauważyłem że najbardziej intensywny szum powietrza powstaje kiedy blisko obracającego się śmigła umieścimy jakiś przedmiot (w tym wypadku "bebechy" zasilacza). Może więc częściowym rozwiązaniem problemu byłoby przykręcenie wentylatora po drugiej stronie blachy obudowy (tak aby był on podczepiony pod zasilaczem)?

Pozdrawiam

Mariusz B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1254303[/snapback]

1. zcisnąć uzwojenia cewek

2. zalać klejem

i po rezonansie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi