Skocz do zawartości
Mopajtek

Blokada Mnożnika

Rekomendowane odpowiedzi

Cze Wszystkim

mam problem!!!!

Mam Athlona XP 1700+ i płyte ASUS A7V8X-X 2700 333 Mhz 512 RAM.

Podkręciłem klocek do 2,25 Ghz i chodził stabilnie. Pużniej coś sie koledze zjarało i założyłem u niego mojego klocka.

Kiedy włożyłem go do mojej płyty mnożnik sie zablokował (miałem odblokowany) Jak podkręce mnożnikiem z 11 na 12 to nic sie nie podkręci tylko że w biosie pisze że mnożnik jest na 12 a w windows że 11. Włorzyłem takiego samego do mojej płyty i dawał sie podkręcać na mnożniku.Prosił bym was o pomoc jak najszybciej?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest brud mod??i coppershim'a???Chodzi ci o to czy nachodzi radiator na mostki L1????Odwrotnie żałożyć sie go nie da.

Bisa zmieniałem na starego i potem na nowego i nic zamalowywałem ołówkiem HB L1 i nic ja jużniewiem o co w tym chodzi. Coć sie w klocku pokopało bo płyta powinna być dobra jak da sie podkręcić inny klocek. MOże ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest brud mod??i coppershim'a???Chodzi ci o to czy nachodzi radiator na mostki L1????Odwrotnie żałożyć sie go nie da.

Bisa zmieniałem na starego i potem na nowego i nic zamalowywałem ołówkiem HB L1 i nic ja jużniewiem o co w tym chodzi. Coć sie w klocku pokopało bo płyta powinna być dobra jak da sie podkręcić inny klocek. MOże ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?????

1251615[/snapback]

coppershim to podkladka, ktora wsadzasz pomiedzy proca a radiator. ma ona 2 cele, pomaga w przewodzeniu ciepla, oraz zabespiecza przed nadkruszeniem jadra przez radiator, ale nie wiem co ma tu ona do rzeczy, przeciez nie dotyka bezposrednio mostkow. wyglada ona tak:

Dołączona grafika

drut-mod to technika laczenia nuzek proca na jego podstawce za pomoca cienkiego drucika w celu osiagniecia jego niestandardowych ustawien, w ten sposob mozesz oszukac plyte glowna, np. tak ze bedzie ona rozpoznawala procesor z zablokowanym mnoznikiem jako odblokowany.

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coppershim to podkladka, ktora wsadzasz pomiedzy proca a radiator. ma ona 2 cele, pomaga w przewodzeniu ciepla, oraz zabespiecza przed nadkruszeniem jadra przez radiator, ale nie wiem co ma tu ona do rzeczy, przeciez nie dotyka bezposrednio mostkow. wyglada ona tak:

Dołączona grafika

drut-mod to technika laczenia nuzek proca na jego podstawce za pomoca cienkiego drucika w celu osiagniecia jego niestandardowych ustawien, w ten sposob mozesz oszukac plyte glowna, np. tak ze bedzie ona rozpoznawala procesor z zablokowanym mnoznikiem jako odblokowany.

1251644[/snapback]

Jakie nużki trzeba połączyć w klocku i jakim drucikiem????

Mogło mi mnożnik zablokować z dania za dużo pasty bo klocek był zawalony pastą i coś go czyściłem ale dalej jest zablokowany???

ale jak to możliwe że mnożnik był odblokowany a teraz jest zablokowany????

Nie da sie zmnienić mnożnika nawet na mniejszy????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj na forum o drut-modzie. a tak wogole to tez nie rozumiem za bardzo jak to Ci sie tak "sam" mogl zablokowac. moze miales juz jakis drut powpychany w socketa i go zamylo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

""drut-mod to technika laczenia nuzek proca na jego podstawce za pomoca cienkiego drucika w celu osiagniecia jego niestandardowych ustawien, w ten sposob mozesz oszukac plyte glowna, np. tak ze bedzie ona rozpoznawala procesor z zablokowanym mnoznikiem jako odblokowany."

bez urazy raul - brednie opowiadasz.drutmod mnoznika dziala TYLKO na procach z odblokowanym mnoznikiem.sluzy tylko i wylacznie ustawianiu niestandardowego mnoznika na plytach ktore nie maja takiej regulacji w biosie i nie ma wplywu na to czy procek bedzie zablokowany czy nie, bo od odblokowywania mnoznika sa mostki l1 albo l5 w bartonach.w skrocie drutmodem ustawiasz odblokowany mnoznik, napiecie i fsb na plycie na ktorej normalnie sie tego zrobic nie da(bo jest stara albo ciach!owa:P)

EDIT:

aha no i coppershim jest tak wyciety ze mostki pozostaja caly czas odsloniete wiec nie w tym problem.

sprobuj load default settings albo clear cmos moze cos sie popierdzielilo z ustawieniami biosu;)

Edytowane przez johnyboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

""drut-mod to technika laczenia nuzek proca na jego podstawce za pomoca cienkiego drucika w celu osiagniecia jego niestandardowych ustawien, w ten sposob mozesz oszukac plyte glowna, np. tak ze bedzie ona rozpoznawala procesor z zablokowanym mnoznikiem jako odblokowany."

bez urazy raul - brednie opowiadasz.drutmod mnoznika dziala TYLKO na procach z odblokowanym mnoznikiem.sluzy tylko i wylacznie ustawianiu niestandardowego mnoznika na plytach ktore nie maja takiej regulacji w biosie i nie ma wplywu na to czy procek bedzie zablokowany czy nie, bo od odblokowywania mnoznika sa mostki l1 albo l5 w bartonach.w skrocie drutmodem ustawiasz odblokowany mnoznik, napiecie i fsb na plycie na ktorej normalnie sie tego zrobic nie da(bo jest stara albo ciach!owa:P)

EDIT:

aha no i coppershim jest tak wyciety ze mostki pozostaja caly czas odsloniete wiec nie w tym problem.

sprobuj load default settings albo clear cmos moze cos sie popierdzielilo z ustawieniami biosu;)

1251768[/snapback]

Wrzuciłem klocka kolegi takiego samego i mnożnik dał sie zmienić???

A Biosa już prubowałem restartować i dalej nic chyba że wyciagne biosa z płyty i zostawie na noc ta to cos???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób to baterią, albo zworką, a jak chesz to tak i tak :)

A co do cs'a to sorry, ale komuś się chyba pokiełbasiło z tym lepszym przeowdzeniem ciepła, CS ma za zadanie chronić jądro przed ukruszeniem podczas zakładania chłodzenia i to teog służy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"A co do cs'a to sorry, ale komuś się chyba pokiełbasiło z tym lepszym przeowdzeniem ciepła, CS ma za zadanie chronić jądro przed ukruszeniem podczas zakładania chłodzenia i to teog służy"

jednym pomaga i zbija temp o te 2-4 st a innym nie.trudno powiedziec trzeba samemu sprobowac.u mnie zanim zepsulem coppershima roznica byla kolo 1st czyli blad pomiaru;) wydaje mi sie ze zalezy to od tego czy masz czujnik temperatury w sockecie czy na procu.ale tez nie wezme na siebie odpowiedzialnosci za takie odkrycia;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja napisałem do czego służy CS, bo to czy zbija temeprature czy nie to tylko gdybanie ponieważ niektórzy mieli mniej, niektórzy tyle samo, a niektórzy nawet więce stopni na procku, a wszytko może zależeć nawet nie od samego cs'a a on lepszego/gorszego nałożenia pasty, więc umówmy się, że CS chroni jądro, a inne efekty, które mogą, lub nie się pojawić to efekty uboczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umówmy się, że CS chroni jądro, a inne efekty, które mogą, lub nie się pojawić to efekty uboczne icon_smile3.gif

nie inaczej :D

johnyboy to jak wg. Ciebie odblokowywuje sie mnoznik w zablokowanych procach jesli nie drut modem?

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie inaczej :D

johnyboy to jak wg. Ciebie odblokowywuje sie mnoznik w zablokowanych procach jesli nie drut modem?

1252075[/snapback]

johnyboy ma racje nie da sie odblokowac mnoznika drutmodem przy jego pomocy mozesz zmienic mnoznik na >12.5 jak mobo ma 4 bitowy mnoznik

pozdro4vtq ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorryy ale nie moge nic znaleść o drut-mudzie może podacie mi jakąś strone?????

Mnożnik miałem odblokowany czyli drut mud powinien pomuc i odblokować szyne??

A jeszcze jedno mogłem mieć drut moda zrobionego od nowości na klocku lub płycie???

Bo miałem na klocku jakąś nitke czy coś takiego???

Jeszcze w tedy o drut mudzie nie słyszałem i zdjołem to ale wyglądało to na normalną nitke!!!

Jak wiecie jak zrobić drut muda na Athlon XP 1700+ JIUHBO323RPMW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...