kurt Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Jest środa.... czujnika nie ma :> 1307254[/snapback] Obiecujemy że max w poniedziałek wysyłka. My mamy jeszcze sesje;) W sumie wsio prawie ready tylko trzeba jeszcze PCB do kitów jakieś ładne zrobić:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 poczekamy a czy w poniedziałek zobaczymy, ja akurat wiem jak to jest, wszystko może się zbiec przeciwko, nam pozostaje cierpliwie tylko czekać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Jutro przyjdą. Ja tam wierzę w chłopaków . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Masakra - miesiąc temu wplacilem kase... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Podziekuj ludziom ktorzy zwlekali z wplata oraz poczcie polskiej nas to tez juz troche wkurza zamawiamy czesci prio itd a ida kilka dnia albo dochodza zwalone :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Podjalby sie ktos zlozeniem mi takich 3/4 czujnikow za drobna oplata bo nie mam chetki oraz glowy na skladanie tego i znajac zycie cos bym zwalil. :mur: :7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Koniec stresów. Zawaliliśmy z Linoge dziś ostatnie kolokwium ale paczki są na poczcie;) Pozdro i dajcie znać jak dojdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Tak jak kurt jestem Gliwic, wiec moze do mnie jeszcze dzis dojdzie ;] PS. Wysylaliscie to z glownej? priorytet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Tak jak kurt jestem Gliwic, wiec moze do mnie jeszcze dzis dojdzie ;] PS. Wysylaliscie to z glownej? priorytet? 1309992[/snapback] tia... i tia...;) i przed 15:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 List doszedl. Jeszcze przed lutowaniem, dla pewnosci prosze o potwierdzenie, czy dobrze qmam: 1. Dioda na wyjsciu (6,2V) to jest ta czerwono-niebieska - anoda jest czerwona, katoda niebieska 2. Dioda schotky na wejsciu (miedzy GND i DTR) to te drugie malenstwo (cala czerwona) - katoda jest tam gdzie pasek 3. Plytke lutowac do pinów 2-5 Jesli wszystko sie zgadza, to biore sie do lutowania. Byc moze potem machne pare fotek makro, zeby wszyscy widzieli jak ma to wygladac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Koniec stresów. Zawaliliśmy z Linoge dziś ostatnie kolokwium ale paczki są na poczcie;) Pozdro i dajcie znać jak dojdą. 1309948[/snapback] No wlasnie teraz bedziemy miec troche wiecej czasu .... dziekna <_< .... przepraszamy ze tak pozno dochodza do Was paczki ale to nie jest tylko i wylacznie nasza wina z przyczyn od nas nie zaleznych kilka razy poczta polska sprawila nam nie mila niespodzianke ale mam nadzieje ze juz wiecej sie to nie powtorzy Milej zabawy i powodzenia w lutowaniu :) ps uwazajcie na palce przy lutowaniu smd bo mozna sie latwo poparzyc a zazwyczaj nie umiejscawia sie elementu lutowany w odpowienim miejscu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 List doszedl. Jeszcze przed lutowaniem, dla pewnosci prosze o potwierdzenie, czy dobrze qmam: 1. Dioda na wyjsciu (6,2V) to jest ta czerwono-niebieska - anoda jest czerwona, katoda niebieska 2. Dioda schotky na wejsciu (miedzy GND i DTR) to te drugie malenstwo (cala czerwona) - katoda jest tam gdzie pasek 3. Plytke lutowac do pinów 2-5 Jesli wszystko sie zgadza, to biore sie do lutowania. Byc moze potem machne pare fotek makro, zeby wszyscy widzieli jak ma to wygladac ;) 1311358[/snapback] Na te pytania odpowiem ci w niedziele wieczorem jak bede w gliwicach... :) to machne ftoki maktro i podesle na forum... wtedy bedzie wiadomo co i jak Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Heh, nie chcialo mi sie czekac i polutowalem zgodnie ze wskazowkami wyzej. Oczywiscie wszystko dziala :) Tylko teraz pytanko: Jak zrobic w MBM zeby mi wykrywalo te dallasy jako czujki? Bo mam taki polski programik "Termo v.1.0", ale niestety wykrywa on mi tylko 1 czujnik - gdy podlacze równolegle drugi, to wypisuje jakis blad CRC. Podejrzewam ze po prostu nie obsluguje kilku czujek na raz. Z kolei program "Thermometer", ktory jest na elektroda.pl to straszna kobyła, nie wiem nawet jak to to skonfigurowac :| BTW: Kurt - czego ty uzywasz do odczytu temperaturek? Tylko nie wyskakuj mi od razu z jakims LCD :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 jak to czego mbm a pod lina consola .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 A mozesz mi wyjasnic Linoge w jaki sposob skonfigurowac MBM zeby widzial te dallasy? Są moze jakies pluginy specjalne do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Pawcio ! Znalazłem na stronie domowej MBM'a linka do progsa obsługującego dallasy, ale jak go uruchomić? PROGS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Juz próbowalem tego programu, ale chyba nie dziala. Poza tym jesli dobrze rozumiem, to trzebaby go uruchamiac przy kazdym starcie MBM - a taki interes jest do bani... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 eh wiedzialem ze tak bedzie zrobimy chyba jakiegos pps, ten link to tylko dll, jeszcze potrzebny jest exe'k do tego sie pisze bat'a wsadowego z nr czujnika, nr czujnika do mbm i nr portu com moze i wyglada to na skaplikowane ale w rzeczywistosci trwa to ok 1 min ;] tak trzeba go uruchamiac przy kazdym starcie mbm skoro juz mialem c to moze napisze takiego prawdziwego exe'ka do uruchamiania tego badziewia ... zrobimy to jak wrocimy do gliwic narazie delektuje sie jedzeniem w domu ;) takze bedzie to gotowe na jutro moze na dzis ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Kurt używać aterm'a ;) (a teraz walczyć z gkrellm) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Czyżby Kurt używać linuxa ? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Tak kurt używać Debianka;) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 właśnie dostałem paczkę od chłopaków wszystko oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Ja też dostałem... nawet dostałem rezystorek jeden gratis :D Tylko... co z tym pomiarem... :> Bo dallasy czekają... a tu do mierzenia nic sensownego nie ma... panowie... postarać się :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Jesli komus zalezy tylko na pomiarze temp. z czujek (dallasów), to prosze bardzo: http://termik.ok.9x.pl/ Jednak wyzej opisany program jest IMHO kiepski - nie tylko ze wzgledu na to, ze czyta jedynie temp. z czujek pod COMa, ale co pare sekund powoduje obciazenie procesora do 100% <_< . Jak gram w CSa, to strasznie to przeszkadza :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Ale działa... :D No dallasiki ładne... już wszystko porobione... ładnie mierzą temperature... ;) Jednego chciałem przykleić na mosfeta... pistoletem na plastik... włączyłem... działam z 2min... po chwili się odkleił... zgadnijcie czemu :D No i fakt... 100% cpu... czekamy na coś lepszego :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) Ale działa... :D No dallasiki ładne... już wszystko porobione... ładnie mierzą temperature... ;) Jednego chciałem przykleić na mosfeta... pistoletem na plastik... włączyłem... działam z 2min... po chwili się odkleił... zgadnijcie czemu :D No i fakt... 100% cpu... czekamy na coś lepszego :> 1316331[/snapback] Co wam powoduje obciążenie 100%?? U mnie nic takiego nie wsytepuje:> , u linoge pod win AFAIK też nie... Używacie MBM+ta wtyczka?? Pozdro ================================ a co do klejenia na mosfety klej termo lub folia termo (folia odpanie? nie wime:)) ) Edytowane 7 Marca 2005 przez kurt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Nie, my mówimy o termiku... ;) A do klejenia sylikon też można... zrobie tak... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Skoro mowa o przyklejaniu do mosfetów: jakis czas temu kupilem 10 takich malych radiatorkow cooler-mastera specjalnie do chlodzenia mosfetów/pamieci na grafice. Wie ktos moze jak mocna jest ta tasma termoprzewodzaca, ktora jest na nich oryginalnie naklejona? (na tasmie byl jakis napis SEKISUI chyba). Boje sie wlasnie, ze jak przykleje do jednego z radiatorow dallasa, to czy sie nie odklei od mosfeta - robiąc przy okazji zwarcie na cewkach <_< Jedną czujke wsadzilem juz miedzy żeberka niebieskiego zalmana na NB - temp ~34* przy magistrali 200, a drugi czujnik delikatnie opiera sie o radiatorek na mosfecie (38* przy 1,725V stres) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 tez mam te male radiatorki na mosfetach i ta tasma firmowa na nich jest bardzo dobra, mocniej trzyma niz 3m wiec jezeli ten cuzjnik nie wazy 100g to spokojnie powinno utrzymac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaWCi0 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 I co z tym updatem do MBM? Mial byc na wczoraj :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...