Skocz do zawartości
kukifas

Cu, Alcu, Al - Współczynnik Ceny Do Jakości

Rekomendowane odpowiedzi

jestem ciekaw jakie są różnice w temperaturach na tych samych modelach wentylatorów, lecz wykonanych z różnego tworzywa

zamierzam zakupić jakiś wentylator na mojego Athlona 2000+ @ 2600+. do wyboru mam Pentagrama Q-80Cu/AlCu/Al i Q-92Cu/AlCu/Al. różnice w cenach są kolosalne (QC-80 Cu, a Q-80Al - 64zł || QC-92 Cu, a Q-92 Al - 53zł). czy różnice w wydajności też będą tak duże? może znajdzie się ktoś kto miał okazje używać tego samego wentylatora w dwóch/trzech różnych wersjach?

a może najlepszy wyborem okaże się AlCu? różnice w cenie również widoczne (QC-80 Cu, a Q-80 AlCu - 40zł || QC-92 Cu, a Q-92AlCu - 35zł)

pozdrawiam B)

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W testach na roznych portalach rożnica pomiędzy ALCu a Cu wynosi około 4 stopni. Więc jeżeli 4 stopnie więcej Cie nie męczą to chyba warto oszczedzić prawie połowę kaski. A poza tym jest lżejszy. Jeżeli walczysz o kazdy stopień kup czyste CU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odradzam wersje alcu i al.Sam mam i nie jestem zadowolony. Jednak jeśli nie kręcisz go extremalnie to powinien starczyć. Kup tylko regulacje prędkości bo to dosyć głośne są sprzęty. U mnie na Mobilu przy 2.3GHz w stresie około 44*C przy napięciu 1.5V więc tu widać że odradzam.Co prawda chodzi u mnie na 2.5GHz na 1.8V ale to tylko bez obciążenia osiąga 53-54*. Jednak mój model do Twoich poczynań powinien starczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odradzam wersje alcu i al.Sam mam i nie jestem zadowolony. Jednak jeśli nie kręcisz go extremalnie to powinien starczyć. Kup tylko regulacje prędkości bo to dosyć głośne są sprzęty. U mnie na Mobilu przy 2.3GHz w stresie około 44*C przy napięciu 1.5V więc tu widać że odradzam.Co prawda chodzi u mnie na 2.5GHz  na 1.8V ale to tylko bez obciążenia osiąga 53-54*. Jednak mój model do Twoich poczynań powinien starczyć

1267208[/snapback]

Jeżeli to uważasz za słaby wynik to tylko freon Cię ucieszy. 2,3 GHz a Ty masz 44 stopnie w stresie i to CI nie odpowiada?? SZOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi