Skocz do zawartości
ApyNet

Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc czy może mógł by ktoś powiedzieć coś więcej o Raid.

Bo tak przestawiłem w Biosie

( Main > IDE Configuration >> Configure SATA As i RAID )

oraz InBoard Serial-ATA BOOTROM na Enabled.

Zainstalowałem też Intel Application Accelerator RAID ...

Oprócz tego zrobiłem dyskietkę - IT8212 RAID

Co i jak poustawiac.

Oraz poczas ustawień trzeba miec pusty dysk ( tzn. czy podczas tworzenia wolumentu Raid znikają dane ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu jest wszystko o Raid

1247710[/snapback]

Ok. Dzieki. Przeczytałem bardzo dobry artykuł.

Ale miał bym takie pytanie bo widziałem tam coś takiego jak, że jeśli ma się 2 takie same dyski to może być kopia zapasowa. A czy jest to możlwie zrobić np. że miał bym partycję C 40 GB ( cały dysk ma 120 GB ) miał bym 2 dysk 40 GB czy mogła by być na nim kopia partycji C czyli systemowej łącznie z systemem i ustawieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wnioskuje ze chodzi ci o RAID 1 ...wiec w nim chodzi o to ze CAŁY dysk jest wiernie "kopiowany" na 2 dysk nie ma mozliwosci kopiowania poszcczegolnych partycji ( jezeli chodzi o raid sprzetowy ) , ogolnie przy miroringu ( czyli raidzie 1 ) kontrolera nie obchodzi co masz na dyskach kopiuje wszystko robi fizyczna 100% kopie dysku zrodlowego, przy raidzie softwerowym to co innego mozesz sobie usawic pozsczegolne katalogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wnioskuje ze chodzi ci o RAID 1 ...wiec  w nim chodzi o to ze CAŁY dysk jest wiernie "kopiowany" na 2 dysk nie ma mozliwosci kopiowania poszcczegolnych partycji ( jezeli chodzi o raid sprzetowy ) , ogolnie przy miroringu ( czyli raidzie 1 ) kontrolera nie obchodzi co masz na dyskach kopiuje wszystko robi fizyczna 100% kopie dysku zrodlowego, przy raidzie softwerowym to co innego mozesz sobie usawic pozsczegolne  katalogi.

1247824[/snapback]

Ok. A jak się robi ten tzw. raid softwarowy.

Bo po porstu chciał bym robić na bierząc kopię katalogów windowsa oraz tych z których najcześciej korzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak latwo to to nie bedzie  :-P  www.google.pl i szukasz ... programowych raidow z nazw nie znam  musisz sam szukac

1248070[/snapback]

Poszukuję jak co zrobić.

A nie google.

BO nie chce szukać i ściągac byle jaki program, żeby coś pochrzanic.

Po porstu potrzebuję informacji co i jak zrobić ...

Jakie programy itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak latwo to to nie bedzie  :-P  www.google.pl i szukasz ... programowych raidow z nazw nie znam  musisz sam szukac

W WinXP jest coś takiego jak wolumin rozłożony. Jest to właśnie software'owy RAID-0 (ale chyba tylko 0 :?: ) - tu możesz sobie ustawić, że np. 1/3 dysku będzie należeć do woluminu rozłożonego (macierzy), a 2/3 będzie jako osobna partycja.

Nie jestem pewny, czy da się w ten sposób uzyskać funkcjonalność RAID-1......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W WinXP jest coś takiego jak wolumin rozłożony. Jest to właśnie software'owy RAID-0 (ale chyba tylko 0 :?: ) - tu możesz sobie ustawić, że np. 1/3 dysku będzie należeć do woluminu rozłożonego (macierzy), a 2/3 będzie jako osobna partycja.

1249375[/snapback]

jezeli dobrze pamietam to raid 1 jest dostepny w win2000 jak i XP po drobnej modyfikacji rejestru ale nie pamietam dokladnie jakiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1249375[/snapback]

Niestety nie wiem jak to jest w XP. BO ja korzystam z 2000.

jezeli dobrze pamietam to raid 1 jest dostepny w win2000 jak i XP po drobnej modyfikacji rejestru ale nie pamietam dokladnie jakiej

1249557[/snapback]

Mi chodzi po prostu o raid ale nie całego dysku tylko o wyznaczonych folderów.

Jak to zrobić ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzi po prostu o raid ale nie całego dysku tylko o wyznaczonych folderów.

Jak to zrobić ...

1249588[/snapback]

Czytanie ze zrozumieniem sie klania :wink: radi 1 w win200 jak i XP jest raidem programowym czyli jak napisal moj pzedmowca mozesz wyznaczyc ktore foldery chcesz skopiowac tylko nie pamietam jak go uaktywnic , artykul o tym byl chyba w ostatnim pcworldkomp, albo chipie, albo pcformacie nie pamietam :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytanie ze zrozumieniem sie klania  :wink:  radi 1 w win200 jak i XP jest raidem programowym czyli jak napisal moj pzedmowca mozesz wyznaczyc ktore foldery chcesz skopiowac tylko nie pamietam jak go uaktywnic , artykul o tym byl chyba w ostatnim pcworldkomp, albo chipie, albo pcformacie nie pamietam  :?

1249596[/snapback]

Tak czytanie ze zrozumieniem.

Ale jeśli wy piszecie, ze jest tylko nie pamietacie gdzie. To po prostu

mi nic to nie daje bo skoro wy nie pamiętacie, a ja nie wiem.

Może sobie ktoś przypomni ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi