Trolu609 Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Witam Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum to przedewszystkim chciałbyym się z wami przywitać. Mainboard Information System Manufacturer : VIA Technologies, Inc. Model : VT82C692BX ID : FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF Mainboard Manufacturer : ACORP MP Support : No Model : 693-596-SMC System BIOS : 05/29/2000-693-596-SMC-2A6LGX3MC-00 Chipset : VIA VT82C693 Apollo Pro Plus System Memory Controller Location : Mainboard Error Correction Capability : None Number of Memory Slots : 4 Maximum Installable Memory : 512MB Bank0/1 - BANK_0 : DIMM EDRAM 32MB Bank2/3 - BANK_1 : DIMM EDRAM 64MB Bank4/5 - BANK_2 : Empty Bank6/7 - BANK_3 : Empty Chipset 1 Model : VIA Technologies Inc VT82C691/693A/694X Apollo Pro/133/133A System Controller Bus(es) : ISA AGP PCI USB i2c/SMBus Front Side Bus Speed : 1x 83MHz (83MHz data rate) Maximum FSB Speed / Max Memory Speed : 1x 133MHz / 1x 133MHz Width : 64-bit IO Queue Depth : 1 request(s) Logical/Chipset 1 Memory Banks Bank 0 : 16MB SDRAM 2-3-3-0CL Bank 1 : 16MB SDRAM 2-3-3-0CL Bank 2 : 64MB SDRAM 2-3-3-0CL Speed : 1x 83MHz (83MHz data rate) Multiplier : 1/1x Width : 64-bit Power Save Mode : No Fixed Hole Present : No Memory Module(s) Memory Module 1 : Hyundai Electronics TMS6268124-10 2801971D 32MB 16x(2Mx8) SDRAM PC100-333-811 (CL3 up to 100MHz) (CL2 up to 83MHz) Memory Module 2 : MSC Vertriebs 864V863DT4EDG 64MB 8x(8Mx8) SDRAM PC100-222-622 (CL3 up to 125MHz) (CL2 up to 100MHz) AGP Bus(es) on Hub 1 Version : 1.00 Speed : 2x 82MHz (164MHz data rate) Multiplier : 1/2x Side Band Enabled : No Side Band Support : Yes Aperture Size : 64MB PCI Bus(es) on Hub 1 Version : 2.10 Number of Bridges : 1 PCI Bus 0 : PCI (41MHz) Multiplier : 1/2x LPC Hub Controller 1 Model : VIA Technologies Inc VT82C596/A/B PCI to ISA Bridge ACPI Power Management Enabled : Yes Multiplier : 1/4x Speed : 10MHz DMA Multiplier : 1/2x DMA Speed : 5MHz System SMBus Controller 1 Model : Intel/VIA PIIX4 SMBus Advanced TCO Mode Enabled : No Slave Device Enabled : Yes PEC Support : No Speed : 16kHz Expansion Slot(s) ISA : ISA 16-bit +5V Full-Length ISA : ISA 16-bit +5V Full-Length ISA : ISA 16-bit +5V Full-Length ISA : ISA 16-bit +5V Full-Length PCI (9h) : PCI 32-bit +5V Full-Length Used (Realtek Semiconductor RT8139 (A/B/C/810x) Fast Ethernet Adapter) PCI (Ah) : PCI 32-bit +5V Full-Length Available PCI (Bh) : PCI 32-bit +5V Full-Length Available PCI (8h) : PCI 32-bit +5V Full-Length Available AGP (8h) : AGP 32-bit +5V Full-Length Used (Creative Labs CT6974 GeForce 256 DDR) Port Connector PRIMARY IDE : None - ATA / None SECONDARY IDE : None - ATA / None FDD : 8251 FIFO - Floppy Disk / None COM1 : Serial Port 16450 - 9 Pin Dual Inline / DB-9 pin male COM2 : Serial Port 16450 - 9 Pin Dual Inline / DB-9 pin male LPT1 : Parallel Port ECP/EPP - DB-25 pin female / DB-25 pin female Keyboard : Keyboard - None / PS/2 PS/2 Mouse - Detected : Mouse - PS/2 / PS/2 USB : USB - None / None Performance Tips Notice 224 : SMBIOS/DMI information may be inaccurate. Tip 2511 : Some memory slots are free so the memory can be easily upgraded. Warning 231 : IOQD is set too low. Performance will suffer. Warning 100 : Large memory sizes should be made of Registered/Buffered memory. Tip 2546 : Large memory modules should be ECC/Parity. Warning 2520 : PCI bus speed is too high. Reduce FSB speed or FSB/PCI multiplier. Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip. CPU & BIOS Information Processor Model : Intel® Celeron Speed : 583MHz Performance Rating : PR700 (estimated) Type : Standard Package : FC-PPGA Socket370 Rated Speed/FSB : 469MHz / 1x 67MHz Multiplier : 7/1x Generation : G6 Name : P6C (Mendocino) Celeron 300-533MHz 2V Revision/Stepping : 6 / 5 (0) Stepping Mask : mB0 Microcode : MU066503 Core Voltage Rating : 2.000V Maximum Physical / Virtual Addressing : 36-bit / 32-bit Native Page Size : 4kB Co-Processor (FPU) Type : Built-in Revision/Stepping : 6 / 5 (0) Processor Cache(s) Internal Data Cache : 16kB Synchronous, Write-Thru, 4-way set, 32 byte line size Internal Instruction Cache : 16kB Synchronous, Write-Back, 4-way set, 32 byte line size L2 On-board Cache : 128kB ECC Synchronous, Write-Back, 4-way set, 32 byte line size L2 Cache Multiplier : 1/1x (583MHz) Upgradeability Socket/Slot : Socket 370 Upgrade Interface : Slot 1 Supported Speed(s) : 583MHz+ Features FPU - Co-Processor Built-in : Yes VME - Virtual Mode Extensions : Yes DE - Debugging Extension : Yes PSE - Page Size Extension : Yes TSC - Time Stamp Counter : Yes MSR - Model Specific Registers : Yes PAE - Physical Address Extension : Yes MCE - Machine Check Exception : Yes CX8 - Compare & Exchange Instruction : Yes APIC - Local APIC Built-in : No SEP - Fast System Call : Yes MTRR - Memory Type Range Registers : Yes PGE - Page Global Enable : Yes MCA - Machine Check Architecture : Yes PAT - Page Attribute Table : Yes PSE36 - 36-bit Page Size Extension : Yes PSN - Unique Serial Number : No CLF - Cache Line Flush Support : No DS - Debug Trace & EMON Store : No ACPI - Software Clock Control : No (W)MMX Technology : Yes FXSR - Fast Float Save & Restore : Yes SSE Technology : No SSE2 Technology : No SS - Self Snoop : No HTT - Hyper-Threading Technology : No TM - Thermal Monitor : No PBE - Pending Break Enable : No SSE3 Technology : No MON - Monitor/MWait : No DSCPL - CPL qualified Debug Store : No EST - Enhanced SpeedStep Technology : No TM2 - Thermal Monitor 2 : No DAZ - Denormals Are Zero : No Advanced Settings L2 Cacheable Range : 4GB L2 Cache Grouping : 1 bank(s) L2 Cache Latency : 5 clock(s) Data Error Checking : No Low Power Mode : Yes Fast Strings : Yes IO Queue Depth : 8 request(s) Machine Check Architecture Settings Number of Reporting Banks : 5 bank(s) Performance Tips Warning 227 : CPU FSB speed higher than rated FSB! Reduce FSB speed. Warning 222 : CPU speed higher than rated speed! Reduce CPU speed. Notice 224 : SMBIOS/DMI information may be inaccurate. Tip 219 : A SSE(2) processor is recommended for modern multimedia applications and games. Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip. (Usunąłem informacje MTTR które pewnie nic nie mówią a zajmują kilkaanście wierszy) General Information Manufacturer : Award Software International, Inc. Version : 6.00 PG Date : 05/29/2000 Plug & Play Version : 1.00 SMBIOS/DMI Version : 2.20 (EE)PROM Size : 256kB General Capabilities Can be Updated/Flashed : Yes Can be Shadowed : Yes Is Socketed : Yes Supports Plug & Play : Yes Supports ESCD : Yes Supports Enhanced Disk Drive : Yes NEC PC-98 Spec Compatible : No Power Management Features Supports APM : Yes Supports ACPI : Yes Supports Smart Battery : No Boot Features Supports Selective Booting : Yes Supports CD/DVD Boot : Yes Supports PCMCIA/CardBus Boot : No Supports LS-120 Boot : Yes Supports ZIP Boot : Yes Supports i2o Boot : No Supports FireWire/1394 Boot : No Performance Tips Tip 201 : System BIOS is old. Check for an update. Notice 224 : SMBIOS/DMI information may be inaccurate. Tip 207 : A SMBIOS/DMI 2.3 or later compliant BIOS is recommended. Check for a BIOS update. Tip 212 : BIOS can be shadowed so check whether it is. Tip 211 : BIOS is flash-able and socketed so it can be upgraded when needed. Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip. Moje pytanie więc: Czy jest możliwość zamontowania Procesora Intel® Celeron 800Mhz FCPGA (Tualatin o ilę się nie mylę) oczywiście. Płyta posiada złącze dla procesora Slot1. Natomiast ja mam umieszczony Celeron 466 na przejściówce która umożliwia zmianę napięcia. Przy zmianie napięcia nawet na takie same na jakim działa w tej chwili nie startuje więc mnie to dziwi. A więc czy na tę przejściówkę dam radę zamontować w/ż procesor czy musiałbym zakupić przejściówkę Slot1--> FCPGA ? I jeszcze jedno. Jak przełączyć działanie pamięci na 100MHz z 66MHz? Przy zmianie FSB zmienia się i taktowanie Ramu jednak mam pamięci 100MHz i chciałbym je wykorzystać. W Biosie brak jakichkolwiek zmian dotyczących prędkości pamięci RAM. Słyszałem o programie WCPREDIT ale nie wiem co tam mam poprzestawiać aby zoptymalizować Ram. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) 1. Nauczy sie pisać cfg kompa a nie cały raport wklejasz i jestes happy. I pisz jaśniej. 2. Mam 6VIA81 ver 2B [ten sam chipset i też na SLOT 1 ] wg instrukcji pisze że płyta max PII 450 MHz ale Celki Coppermine 1,5V [C600 pracował OK] działają bez problemów [tzn płyta go widziała jako PIII ale wszysstko było] 3. Celek 800 to nie Tualatin tylko Coppermine raczej powinien działać [update biosu może cos pomódź] - powyciągaj wszstkie zworki dot mnożnika [bo w manualu pisze że płyta ma mnożnika max 6 ale jak powyciągasz zworki to powinno ruczyć] 4. Przejściówke zoataw ona sobie sam ustawic prawidłowe Vcore o ile nic na niej nie zmieniałeś - zakładam że przejściówka obsługuje na rdzeniu Coppermine. Edytowane 30 Stycznia 2005 przez Spookie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolu609 Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) Ok dzięki. A i sory za tak duży CFG myślałem że się przyda :( Ta przejściówka w tej chwili jest używana przez celka 466. W przejściówkach się nie orientuję ale nie wiem czy są to na ppga i fcpga naraz. Ale pewnie tak bo chodzi zapewne o VCore. Jeszcze raz dzięki Edytowane 30 Stycznia 2005 przez Trolu609 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...