Skocz do zawartości
krzyniob

Płyta Asus A7v880 - Problem Z Procesorem

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem właśnie do swojego Kompa. płyte ASUSA A7V880 i prawie wsystko ok, niestety prawie, procesor AMD-1800XP jest widziany przez płyte jako "cos"-procesor o predkosci 1150. Za Chiny nie wiem Co za diabeł i o co chodzi. W biosie wszystko ustawione jest na "auto". Mo ze ktos ma jakis pomył jak to ugryść? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie w drugiej zakladce ustaw prawdziwą prędkość proca... Bo chodzi na bezpiecznych ustawieniach... Czyli na najniższych swoich czyli na magistrali FSB100 => a ma mieć 133 czyli chyba druga wartość od najniższej.

Czyli jakoś 1530MHz bo masz pewnie 1150Mhz...

A poza tym jest temat o A7V880

Wszystko o Asus A7V880

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem właśnie do swojego Kompa. płyte ASUSA A7V880 i prawie wsystko ok, niestety prawie, procesor AMD-1800XP jest widziany przez płyte jako "cos"-procesor o predkosci 1150. Za Chiny nie wiem Co za diabeł i o co chodzi. W biosie wszystko ustawione jest na "auto". Mo ze ktos ma jakis pomył jak to ugryść?  :mur:

1248307[/snapback]

1.) Jest już temat o A7V880

2.) Ustaw FSB na 133

3.) Nie przejmuj się że jest jako Uknown CPU Type ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Forest

Ale w ASUSach jest taki BIOS że nie zmienia się FSB tylko od razu całą prędkość proca...

On tam ma 3 wartości przynajmniej albo i 4...

Na magistrali 100 => 1150

Na magistrali 133 => 1530

i chyba

Na magistrali 166 => 1910

Na magistrali 200 => 2300

I musi wybrać poprostu tą 1530MHz i po sprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to coś się zmieniło bo ja też miałem ASUSa...

A7M266, A7V8X, A7V600 i w każdym było tak samo...

Widzę, że BIOSik tu jak w tych na A64 robiony.

Ale wg instrukcji ustawienie AUTO powinno wykryć proca jako 1800XP, a FSB mógły zmienić dopiero gdy włączy AI Overclock Tuner na Manual...

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to coś się zmieniło bo ja też miałem ASUSa...

A7M266, A7V8X, A7V600 i w każdym było tak samo...

Widzę, że BIOSik tu jak w tych na A64 robiony.

Ale wg instrukcji ustawienie AUTO powinno wykryć proca jako 1800XP, a FSB mógły zmienić dopiero gdy włączy AI Overclock Tuner na Manual...

1249181[/snapback]

Chyba zakopie ta płyte po płotem! Robilem jak radziliscie: Zmienilem Overclock Tuner na Manual dopiero wtedy mozna bylo zmienic FSB na 133 (zmienia sie też jakos inaczej niz widziałem wczesniej od 100 plusem (+) po jednym do 133), no i nyby wszystko ok, ale po zapisaniu zmian i restarcie. nie poszlo juz tak fajnie. wchodząc do Windowsa pokazał ze chce trybem awaryjnym poczym wyłaczym sie i [gluteus maximus]. Nie chciał sie właczyc nie reagował na zaden przycisk typu Power czy reset poprostu umarł. Musiałem wyłaczyc z cieci i uzyć zworka na płycie (CLRTC) po stawien pierwotnych. No i zno wu widzi procka AMD1150 a nie AMD1800 . poze ktos ma jeszcze jakis pomysł w czym problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...