Linoge Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 (edytowane) ale linie programatora sa podpiete na tych samych co wyswietlacz wiec nie wiem do konca co moze sie stac... zreszta teraz duzo z tym roboty byloby ;) (trzeba lutowac koncowki programatora do nozek... uklad wyswietlacza mozna powiedziec sie programuje, ale jest tam miejsce tylko na kilka znakow, jak widzicie wyswietlacze sa 16 znakow * 2 Nic sie nie stanie :) zainwestuj w podstawki :) mozna zrobic przewijanie textu i mala rada zmien te kable to straszne badziewie zaraz zaczna sie kruszyc wookol lutow, schemat zasilania do megi troche wyidealizowany ta cewka jest tam zbedna :) Jesli sie znajdzie wiecej chetnych w sigu troche bardziej zawansowany uklad ostrzegam cena troche wyzsza bedzie tez ubozsza wersja bez wyswietlacza tylko na kompie (podpinamy pod usb i jakis panel kontrolny do tego ) monitoring napiec temperatur regulacja predkosci obrotowej wiatrakow sygnalizacja akustyczna Edytowane 4 Kwietnia 2008 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Podstawki uzywam w prototypach tylko. Mi na razie nic sie nie kruszy, a moj pierwszy prototyp ciagle cos modyfikuje... Cewka niekoniecznie jest zbedna, dzieki niej troszke mniejsze sa zaklocenia (sprawdzone). W sumie teraz ostateczna wersja wyglada tak: -Wyswietlacz 4x20 -Pomiar temp z 3 czujnikow -Pomiar napiec z 3 miejsc (3.3, 5, 12V) -Pomiar predkosci obrotowej 2 wentylatorow -Regulacja wentylatorow (2 w zakresie ~3-11V - 2 potencjometry) Jak zrobiles regulacje obrotow? Mozesz pokazac schemat i lub odpowiednia czesc kodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Pwm na ktoryms licznikow mozesz zrobic :) Tylko w takim wypadku odpada mozliwosc pomiaru obrotow no chyba ze sie zastosuje odopowiedni filtr tak na oko to przynajmniej 2 rzedu ;] A ta cewka to niezle :D efekt placebo :) Atmega8 ma mala wade ;) na etapie projektowania sie ktos machnal i vcc jest zwarte wewnetrznie z avcc ;) Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) No i skonczylem ostatni prototyp. Pokazuje temp z czterech czujnikow, napiecie z trzech zrodel no i obroty dwoch wentylatorow... Dodatkowo tymi wentylatorami mozemy sterowac za pomoca dwoch potencjometrow: Na tym moje zabawy sie koncza :P Moze ktos chce ten panelik? Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskimos Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Sorry, ze post pod postem, ale dzis dostalem czesci i zmontowalem uklady, zobaczcie: Teraz prosze o info na PW z dokladnym adresem i co kto zamawial. Prosze tez dac znac czy zgadzacie sie na wysylke listem poleconym! Na razie jeszcze czujek nie robilem, ledwo zyje po lutowaniu niemal w ciemnie, oczy mi wysiadaja, zajme sie tym do swiat. Mozliwe, ze wysle w piatek ale nie obiecuje, najpewniej po swietach... Domontuje czujniki i jak bedzie wszystko ok, pakuje w babelki, pozniej koperte i wysylam. PS. bylo z tym troszke roboty, jesli przesylka wyjdzie drozej bo czesci sa mozna powiedziec troszku ciezkie to bede wdzieczny za lekka doplate (podalem 4zl przesylka) PS2. Uklad nalezy zasilac z napiecia 5V mozna zrobic to np na ukladzie 7805, uwaga nie podlaczyc do 12V z zasilacza komp!! Spalicie od razu wszystko... Mam taki problem z tym układem że temperatura 1, 2, 4 jest podawana z dokładnością 0,1st.C a temperatura 3 z dokładnością 0,5st.C Czy może to być wina programu czy samego czujnika? Mój termometr to ten z czarnymi koszulkami termokurczliwymi i tam na zdjęciu (Post #314) też widać temperaturę nr 3 i ma ##.5st.C Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez oskimos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Hej. Tak znam ten problem, niestety to nie wina oprogramowania, a czujnika. Po prostu niektore maja taka rozdzielczosc... Mam gdzies jeszcze jeden luzny czujnik, jak znajde poszukam jak dziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskimos Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Hej. Tak znam ten problem, niestety to nie wina oprogramowania, a czujnika. Po prostu niektore maja taka rozdzielczosc... Mam gdzies jeszcze jeden luzny czujnik, jak znajde poszukam jak dziala :) Przypomnij mi tylko symbol tego czujnika to podjade do elektronicznego i kupie. Nie ma co się bawić w wysyłanie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 DS18B20 Daj znac jak bedziesz mial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...