Skocz do zawartości
Świder

Czujniki Dallas... Kto Chętny ? Termometr Com..

Rekomendowane odpowiedzi

no i Ty znowu ta samo ... ja i Kurt staralismy sie zawrzec tutaj nasze przemyslenia oraz doswiadczenia zwiazane z wykonaniem tych czujnikow (sposoby polaczen itd) czy to cos zlego ze nasze najlepsze rozwiazania znalalzy odzwierciedlenie w naszym projekcie :?: staramy sie ustrzec pozostalych userow przed bledami jakie my popelnilismy i jakie mozna popelnic oraz czym to moze grozic :?: w pelni popieram Wasze intencje ale tak jak ja nie jestescie w stanie przewidziec "pomyslowosci" zwabionych tym "latwym i bezpiecznym" ukladem zaczynajacych przygode elektronikow. Skoro ktos moze slac plugawe rzeczy pod moim adresem ja mam prawo sie bronic i mam nadzieje ze mi tego nie odbierzecie

btw 5 elemnentow to 5^5 kombinacji a com ma wiele wyjsc ... ;)

dobra juz koncze mam nadzieje ze nastepne wypowiedzi beda zawierac jedynie nasze rady dla Was i nie bedziemy sie musieli z tego tlumaczyc

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw 4-5 czujek to ok 5h robienia ... tak jak na fotkach rozdzielacz plytka trawienie lutowanie to jest naprawde zmudne  wiec za "piwo" ja sie tego nie podejme i chyba sie ze mna ktos zgodzi :?:

1246475[/snapback]

Przesadzasz - jak masz urządzenia do wykonywania płytek drukowanych to parę minut roboty... a jak jeszcze używasz elementów smd to jeszcze trochę krócej - tak się składa że czasami sobie to i iwo zrobię uzywając płytek drukowanych - www.avt.com.pl - tam w sklepiku można takie fajne bajerki kupić :) pobawić się trochę... więc sobie czasami lutuję... trzeba naprawdę nie mieć zdolności by to długo zajmowało... schemat tworzysz w programiku eagle (nie wiem dokładnie bo nie używam - kupuję gotowe)

a jeśli chodzi o pajączka... to rzeczywiście ... masakra - 5h robienia... no i nie wiadomo czy ok. czy się coś nie pomyli...

A takiego Dallasa mam z CPC - kiedyś kupiłem teraz widzę że samemu można zrobić... :) szkoda że wtedy takiego topicu nie było... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lutwoanie nie jest taki najgorsze moze rzeczywiscie przesadzilem ale potem jeszcze trzeba zrobic te rozdzielacz duzo wiercenia i rozwiercania potem jeszcze lutowanie kabelkow i takie tam badziewia koszulki takich plytek nie mozna gotowych kupic, tylko je sami robimy druk xero potem trawienie, potem zabawa w konserwacje i lutowanie malych elementow ;) po 3 plytce juz ma sie wprawe :) i na koncu zostaje testowanie wszystkich czujek takze razem sie troche tego nazbiera ;) pierwsza 1 czujke robilismy chyba pare godzin tak jak Kurt pisal nie wszystkie zenerki sie nadaja potem mala przerwa w comie i znowu zonk moze i wydaje to sie proste ale wszczedzie sie znajdzie jakis maly szczegol ktory zniweczy dziala urzadzenia :) zreszta wiesz dobrze jak jest z takimi zabawami w lutowanie wszystko pieknie wyglada na papierze a potem jest rzeczywistosc ;)

powodzenia w projektach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to prawda - by sprawnie szło to trochetrzeba siepobabrać... ja lubię poprostu składnie kitów z AVT - kupuje gotową płytkę drukowalną ze schematem i spisem elementów potem kompletuje elementy i sobie lutuję... w wykonywanie własnych się jeszcze nie bawiłem... ale może kiedyś... xero jest dobre... ale też można by spróbować z lampą UV a najchętniej to w przyszłości bym sobie kupił mikroprocesorek i pobawił się w programowanie.... :)

P.S. jakiej lutownicy używasz - preferujesz?? ja zdecydowanie wolę transformatorową :) jakoś lutowanie zwykła oporową mi nie wychodzi :/ może dlatego że mam 40W oporową... może lepsza 20W....eeee transformatorowa i tak rulezzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy mamy lutownice do rynien ;) 100w idealna do rozkradania ukladow a druga z lidla za 7zl bardziej precyzyjna ;) natomiast 3 to stacja za 400zl ;] bardzo fajna sprawa ale trzeba sie naumiec tego uzywac ;] baaaaaardzo male groty ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Outlander, to było w Semiconductor

Dla zachęty fotka adapteru one-wire<->RS-232 (COM)

Dołączona grafika

1253304[/snapback]

Płytka powinna mieć wymiary max 3x3cm.

Na zamówienie mogę wykonać takie płytki z opisem u gory jaki elelementy gdzie wlutować - tylko schemat potrzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To macie masakryczną przebitke:

1.Rezystor 1-6gr(u mnie 6gr ale to i tak zdzierstwo wiekszosc sklepów ma mniej wiecej po 1gr)

2 dioda 10-30 gr

1253368[/snapback]

No to Wy fajnie macie nasz elektornik to ok 50gr za rezystor malej mocy

ok 0.6-1 zl za podobna diode

a dallasow nie ma nie zdziwila by mnie cena ok 30zl za taki czujnik :)

jak pokazemy nasza plytke to powiecie ze to znowu reklama przechwalanie sie itd wiec powiem tylko ze ma ona wymiary ok 10x10

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Wy fajnie macie nasz elektornik to ok 50gr za rezystor malej mocy

ok 0.6-1 zl za podobna diode

a dallasow nie ma nie zdziwila by mnie cena ok 30zl za taki czujnik :)

1253434[/snapback]

to juz lepiej zamawiać z internetu nic w twoim kupować ;) apropos internetu to jak ktoś zamawia pow 1000 szt to ceny schodza nawet do 0,4 gr za rezystor - niedługo będę zamawiał wiec........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko jakos sobie dajemy rade tak po kilkadziesiat sztuk sie bierze tez nie jest zle .. ;) kto z nas by mial pare stow na jakies oproniki :D lepiej sobie harego portera kupic albo cytrynowke ;)

1253456[/snapback]

jakie pare stów???? 1000 rezystorów- 4zł !!! teraz porównaj z tym co inni podali :) i?

Mam schemat, w 1 poscie był :P ale co tam :)

Komu płytkę ?? z wlutowanymi elementami opisem na gurnej stronie- niedługo prototyp:)

Co do ceny to chyba sie dogadamy forumowiczom taniej :PP

Edytowane przez flodins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

flodins, skąd te maksimum?

Taki czujnik to dla zabawy robiłem, płytka była do testów

1253672[/snapback]

do testów ok ale do uzytkowania właściwego no to sory... ale looz jak kto chce myśle ze płytke mniejsza od pudełka zapałek łatwiej jest jakoś zalokować

Świder-> Jutro zabieram się za prototyp nie mam czujnika więc testów nie będzie ale schebat jest tak prosty że o błędzie w połączeniach nia ma mowy

A płytka coś koło 5zł za szt

w tym:

koszt podzespołów

laminat-czyt nie trawiona płytka

cza zaprojektować płytkę

wytrawić

nanieśc oznaczenia elementów

lutowanie

Myśle ze nie zdieram ceną po chętnych. to jak ?:)

Wyjście na czujnik mogą być na złącza ARK, piny jak do wentyli, lub poprostu otwory do wlutowania przewodów- tu cena oczywiście naznacznie się zmienia

Jakieś inne udogodnienia potrzeba? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złącze jak na obrazkach obudowa do wyboru szara lub czarna koszt 5zł- i tu alurat nie naliczam sobie nic

więc

płytka ok5zł

com 5zł

dallas jak duzo to po 7zł jak rozumiem

czyli ok 17zł za cały sprzet no i wysyłke trzeba sobie doliczyć- 3,80zł prorytet- w domu w ciagu 2 dni

Słucham jak to chcecie zorganizowac Świder i reszta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plytka rozumiem ze taka trawiona, do wlutowania tych diod i rzystora? Czy mozna do 1 plytki (com-a) podlaczyc np. 3 czujniki (dallas)? Jesli tak, to nawet nie jest tak drogo - 31 zł za zestaw z trzema czujkami by wychodzilo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plytka rozumiem ze taka trawiona, do wlutowania tych diod i rzystora? Czy mozna do 1 plytki (com-a) podlaczyc np. 3 czujniki (dallas)? Jesli tak, to nawet nie jest tak drogo - 31 zł za zestaw z trzema czujkami by wychodzilo...

1254903[/snapback]

Najprawdziwsza trawiona płytka jak w uządzeniach elektronicznych

Jedna płytka-czujników ile chcesz/ ile com uciągnie 200 conajmniej

Edytowane przez flodins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi