Skocz do zawartości
_Ran'dall_

Jak Z 333mhz Zrobić 400mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was ,,małe" pytanko . Mój komputer jak w podpisie ma RAMy 400MHZ . No i jest problem ponieważ w ustawieniach biosu mam 333MHZ . Chciałym tylko niewiem jak zmienić na 400MHZ :mur: . Na początku myślałem że płyta obsługuje jedynie 333 ale obsługuje również 400. Czy to może być wina procesora że ram mam ustawiony na 333MHZ . Jeśli wiecie jak to ustawić ( ja niewiem jestem początkującym w tych sprawach ) proszę o odpowiedzi . Będę bardzo wdzięczny . No i czy ta zmiana wogóle da ,,kopa" kompowi :wink: ???

Z góry dzięki za odpowiedzi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby jest tak jak mówicie tylko że mój procek na 100% ma FSB 133MHZ i mnożnik 12.5 co daje ok. 1667 czyli tyle ile powinno być . Tylko jakim cudem pamięci mają 333MHZ , bo jeśli byłyby zsynchronizowane to powinny mieć 266 a nie 333 . Może na tej płycie pamięci mają oddzielną FSB . Jeśli ktoś ma tę płytę proszę o odpowiedź :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaale to plyta na SISie chyba, prawda? moze ona po prostu nie wyrabia lub nie pozwala? ustawienia setupow w SISach sa tragiczne, juz ECS ma wiecej.

moja plyta nie pozwala na przyklad proc 333/ram 400. dziala tylko proc/ram 333, lub proc wiecej a ram i tak 333. ale za nic w druga strone. a ma plyta to jeszcze MSI KT3V na VIA 333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niechce nic odpowiedźieć bo wszystko co powiem zabrzmi dwuznacznie B) . Mi tylko chodzi czy pamięci mogą w tej płycie być taktowane innym FSB niż procesor . A z tego co wiem to chyba tak tylko chce sie upewnić zanim spale kompa . Jeśli ktoś wie jak ( o ile sie da :wink: ) ustawić prace FSB ramu (samego ramu, a nie procesora ) w biosie do mojej płyty niech pisze w tym topicku . Z góry dzięki za odpowiedzi ;]

PS.Według mnie (i nietylko mnie) sis746 jest lepszy od kt400 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie że sia da - tryb asyncho - nic nie spalisz.

1247972[/snapback]

to że tryb asynchro to już wie ale chodzi czy ta płyta daje taką mozliwość w biosie

Edytowane przez jurasjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten tryb chyba mam włączony bo Procesor mam na FSB 133(266)MHZ a pamięci na 166(333)MHZ czyli pewnie jest włączony a jak nie to mnie poprawcie . Mi chodzi o to jak się ustawia te FSB ramu w biosie więc pomużcie :wink: ( ja niewiem bo w tym magicznym świecie zwanym biosem jestem mało zorientowany i niechciałbym czegoś ew. spalić . B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wszystko udało mi się zrobić . Rano wstałem no i weszłem do biosu znalazlem tam pare opcji które miałem wyłączone a po ich włączenie komp ciut przyśpieszył , pamiątki terz już mam na 400MHZ więc topick uważam za zamknięty . A po właczeniu tych wszystkich opcji , przyśpieszenia ramu smaki wzrosły o jakieś 200pkt. ( czyli dość dużo ) B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi