ApyNet Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Tak więc czy może mógł by ktoś powiedzieć coś więcej o Raid. Bo tak przestawiłem w Biosie ( Main > IDE Configuration >> Configure SATA As i RAID ) oraz InBoard Serial-ATA BOOTROM na Enabled. Zainstalowałem też Intel Application Accelerator RAID ... Oprócz tego zrobiłem dyskietkę - IT8212 RAID Co i jak poustawiac. Oraz poczas ustawień trzeba miec pusty dysk ( tzn. czy podczas tworzenia wolumentu Raid znikają dane ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 tu jest wszystko o Raid http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/ar...=20021117230949 przeczytaj sobie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 tu jest wszystko o Raid 1247710[/snapback] Ok. Dzieki. Przeczytałem bardzo dobry artykuł. Ale miał bym takie pytanie bo widziałem tam coś takiego jak, że jeśli ma się 2 takie same dyski to może być kopia zapasowa. A czy jest to możlwie zrobić np. że miał bym partycję C 40 GB ( cały dysk ma 120 GB ) miał bym 2 dysk 40 GB czy mogła by być na nim kopia partycji C czyli systemowej łącznie z systemem i ustawieniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 wnioskuje ze chodzi ci o RAID 1 ...wiec w nim chodzi o to ze CAŁY dysk jest wiernie "kopiowany" na 2 dysk nie ma mozliwosci kopiowania poszcczegolnych partycji ( jezeli chodzi o raid sprzetowy ) , ogolnie przy miroringu ( czyli raidzie 1 ) kontrolera nie obchodzi co masz na dyskach kopiuje wszystko robi fizyczna 100% kopie dysku zrodlowego, przy raidzie softwerowym to co innego mozesz sobie usawic pozsczegolne katalogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 wnioskuje ze chodzi ci o RAID 1 ...wiec w nim chodzi o to ze CAŁY dysk jest wiernie "kopiowany" na 2 dysk nie ma mozliwosci kopiowania poszcczegolnych partycji ( jezeli chodzi o raid sprzetowy ) , ogolnie przy miroringu ( czyli raidzie 1 ) kontrolera nie obchodzi co masz na dyskach kopiuje wszystko robi fizyczna 100% kopie dysku zrodlowego, przy raidzie softwerowym to co innego mozesz sobie usawic pozsczegolne katalogi. 1247824[/snapback] Ok. A jak się robi ten tzw. raid softwarowy. Bo po porstu chciał bym robić na bierząc kopię katalogów windowsa oraz tych z których najcześciej korzystam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 tak latwo to to nie bedzie :-P www.google.pl i szukasz ... programowych raidow z nazw nie znam musisz sam szukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 tak latwo to to nie bedzie :-P www.google.pl i szukasz ... programowych raidow z nazw nie znam musisz sam szukac 1248070[/snapback] Poszukuję jak co zrobić. A nie google. BO nie chce szukać i ściągac byle jaki program, żeby coś pochrzanic. Po porstu potrzebuję informacji co i jak zrobić ... Jakie programy itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 tak latwo to to nie bedzie :-P www.google.pl i szukasz ... programowych raidow z nazw nie znam musisz sam szukac W WinXP jest coś takiego jak wolumin rozłożony. Jest to właśnie software'owy RAID-0 (ale chyba tylko 0 :?: ) - tu możesz sobie ustawić, że np. 1/3 dysku będzie należeć do woluminu rozłożonego (macierzy), a 2/3 będzie jako osobna partycja. Nie jestem pewny, czy da się w ten sposób uzyskać funkcjonalność RAID-1...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 W WinXP jest coś takiego jak wolumin rozłożony. Jest to właśnie software'owy RAID-0 (ale chyba tylko 0 :?: ) - tu możesz sobie ustawić, że np. 1/3 dysku będzie należeć do woluminu rozłożonego (macierzy), a 2/3 będzie jako osobna partycja. Nie jestem pewny, czy da się w ten sposób uzyskać funkcjonalność RAID-1...... 1249375[/snapback] jezeli dobrze pamietam to raid 1 jest dostepny w win2000 jak i XP po drobnej modyfikacji rejestru ale nie pamietam dokladnie jakiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 W WinXP jest coś takiego jak wolumin rozłożony. Jest to właśnie software'owy RAID-0 (ale chyba tylko 0 :?: ) - tu możesz sobie ustawić, że np. 1/3 dysku będzie należeć do woluminu rozłożonego (macierzy), a 2/3 będzie jako osobna partycja. Nie jestem pewny, czy da się w ten sposób uzyskać funkcjonalność RAID-1...... 1249375[/snapback] Niestety nie wiem jak to jest w XP. BO ja korzystam z 2000. jezeli dobrze pamietam to raid 1 jest dostepny w win2000 jak i XP po drobnej modyfikacji rejestru ale nie pamietam dokladnie jakiej 1249557[/snapback] Mi chodzi po prostu o raid ale nie całego dysku tylko o wyznaczonych folderów. Jak to zrobić ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Mi chodzi po prostu o raid ale nie całego dysku tylko o wyznaczonych folderów. Jak to zrobić ... 1249588[/snapback] Czytanie ze zrozumieniem sie klania :wink: radi 1 w win200 jak i XP jest raidem programowym czyli jak napisal moj pzedmowca mozesz wyznaczyc ktore foldery chcesz skopiowac tylko nie pamietam jak go uaktywnic , artykul o tym byl chyba w ostatnim pcworldkomp, albo chipie, albo pcformacie nie pamietam :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Czytanie ze zrozumieniem sie klania :wink: radi 1 w win200 jak i XP jest raidem programowym czyli jak napisal moj pzedmowca mozesz wyznaczyc ktore foldery chcesz skopiowac tylko nie pamietam jak go uaktywnic , artykul o tym byl chyba w ostatnim pcworldkomp, albo chipie, albo pcformacie nie pamietam :? 1249596[/snapback] Tak czytanie ze zrozumieniem. Ale jeśli wy piszecie, ze jest tylko nie pamietacie gdzie. To po prostu mi nic to nie daje bo skoro wy nie pamiętacie, a ja nie wiem. Może sobie ktoś przypomni ... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...