Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 w takim razie powodzenia tylko pamietajcie o dobrych parametrach i nie tylko napieciach przebicia ... bez tego nie bedzie dzialac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Obawiam się, że taki czujnik to miodny nie jest :| Po pierwsze, wiele osób myli pojęcie rozdzielczości odczytu z dokładnością odczytu W DS1820 i u jego krewniaków (DS18S20,DS18B20) jest rozdzielczość odczytu 0.5*C, czyli otrzymamy temperatury np. 35.5*C, 12.0*C, 36.5*C itd. Można programowo zmienić rozdzielczość odczytu z 0.5*C na 0.1*C, tak, że mamy np. 35.3*C, 12.2*C, 36.6*C itd. Dokładność pomiarowa pozostaje trochę do życzenia, do ujemnych temperatur się niezbyt nadaje, bo tu błędy względne odczytów oscylują się w paru procentach, podobnie jest w wysokich temperaturach Przy 0-45*C nada się spokojnie, odchyły są niewielkie Uprzedzam, że istnieją wadliwe egzemplarze czujników, na stronie dallasa jest ich lista i radzę wam przeczytać ją i sprawdzić, czy nie kupujecie zdechłego kota w worku BTW, w W-Wie pod GUS'em w jednym sklepie czujnik DS18B20 kosztuje 10zł BTW2, Outlander, na jakim mikroprocesorze zrobicie taki termometr i w czym napiszecie program? 1246449[/snapback] Nie myle rozdzielczości z dokładnością .. to taki skrót myślowy .. W którym sklepie bo jeśli u piekara to może coś się da wynegocjować ... jeśli w Semiconduktorze to niewiele się da A co do uProców do tak się szczęśliwie składa że mamy w teamie speca od tego :D Co on z nimi wyprawia .. chciałbym żeby kompy tak chodziły :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 dla jasnosci dokladnosc zawsze zalezy od rozdzielczosci i dokladnosc jest od niej wieksza wynika to z tego ze uklady opracowujace wyniki pomiaru nie sa doskonale, obarczone sa bladami wynikajacymi z konstrukcji mam nadzieje ze wyrazilem sie jasno ;] btw w wiekszasci eletkornikow jakie znam koszt jednego czujnika to ok 10 nawet 15zl ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryST1an Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Witam Jak gruby jest ten czujnik? Zalozmy ze chcialbym na moim nf7s go gdzies kolo proca zamocowac, gdzie sie to uda? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 HAHAHAHAHAHAHA Kto tu chce sie dać nabić w butelke ?? Ludzie wystarczy poszukać .... Czujniki ds18b20 za 7zł od ręki -> 1246375[/snapback] Aha i chciałem jeszcze zauważyć, że te ceny są wysoce niepokojące... gdyż układy które sprzedaje ten człowiek są w sklepach droższe (Hurcie też). Więc wydaje mi się, że człowieczek ten nazbierał układów z Sampli a teraz je sprzedaje. Taki jest mój sąd np. nad kostką: PCF8574 N !!!! Konwerter I2C 8bit !!! NAJTANIEJ!!! - ceny w sklepach zaczynają się od: 5zł!!! (przy zamówieniu 100 szt). Dallas1820: u niego 7zł w hurtcie około 10zł (jak się dobrze trafi). Także zakup u tego pana jest też dylematem moralnym. Gdyż jest to IMHO kradzież. Polecam lekturę zasad wysyłki sampli na stronie MAXIM-IC (producent dallasow). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Witam Jak gruby jest ten czujnik? Zalozmy ze chcialbym na moim nf7s go gdzies kolo proca zamocowac, gdzie sie to uda? Pozdrawiam 1246518[/snapback] niestety nie wiejdzie jest za gruby ale mamy w planach odpowieni zestaw do tego typu temperatur i miejsc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 dla jasnosci dokladnosc zawsze zalezy od rozdzielczosci i dokladnosc jest od niej wieksza wynika to z tego ze uklady opracowujace wyniki pomiaru nie sa doskonale, obarczone sa bladami wynikajacymi z konstrukcji mam nadzieje ze wyrazilem sie jasno ;] btw w wiekszasci eletkornikow jakie znam koszt jednego czujnika to ok 10 nawet 15zl ;] 1246513[/snapback] Linoge u nas na śląsku po tyle są... gdzieś nam jakiś koleś za 50zł proponował sztukę (LOL) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Jak mi ktoś polutuje za "browara" to byłbym chętny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Jak mi ktoś polutuje za "browara" to byłbym chętny :wink: 1246540[/snapback] Mogę Ci polutować za browara:) Wpadnij do gliwic z częsciami.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 tylko zapominasz ze do tego trzeba min 3 brony :D wtedy sie dobrze lutuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryST1an Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 To wpadniemy wieksza iloscia, bedzie wiecej browarow i poleci seria ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 To wpadniemy wieksza iloscia, bedzie wiecej browarow i poleci seria ;] 1246559[/snapback] Ok :) powiedzmy 3 browary od łebka i możemy lkutować.. im więcej tym lepiej:D Oczywiście z powierzonego materiału :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) nie ma sprawy za taka kase to moge robic ;] a nie tak ciac kupowac itd samo lutowanie to dla nas pikus :D edit ale Wy robicie plytki itd :) Edytowane 30 Stycznia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Linoge moze i bym kupil od was gotowe tyle ze to sie nie miesci obok proca to po co mi to? :/ temp w budzie itp mnie nie bardzo obchodzi :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Linoge -> Jakie dokładne wymiary ma ten dallas ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Linoge moze i bym kupil od was gotowe tyle ze to sie nie miesci obok proca to po co mi to? :/ temp w budzie itp mnie nie bardzo obchodzi :( 1246599[/snapback] mamy juz nawet odp z bloki pl beda robic na zyczenie klientow specjalny otwor pod nasze czujnik i samemu tez mozna przystosowac cooler or blok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 OMG :| mam wiercic swoj blok zeby wsadzic czujnik? :P no way =) ale podoba mi sie ten czujnik ogolnie i chcialbym cos takiego miec kurcze :/ bede musial pomyslec jak to zrobic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) Linoge -> Jakie dokładne wymiary ma ten dallas ?? 1246609[/snapback] http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/DS1820-DS1820S.pdf nic trudnego poszukaj chcecie czujki kolo rdzenia tez mozemy zrobic tylko potrzene sa specjalne kabelki plaski jeszcze takich u nas w elektroniku nie widzielismy tak aby za bardzo cs nie przeszkadzaly druga ver ma ok 1mm h a rdzeni cpu typ amd xp ma ok 1.2- wysokosc cs'a chyba ;) Edytowane 30 Stycznia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) Naprawde :lol: Myślałeś, ze pdf'a nie widziałem... :P Jakoś szukałem i nic nie znalazłem... spróbuj szczęścia... może Tobie sięuda... i dlatego prosze o wzięcie choćby liniki i podanie mi wymiarów dallasa ;) PS... miała być lista... a zrobiło się z tego centrum reklamowe... kto chce jeszcze coś sprzedać... ? :> Edytowane 30 Stycznia 2005 przez Świder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 h=4mm 5x5mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Thx... ;) Szukałeś w pdf'ie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Thx... ;) Szukałeś w pdf'ie :> 1246690[/snapback] Zmierzył liinijką:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Wiem... bo w pdfie (na99%) nie ma :P Sam szukałem.. i to troche... inaczej bym nie pytał ;) A tam dlatego dałem :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 w pdf jest rodzaj budy (TO92) potem google twym przyjacielem i masz dokladne wymiary mnie sie nie chcialo szukac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 tu są wymiary obudowy to92 : http://www.zetex.com/3.0/c1-11.asp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 w pdf jest rodzaj budy (TO92) potem google twym przyjacielem i masz dokladne wymiary mnie sie nie chcialo szukac ;) 1246713[/snapback] wiec znalzalem to dla was: Wymiary: wysokość (bez nózek) : od4,7 do 4,32milimetra Szerokość: 4,7-4,32mm głębokość: 3,15-3,93mm Pozdrawiam Leniuchów którym nie chce się googlać:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 to jak mi powiecie ile wyniesie ukladzik z trzeba dallasami to ja sie zapisuje na sztuki 3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 tu są wymiary obudowy to92 : 1246753[/snapback]Nie wiem jak u kolegi ale ja nie porafię odczytac ztej stronki literek z rysunku :/ Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Ja i leniuch.... :> Akurat ja zawsze się staram jak moge... a teraz to nie pomyślałem o obudowie :P Coś Linoge to dokładnie nie mierzył :D keiename-> ~9zł za dallasa, z ~2zł za diody, ~3zł przesyłka... + coma kupić... i to polutować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) około 32 zyli z trzema dallasami update : faktycznie małe ale od czego jest proporcia jakbyś widział jakie mam rysunki w robocie to byś wymiekł żreszta bez ptoblemów można sie domyśleć Edytowane 30 Stycznia 2005 przez pałeł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...