Skocz do zawartości
Świder

Czujniki Dallas... Kto Chętny ? Termometr Com..

Rekomendowane odpowiedzi

ale linie programatora sa podpiete na tych samych co wyswietlacz wiec nie wiem do konca co moze sie stac... zreszta teraz duzo z tym roboty byloby ;) (trzeba lutowac koncowki programatora do nozek...

uklad wyswietlacza mozna powiedziec sie programuje, ale jest tam miejsce tylko na kilka znakow, jak widzicie wyswietlacze sa 16 znakow * 2

Nic sie nie stanie :) zainwestuj w podstawki :) mozna zrobic przewijanie textu i mala rada zmien te kable to straszne badziewie zaraz zaczna sie kruszyc wookol lutow, schemat zasilania do megi troche wyidealizowany ta cewka jest tam zbedna :)

Jesli sie znajdzie wiecej chetnych w sigu troche bardziej zawansowany uklad ostrzegam cena troche wyzsza

bedzie tez ubozsza wersja bez wyswietlacza tylko na kompie (podpinamy pod usb i jakis panel kontrolny do tego ) monitoring napiec temperatur regulacja predkosci obrotowej wiatrakow sygnalizacja akustyczna

Dołączona grafika

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawki uzywam w prototypach tylko. Mi na razie nic sie nie kruszy, a moj pierwszy prototyp ciagle cos modyfikuje... Cewka niekoniecznie jest zbedna, dzieki niej troszke mniejsze sa zaklocenia (sprawdzone).

W sumie teraz ostateczna wersja wyglada tak:

-Wyswietlacz 4x20

-Pomiar temp z 3 czujnikow

-Pomiar napiec z 3 miejsc (3.3, 5, 12V)

-Pomiar predkosci obrotowej 2 wentylatorow

-Regulacja wentylatorow (2 w zakresie ~3-11V - 2 potencjometry)

Jak zrobiles regulacje obrotow?

Mozesz pokazac schemat i lub odpowiednia czesc kodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pwm na ktoryms licznikow mozesz zrobic :) Tylko w takim wypadku odpada mozliwosc pomiaru obrotow no chyba ze sie zastosuje odopowiedni filtr tak na oko to przynajmniej 2 rzedu ;]

A ta cewka to niezle :D efekt placebo :) Atmega8 ma mala wade ;) na etapie projektowania sie ktos machnal i vcc jest zwarte wewnetrznie z avcc ;)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i skonczylem ostatni prototyp.

Pokazuje temp z czterech czujnikow, napiecie z trzech zrodel no i obroty dwoch wentylatorow...

Dodatkowo tymi wentylatorami mozemy sterowac za pomoca dwoch potencjometrow:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na tym moje zabawy sie koncza :P

Moze ktos chce ten panelik?

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ze post pod postem, ale dzis dostalem czesci i zmontowalem uklady, zobaczcie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz prosze o info na PW z dokladnym adresem i co kto zamawial.

Prosze tez dac znac czy zgadzacie sie na wysylke listem poleconym!

Na razie jeszcze czujek nie robilem, ledwo zyje po lutowaniu niemal w ciemnie, oczy mi wysiadaja, zajme sie tym do swiat. Mozliwe, ze wysle w piatek ale nie obiecuje, najpewniej po swietach...

Domontuje czujniki i jak bedzie wszystko ok, pakuje w babelki, pozniej koperte i wysylam.

PS. bylo z tym troszke roboty, jesli przesylka wyjdzie drozej bo czesci sa mozna powiedziec troszku ciezkie to bede wdzieczny za lekka doplate (podalem 4zl przesylka)

PS2.

Uklad nalezy zasilac z napiecia 5V mozna zrobic to np na ukladzie 7805, uwaga nie podlaczyc do 12V z zasilacza komp!! Spalicie od razu wszystko...

Mam taki problem z tym układem że temperatura 1, 2, 4 jest podawana z dokładnością 0,1st.C a temperatura 3 z dokładnością 0,5st.C

Czy może to być wina programu czy samego czujnika?

Mój termometr to ten z czarnymi koszulkami termokurczliwymi i tam na zdjęciu (Post #314) też widać temperaturę nr 3 i ma ##.5st.C

Edytowane przez oskimos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Tak znam ten problem, niestety to nie wina oprogramowania, a czujnika. Po prostu niektore maja taka rozdzielczosc... Mam gdzies jeszcze jeden luzny czujnik, jak znajde poszukam jak dziala :)

Przypomnij mi tylko symbol tego czujnika to podjade do elektronicznego i kupie. Nie ma co się bawić w wysyłanie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi