_Ran'dall_ Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Mam do was ,,małe" pytanko . Mój komputer jak w podpisie ma RAMy 400MHZ . No i jest problem ponieważ w ustawieniach biosu mam 333MHZ . Chciałym tylko niewiem jak zmienić na 400MHZ :mur: . Na początku myślałem że płyta obsługuje jedynie 333 ale obsługuje również 400. Czy to może być wina procesora że ram mam ustawiony na 333MHZ . Jeśli wiecie jak to ustawić ( ja niewiem jestem początkującym w tych sprawach ) proszę o odpowiedzi . Będę bardzo wdzięczny . No i czy ta zmiana wogóle da ,,kopa" kompowi :wink: ??? Z góry dzięki za odpowiedzi B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Twój procek działa na FSB 166 z pamięciami synchronicznie czyli 166x2= 333 czyli jest ok, jęśli chcesz 400 to podkręć proca a wraz z tym ramy do FSB 200 i już masz 400 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 zmniejsz mnoznik zwieksz fsb i gitara :D synchro kop murowany :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 chyba ze to jakies ciulowe no-name to moze wywalic system taka zmiana, ale jesli majorowe to nie powinno byc klopotu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 No niby jest tak jak mówicie tylko że mój procek na 100% ma FSB 133MHZ i mnożnik 12.5 co daje ok. 1667 czyli tyle ile powinno być . Tylko jakim cudem pamięci mają 333MHZ , bo jeśli byłyby zsynchronizowane to powinny mieć 266 a nie 333 . Może na tej płycie pamięci mają oddzielną FSB . Jeśli ktoś ma tę płytę proszę o odpowiedź :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraku Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 aaale to plyta na SISie chyba, prawda? moze ona po prostu nie wyrabia lub nie pozwala? ustawienia setupow w SISach sa tragiczne, juz ECS ma wiecej. moja plyta nie pozwala na przyklad proc 333/ram 400. dziala tylko proc/ram 333, lub proc wiecej a ram i tak 333. ale za nic w druga strone. a ma plyta to jeszcze MSI KT3V na VIA 333. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Niechce nic odpowiedźieć bo wszystko co powiem zabrzmi dwuznacznie B) . Mi tylko chodzi czy pamięci mogą w tej płycie być taktowane innym FSB niż procesor . A z tego co wiem to chyba tak tylko chce sie upewnić zanim spale kompa . Jeśli ktoś wie jak ( o ile sie da :wink: ) ustawić prace FSB ramu (samego ramu, a nie procesora ) w biosie do mojej płyty niech pisze w tym topicku . Z góry dzięki za odpowiedzi ;] PS.Według mnie (i nietylko mnie) sis746 jest lepszy od kt400 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 pewnie że sia da - tryb asyncho - nic nie spalisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 (edytowane) pewnie że sia da - tryb asyncho - nic nie spalisz. 1247972[/snapback] to że tryb asynchro to już wie ale chodzi czy ta płyta daje taką mozliwość w biosie Edytowane 31 Stycznia 2005 przez jurasjo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 ten tryb chyba mam włączony bo Procesor mam na FSB 133(266)MHZ a pamięci na 166(333)MHZ czyli pewnie jest włączony a jak nie to mnie poprawcie . Mi chodzi o to jak się ustawia te FSB ramu w biosie więc pomużcie :wink: ( ja niewiem bo w tym magicznym świecie zwanym biosem jestem mało zorientowany i niechciałbym czegoś ew. spalić . B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 A w tym Asrocku to nie trzeba czasem pożąglować zworkami? Looknij no do instrukcji producenta.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Już wszystko udało mi się zrobić . Rano wstałem no i weszłem do biosu znalazlem tam pare opcji które miałem wyłączone a po ich włączenie komp ciut przyśpieszył , pamiątki terz już mam na 400MHZ więc topick uważam za zamknięty . A po właczeniu tych wszystkich opcji , przyśpieszenia ramu smaki wzrosły o jakieś 200pkt. ( czyli dość dużo ) B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...