Skocz do zawartości
Świder

Czujniki Dallas... Kto Chętny ? Termometr Com..

Rekomendowane odpowiedzi

Jest środa.... czujnika nie ma :>

1307254[/snapback]

Obiecujemy że max w poniedziałek wysyłka.

My mamy jeszcze sesje;)

W sumie wsio prawie ready tylko trzeba jeszcze PCB do kitów jakieś ładne zrobić:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

List doszedl.

Jeszcze przed lutowaniem, dla pewnosci prosze o potwierdzenie, czy dobrze qmam:

1. Dioda na wyjsciu (6,2V) to jest ta czerwono-niebieska - anoda jest czerwona, katoda niebieska

2. Dioda schotky na wejsciu (miedzy GND i DTR) to te drugie malenstwo (cala czerwona) - katoda jest tam gdzie pasek

3. Plytke lutowac do pinów 2-5

Jesli wszystko sie zgadza, to biore sie do lutowania.

Byc moze potem machne pare fotek makro, zeby wszyscy widzieli jak ma to wygladac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec stresów.

Zawaliliśmy z Linoge dziś ostatnie kolokwium ale paczki są na poczcie;)

Pozdro i dajcie znać jak dojdą.

1309948[/snapback]

No wlasnie teraz bedziemy miec troche wiecej czasu .... dziekna <_< ....

przepraszamy ze tak pozno dochodza do Was paczki ale to nie jest tylko i wylacznie nasza wina z przyczyn od nas nie zaleznych kilka razy poczta polska sprawila nam nie mila niespodzianke ale mam nadzieje ze juz wiecej sie to nie powtorzy

Milej zabawy i powodzenia w lutowaniu :)

ps uwazajcie na palce przy lutowaniu smd bo mozna sie latwo poparzyc a zazwyczaj nie umiejscawia sie elementu lutowany w odpowienim miejscu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

List doszedl.

Jeszcze przed lutowaniem, dla pewnosci prosze o potwierdzenie, czy dobrze qmam:

1. Dioda na wyjsciu (6,2V) to jest ta czerwono-niebieska - anoda jest czerwona, katoda niebieska

2. Dioda schotky na wejsciu (miedzy GND i DTR) to te drugie malenstwo (cala czerwona) - katoda jest tam gdzie pasek

3. Plytke lutowac do pinów 2-5

Jesli wszystko sie zgadza, to biore sie do lutowania.

Byc moze potem machne pare fotek makro, zeby wszyscy widzieli jak ma to wygladac ;)

1311358[/snapback]

Na te pytania odpowiem ci w niedziele wieczorem jak bede w gliwicach... :) to machne ftoki maktro i podesle na forum... wtedy bedzie wiadomo co i jak

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, nie chcialo mi sie czekac i polutowalem zgodnie ze wskazowkami wyzej.

Oczywiscie wszystko dziala :)

Tylko teraz pytanko:

Jak zrobic w MBM zeby mi wykrywalo te dallasy jako czujki?

Bo mam taki polski programik "Termo v.1.0", ale niestety wykrywa on mi tylko 1 czujnik - gdy podlacze równolegle drugi, to wypisuje jakis blad CRC. Podejrzewam ze po prostu nie obsluguje kilku czujek na raz. Z kolei program "Thermometer", ktory jest na elektroda.pl to straszna kobyła, nie wiem nawet jak to to skonfigurowac :|

BTW: Kurt - czego ty uzywasz do odczytu temperaturek? Tylko nie wyskakuj mi od razu z jakims LCD :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh wiedzialem ze tak bedzie zrobimy chyba jakiegos pps,

ten link to tylko dll, jeszcze potrzebny jest exe'k do tego sie pisze bat'a wsadowego z nr czujnika, nr czujnika do mbm i nr portu com

moze i wyglada to na skaplikowane ale w rzeczywistosci trwa to ok 1 min ;] tak trzeba go uruchamiac przy kazdym starcie mbm

skoro juz mialem c to moze napisze takiego prawdziwego exe'ka do uruchamiania tego badziewia ...

zrobimy to jak wrocimy do gliwic narazie delektuje sie jedzeniem w domu ;) takze bedzie to gotowe na jutro moze na dzis ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli komus zalezy tylko na pomiarze temp. z czujek (dallasów), to prosze bardzo:

http://termik.ok.9x.pl/

Jednak wyzej opisany program jest IMHO kiepski - nie tylko ze wzgledu na to, ze czyta jedynie temp. z czujek pod COMa, ale co pare sekund powoduje obciazenie procesora do 100% <_< . Jak gram w CSa, to strasznie to przeszkadza :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale działa... :D

No dallasiki ładne... już wszystko porobione... ładnie mierzą temperature... ;)

Jednego chciałem przykleić na mosfeta... pistoletem na plastik... włączyłem... działam z 2min... po chwili się odkleił... zgadnijcie czemu :D

No i fakt... 100% cpu... czekamy na coś lepszego :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale działa... :D

No dallasiki ładne... już wszystko porobione... ładnie mierzą temperature... ;)

Jednego chciałem przykleić na mosfeta... pistoletem na plastik... włączyłem... działam z 2min... po chwili się odkleił... zgadnijcie czemu :D

No i fakt... 100% cpu... czekamy na coś lepszego :>

1316331[/snapback]

Co wam powoduje obciążenie 100%??

U mnie nic takiego nie wsytepuje:> , u linoge pod win AFAIK też nie...

Używacie MBM+ta wtyczka??

Pozdro

================================

a co do klejenia na mosfety klej termo lub folia termo (folia odpanie? nie wime:)) )

Edytowane przez kurt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mowa o przyklejaniu do mosfetów:

jakis czas temu kupilem 10 takich malych radiatorkow cooler-mastera specjalnie do chlodzenia mosfetów/pamieci na grafice. Wie ktos moze jak mocna jest ta tasma termoprzewodzaca, ktora jest na nich oryginalnie naklejona? (na tasmie byl jakis napis SEKISUI chyba). Boje sie wlasnie, ze jak przykleje do jednego z radiatorow dallasa, to czy sie nie odklei od mosfeta - robiąc przy okazji zwarcie na cewkach <_<

Jedną czujke wsadzilem juz miedzy żeberka niebieskiego zalmana na NB - temp ~34* przy magistrali 200, a drugi czujnik delikatnie opiera sie o radiatorek na mosfecie (38* przy 1,725V stres)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi