Linoge Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 (edytowane) no i Ty znowu ta samo ... ja i Kurt staralismy sie zawrzec tutaj nasze przemyslenia oraz doswiadczenia zwiazane z wykonaniem tych czujnikow (sposoby polaczen itd) czy to cos zlego ze nasze najlepsze rozwiazania znalalzy odzwierciedlenie w naszym projekcie :?: staramy sie ustrzec pozostalych userow przed bledami jakie my popelnilismy i jakie mozna popelnic oraz czym to moze grozic :?: w pelni popieram Wasze intencje ale tak jak ja nie jestescie w stanie przewidziec "pomyslowosci" zwabionych tym "latwym i bezpiecznym" ukladem zaczynajacych przygode elektronikow. Skoro ktos moze slac plugawe rzeczy pod moim adresem ja mam prawo sie bronic i mam nadzieje ze mi tego nie odbierzecie btw 5 elemnentow to 5^5 kombinacji a com ma wiele wyjsc ... ;) dobra juz koncze mam nadzieje ze nastepne wypowiedzi beda zawierac jedynie nasze rady dla Was i nie bedziemy sie musieli z tego tlumaczyc Edytowane 31 Stycznia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Ja chętnie przygarne 2 czujki & stuff w miarę tanio przygarnę bo do zycia to one potrzebne nie są. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 zestaw 4-5 czujek to ok 5h robienia ... tak jak na fotkach rozdzielacz plytka trawienie lutowanie to jest naprawde zmudne wiec za "piwo" ja sie tego nie podejme i chyba sie ze mna ktos zgodzi :?: 1246475[/snapback] Przesadzasz - jak masz urządzenia do wykonywania płytek drukowanych to parę minut roboty... a jak jeszcze używasz elementów smd to jeszcze trochę krócej - tak się składa że czasami sobie to i iwo zrobię uzywając płytek drukowanych - www.avt.com.pl - tam w sklepiku można takie fajne bajerki kupić :) pobawić się trochę... więc sobie czasami lutuję... trzeba naprawdę nie mieć zdolności by to długo zajmowało... schemat tworzysz w programiku eagle (nie wiem dokładnie bo nie używam - kupuję gotowe) a jeśli chodzi o pajączka... to rzeczywiście ... masakra - 5h robienia... no i nie wiadomo czy ok. czy się coś nie pomyli... A takiego Dallasa mam z CPC - kiedyś kupiłem teraz widzę że samemu można zrobić... :) szkoda że wtedy takiego topicu nie było... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 lutwoanie nie jest taki najgorsze moze rzeczywiscie przesadzilem ale potem jeszcze trzeba zrobic te rozdzielacz duzo wiercenia i rozwiercania potem jeszcze lutowanie kabelkow i takie tam badziewia koszulki takich plytek nie mozna gotowych kupic, tylko je sami robimy druk xero potem trawienie, potem zabawa w konserwacje i lutowanie malych elementow ;) po 3 plytce juz ma sie wprawe :) i na koncu zostaje testowanie wszystkich czujek takze razem sie troche tego nazbiera ;) pierwsza 1 czujke robilismy chyba pare godzin tak jak Kurt pisal nie wszystkie zenerki sie nadaja potem mala przerwa w comie i znowu zonk moze i wydaje to sie proste ale wszczedzie sie znajdzie jakis maly szczegol ktory zniweczy dziala urzadzenia :) zreszta wiesz dobrze jak jest z takimi zabawami w lutowanie wszystko pieknie wyglada na papierze a potem jest rzeczywistosc ;) powodzenia w projektach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 No to prawda - by sprawnie szło to trochetrzeba siepobabrać... ja lubię poprostu składnie kitów z AVT - kupuje gotową płytkę drukowalną ze schematem i spisem elementów potem kompletuje elementy i sobie lutuję... w wykonywanie własnych się jeszcze nie bawiłem... ale może kiedyś... xero jest dobre... ale też można by spróbować z lampą UV a najchętniej to w przyszłości bym sobie kupił mikroprocesorek i pobawił się w programowanie.... :) P.S. jakiej lutownicy używasz - preferujesz?? ja zdecydowanie wolę transformatorową :) jakoś lutowanie zwykła oporową mi nie wychodzi :/ może dlatego że mam 40W oporową... może lepsza 20W....eeee transformatorowa i tak rulezzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 to zalezy mamy lutownice do rynien ;) 100w idealna do rozkradania ukladow a druga z lidla za 7zl bardziej precyzyjna ;) natomiast 3 to stacja za 400zl ;] bardzo fajna sprawa ale trzeba sie naumiec tego uzywac ;] baaaaaardzo male groty ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 no dobra chlopaki to co z tymi zakupami :?: bo jak nic z tego nie bedzie to ja sie wypisze i kupie sobie na miescie podzespoly i polutuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Outlander, to było w Semiconductor Dla zachęty fotka adapteru one-wire<->RS-232 (COM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) widze 2 proby i troche to duze ale nie wazne, dziala :?: i ktora to juz wersja jesli mozesz sie przyznac :?: my narazie naszych flakow nie pokazujemy ;) Edytowane 2 Lutego 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Narazie: -ja -pałeł -hipo -może grzechu -keiename Narazie chyba tyle... jak ktoś pewny... niech pisze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Jeśli kupimy 20szt... to 7,70 + vat... + 1246822[/snapback] To macie masakryczną przebitke: 1.Rezystor 1-6gr(u mnie 6gr ale to i tak zdzierstwo wiekszosc sklepów ma mniej wiecej po 1gr) 2 dioda 10-30 gr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Outlander, to było w Semiconductor Dla zachęty fotka adapteru one-wire<->RS-232 (COM) 1253304[/snapback] Płytka powinna mieć wymiary max 3x3cm. Na zamówienie mogę wykonać takie płytki z opisem u gory jaki elelementy gdzie wlutować - tylko schemat potrzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 flo0d-> jak znajdą, a znajda sie tak tanio, to wtedy wezmie sie gdzie taniej.. np za właśnie kilka gr w elektroniku na miejscu... im taniej tym lepiej... jak zwykle powtarzam.. nic z tego nie mamy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) To macie masakryczną przebitke: 1.Rezystor 1-6gr(u mnie 6gr ale to i tak zdzierstwo wiekszosc sklepów ma mniej wiecej po 1gr) 2 dioda 10-30 gr 1253368[/snapback] No to Wy fajnie macie nasz elektornik to ok 50gr za rezystor malej mocy ok 0.6-1 zl za podobna diode a dallasow nie ma nie zdziwila by mnie cena ok 30zl za taki czujnik :) jak pokazemy nasza plytke to powiecie ze to znowu reklama przechwalanie sie itd wiec powiem tylko ze ma ona wymiary ok 10x10 Edytowane 2 Lutego 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 No to Wy fajnie macie nasz elektornik to ok 50gr za rezystor malej mocy ok 0.6-1 zl za podobna diode a dallasow nie ma nie zdziwila by mnie cena ok 30zl za taki czujnik :) 1253434[/snapback] to juz lepiej zamawiać z internetu nic w twoim kupować ;) apropos internetu to jak ktoś zamawia pow 1000 szt to ceny schodza nawet do 0,4 gr za rezystor - niedługo będę zamawiał wiec........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 spoko jakos sobie dajemy rade tak po kilkadziesiat sztuk sie bierze tez nie jest zle .. ;) kto z nas by mial pare stow na jakies oproniki :D lepiej sobie harego portera kupic albo cytrynowke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) spoko jakos sobie dajemy rade tak po kilkadziesiat sztuk sie bierze tez nie jest zle .. ;) kto z nas by mial pare stow na jakies oproniki :D lepiej sobie harego portera kupic albo cytrynowke ;) 1253456[/snapback] jakie pare stów???? 1000 rezystorów- 4zł !!! teraz porównaj z tym co inni podali :) i? Mam schemat, w 1 poscie był :P ale co tam :) Komu płytkę ?? z wlutowanymi elementami opisem na gurnej stronie- niedługo prototyp:) Co do ceny to chyba sie dogadamy forumowiczom taniej :PP Edytowane 2 Lutego 2005 przez flodins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 jakie pare stów???? 1000 rezystorów- 4zł !!! teraz porównaj z tym co inni podali :) i? 1253485[/snapback] cos mi sie .. pomylilo ;/ no tak masz racje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 floodins... jak za takie ceny to my chętni jestesmy :D Nawet na 2000 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 flodins, skąd te maksimum? Taki czujnik to dla zabawy robiłem, płytka była do testów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 flodins, skąd te maksimum? Taki czujnik to dla zabawy robiłem, płytka była do testów 1253672[/snapback] czyli mam rozumiec ze dzialala ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 flodins, skąd te maksimum? Taki czujnik to dla zabawy robiłem, płytka była do testów 1253672[/snapback] do testów ok ale do uzytkowania właściwego no to sory... ale looz jak kto chce myśle ze płytke mniejsza od pudełka zapałek łatwiej jest jakoś zalokować Świder-> Jutro zabieram się za prototyp nie mam czujnika więc testów nie będzie ale schebat jest tak prosty że o błędzie w połączeniach nia ma mowy A płytka coś koło 5zł za szt w tym: koszt podzespołów laminat-czyt nie trawiona płytka cza zaprojektować płytkę wytrawić nanieśc oznaczenia elementów lutowanie Myśle ze nie zdieram ceną po chętnych. to jak ?:) Wyjście na czujnik mogą być na złącza ARK, piny jak do wentyli, lub poprostu otwory do wlutowania przewodów- tu cena oczywiście naznacznie się zmienia Jakieś inne udogodnienia potrzeba? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 No to by było nice... Bo za czujniki to my się wezmieny... ale jeśli Ty byłbyś w stanie załatwić tanio reszte komponentów... to by się mozna było zgadać... ;) I jeszcz pomyśl o com'ie.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 To ja bym takze wzial ze 3 czujniki + stuff... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 com nie problem ok 4zł sztuka ale dzisiaj się dowiem czy będę mogl je załatwić a tak wogule to Świder 1płytka z elemntami i z com'em za dallasa?-bede mogl potestować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Złącze jak na obrazkach obudowa do wyboru szara lub czarna koszt 5zł- i tu alurat nie naliczam sobie nic więc płytka ok5zł com 5zł dallas jak duzo to po 7zł jak rozumiem czyli ok 17zł za cały sprzet no i wysyłke trzeba sobie doliczyć- 3,80zł prorytet- w domu w ciagu 2 dni Słucham jak to chcecie zorganizowac Świder i reszta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Plytka rozumiem ze taka trawiona, do wlutowania tych diod i rzystora? Czy mozna do 1 plytki (com-a) podlaczyc np. 3 czujniki (dallas)? Jesli tak, to nawet nie jest tak drogo - 31 zł za zestaw z trzema czujkami by wychodzilo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 do jednej plytki/coma/ mozna podpiec ok 1000 czujek bez zewntrznego zasilania .... z noc coz tego chyba jeszcze nikt nie probowal imo za drogie macie te plytki i comy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flodins Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 (edytowane) Plytka rozumiem ze taka trawiona, do wlutowania tych diod i rzystora? Czy mozna do 1 plytki (com-a) podlaczyc np. 3 czujniki (dallas)? Jesli tak, to nawet nie jest tak drogo - 31 zł za zestaw z trzema czujkami by wychodzilo... 1254903[/snapback] Najprawdziwsza trawiona płytka jak w uządzeniach elektronicznych Jedna płytka-czujników ile chcesz/ ile com uciągnie 200 conajmniej Edytowane 3 Lutego 2005 przez flodins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Linoge, działała, działała flodins, fakt, jak to ma być do "poważnych" celów, to lepiej, żeby była mniejsza. BTW, można spokojnie zrobić taki adapter o wymiarach ok. 1cm x 1cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...