Skocz do zawartości
tHuNaR

przekrecenie celka600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem nowy na forum i chcialem swojego celka 600mhz 1,7V kupionego wczoraj, podkrecic na 900mhz, czy to sie robi zmieniajac tylko magistrale z 66 na 100 czy jeszcze trzeba zmieniac napiecie?? Jaki cooler byscie mi polecili mam go na przejsciowce slot1 fcpga, i mam tez pytanie co do karty graficznej jestem posiadaczem riva tnt 2 m64 32mb jak ja moge choc troche podkrecic i jakim progsem??Dodam jeszcze ze mam plyte ABIT BE6 v.1 z najnowszym biosem th, na stronie abita jest napisane ze wytrzymuje do 700mhz.... a po zmianie magistarali.....

Jestem nowy wiec prosze o wyrozumialosc;)

Pozdrawiam tHuNaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za tyle to ja bym ci mojego celka sprzedal :lol: dorzucil jeszcze chlodzenie a za dodatkowe 170 bym ci dorzucil plyte abita vh6  :lol:

Powiem o tym qmplom, moze ktorys z nik bedzie reflektowal.... :D

a za 330 moge dorzucic gf4 440mx pixelview z gwarancja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tHuNaRa:

masz podobny sprzet do mojego, wiec mam kika uwag:

- generalnie C600 odpalaja na FSB 100, ale bylbys mega fuksiarzem, jakby ci wstal na 1,7V! :/

- u mnie proc chodzil stabilnie na 1,75V do ok 850 MHz

- na 1,7 wstawal @ 900, ale sypala sie Winda :(

- odpalilem w koncu dziada przez przejsciowke z regulacja napiecia (bo w biosie moglem tylko dociagnac do 1,75) zapodajac 1,85V - poszlo i dzialalo stabilnie :D (kilka godzin w loopie 3DMarka)

- powyzej 900MHz zaczynaja sie schody, na 933 nawet przy 1,95 nie ma stabilnosci :(

- aktualnie mam puszcoznego proca na 1,9V @ 900 i nie zauwazylem problemow :D

no a wszystko to chlodze cooleroem BOXowym 8O idle: 33 st, load 52

wypas, nie? :twisted: st. 8)

wiec jakbys mial pytania - wal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tHuNaRa:

masz podobny sprzet do mojego, wiec mam kika uwag:

- generalnie C600 odpalaja na FSB 100, ale bylbys mega fuksiarzem, jakby ci wstal na 1,7V! :/

- u mnie proc chodzil stabilnie na 1,75V do ok 850 MHz

- na 1,7 wstawal @ 900, ale sypala sie Winda :(

- odpalilem w koncu dziada przez przejsciowke z regulacja napiecia (bo w biosie moglem tylko dociagnac do 1,75) zapodajac 1,85V - poszlo i dzialalo stabilnie :D (kilka godzin w loopie 3DMarka)

- powyzej 900MHz zaczynaja sie schody, na 933 nawet przy 1,95 nie ma stabilnosci :(

- aktualnie mam puszcoznego proca na 1,9V @ 900 i nie zauwazylem problemow :D 

no a wszystko to chlodze cooleroem BOXowym  8O  idle: 33 st, load 52

wypas, nie?  :twisted:  st.  8) 

wiec jakbys mial pytania - wal :D

co to za przejsciowka z regulacja napiecia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar wymienic ta Rive (tymczasowo) na GeForce2 MX400 64MB (bez TV-Out, za ok 200pln) , ktorego producenta polecacie, czy ta zmiana mi sie w ogoole oplaca i czy pojdzie to na mojej plycie (ABIT BE6)??

Może i wzrost wydajności byś odczuł za 200 nie kupiłbym w życiu takiego przeżytku jakim jest mx400.

MOje propozycje:

1) albo poczekaj jeszcze kilka miesięcy, aż dozbierasz jeszcze 100 i masz przynajmniej 2 razy lepszą kartę...

2) jak koniecznie chcesz teraz zmienić kartę to warto zastanowić się nad kyro2. Za 200 (no może 230) masz kyro2 z tv-outem. Obraz jak żyleta i niech nikt mi nie mówi że to winfast ma obraz jak żyleta, bo mam w chcie takowego mx400 i nawet się nie umywa do kyro. Szybkość kyro2 jest zwykle wyższa niż tego mx, nie ma żadnych problemów z komptybilnością. Zawsze można też zrobić podmiankę starów na te videologica lub herculesa... No i jeszcze do tego masz tv-out, który wuiadnomo do czego się przydaje. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar wymienic ta Rive (tymczasowo) na GeForce2 MX400 64MB (bez TV-Out, za ok 200pln) , ktorego producenta polecacie, czy ta zmiana mi sie w ogoole oplaca i czy pojdzie to na mojej plycie (ABIT BE6)??

Może i wzrost wydajności byś odczuł za 200 nie kupiłbym w życiu takiego przeżytku jakim jest mx400.

MOje propozycje:

1) albo poczekaj jeszcze kilka miesięcy, aż dozbierasz jeszcze 100 i masz przynajmniej 2 razy lepszą kartę...

2) jak koniecznie chcesz teraz zmienić kartę to warto zastanowić się nad kyro2. Za 200 (no może 230) masz kyro2 z tv-outem. Obraz jak żyleta i niech nikt mi nie mówi że to winfast ma obraz jak żyleta, bo mam w chcie takowego mx400 i nawet się nie umywa do kyro. Szybkość kyro2 jest zwykle wyższa niż tego mx, nie ma żadnych problemów z komptybilnością. Zawsze można też zrobić podmiankę starów na te videologica lub herculesa... No i jeszcze do tego masz tv-out, który wuiadnomo do czego się przydaje. :D

za 330 polecalbym taka jak mam w podpisie pixelview smiga az milo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOje propozycje:

Doszedlem do wniosku ze jednak doloze troche wiecej i zainwestuje w RADEON 7500LE 64DDR TV BOX , ponoc karta w miare niezla i nie taka potwornie droga bo kosztuje malo 255pln....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...