Szoszon Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Witam Mam zainstalowany windows XP i chciałem zainstalować na osobnym dysku nazwijmy go kieszeń win 98. Win XP jest na ntfs na głównym dysku i oprócz tego jest kilka partycji.Odłączyłem dysk twardy , podłączyłem kieszeń i zainstalowałem 98.Później wziąłem ranish boot menager ,podpiąłem główny dysk twardy i co klapa.Ranish przełącza między xp a 98 ale gdy przełącze na 98 to nie widzi systemu.Więc po przełączeniu na 98 wsadzam dyskietkę startową i sprawdzam jak się poukładały partycje.Widzi na dysku c: całą strukturę dysku czyli windows ,autoexec i config a reszta partycji do partycje z głównego dysku (te które są na fat32).Więc niby w porządku a nie odpala 98.Co jest grane ? Ps Próbowałem na nowo nagrać 98 ale wyskakuje błąd w instalatorze że widzi jakieś pliki z NT i mam zrobić coś z rozruchem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 A po co ci Ranish? Jesli systemy sa na oddzielnych dyskach fizycznych, to przelaczanie odbywa sie z poziomu BIOSu (HDD-0 i HDD-1).. Instalator robil problemy, bo widzial glowny dysk na ktorym 1 partycja jest na NTFS i ma system. Podlacz ODDZIELNIE najpierw 1 potem 2 dysk i przywroc im odpowiednie MBR-y. Potem przelacza sie partycje w BIOSie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szoszon Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 A po co ci Ranish? Jesli systemy sa na oddzielnych dyskach fizycznych, to przelaczanie odbywa sie z poziomu BIOSu (HDD-0 i HDD-1).. Instalator robil problemy, bo widzial glowny dysk na ktorym 1 partycja jest na NTFS i ma system. Podlacz ODDZIELNIE najpierw 1 potem 2 dysk i przywroc im odpowiednie MBR-y. Potem przelacza sie partycje w BIOSie 1248025[/snapback] Dzięki za odpowiedź , ale ja jednak chciałbym przełączać normalnie a nie wchodzić za każdym razem do biosu . Nie da się inaczej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Inaczej to mozna win98 dopisac do bootloadera xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...