Skocz do zawartości
Szoszon

Windows Xp A Windows 98

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zainstalowany windows XP i chciałem zainstalować na osobnym dysku nazwijmy go kieszeń win 98.

Win XP jest na ntfs na głównym dysku i oprócz tego jest kilka partycji.Odłączyłem dysk twardy , podłączyłem kieszeń i zainstalowałem 98.Później wziąłem ranish boot menager ,podpiąłem główny dysk twardy i co klapa.Ranish przełącza między xp a 98 ale gdy przełącze na 98 to nie widzi systemu.Więc po przełączeniu na 98 wsadzam dyskietkę startową i sprawdzam jak się poukładały partycje.Widzi na dysku c: całą strukturę dysku czyli windows ,autoexec i config a reszta partycji do partycje z głównego dysku (te które są na fat32).Więc niby w porządku a nie odpala 98.Co jest grane ?

Ps Próbowałem na nowo nagrać 98 ale wyskakuje błąd w instalatorze że widzi jakieś pliki z NT i mam zrobić coś z rozruchem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co ci Ranish? Jesli systemy sa na oddzielnych dyskach fizycznych, to przelaczanie odbywa sie z poziomu BIOSu (HDD-0 i HDD-1)..

Instalator robil problemy, bo widzial glowny dysk na ktorym 1 partycja jest na NTFS i ma system.

Podlacz ODDZIELNIE najpierw 1 potem 2 dysk i przywroc im odpowiednie MBR-y.

Potem przelacza sie partycje w BIOSie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co ci Ranish? Jesli systemy sa na oddzielnych dyskach fizycznych, to przelaczanie odbywa sie z poziomu BIOSu (HDD-0 i HDD-1)..

Instalator robil problemy, bo widzial glowny dysk na ktorym 1 partycja jest na NTFS i ma system.

Podlacz ODDZIELNIE najpierw 1 potem 2 dysk i przywroc im odpowiednie MBR-y.

Potem przelacza sie partycje w BIOSie

1248025[/snapback]

Dzięki za odpowiedź , ale ja jednak chciałbym przełączać normalnie a nie wchodzić za każdym razem do biosu . Nie da się inaczej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi