DJ_KoBarT Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 (edytowane) Witajcie!!!! Kupiłem sobie jakiś miesiąc temu tę właśnie płytkę bo była tania i wydawała mi się nawet nie taka kiczowata, chodzi super, żadnych problemów, tylko mam problem z OC. Na moim starym ASRocku K7S8XE Rev. 3 mojego Athlonka XP 1500+ bez problemu bujałem na 1900, a na tej płycie nie moge tego zrobić, zmieniałem FSB proca, ustawiałem Timingi Pamięci, również FSB pamięci A- i Synchronicznie, maks co udało mi się z niego wyciągnąć to było FSB 150, powyżej tego się krzaczy, boję się podnieść napięcia, może napiszcie do jakiego bezpiecznego poziomu mogę kręcić napięcie!!!Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i sugestie Oto moja pełna konfiguracja: MOBO: MSI K7N2 Delta2 LSR nForce 2 Ultra 400 MCP RAID CPU: Athlon XP 1500+ Palomimo Pamięć: DDR 256MB NoName 333MHz Grafa: ATI Radeon HIS 9200SE 128 MB 64 Bit:(((( Zasiłka: TRACER 400W Nowy Edytowane 15 Lutego 2005 przez DJ_KoBarT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ_KoBarT Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 He he to jeszcze raz ja!!!Otóż ostatnio kupiłem sobie Sempronka 2200 i wsadzilem go w te plytke!!!Bez OC chodzi ok. Podnioslem FSB na 200 bez zmiany napiec timingi 6-2-2-2 i chodzilo ok!!!Do plyty jest dolaczony program CoreCenter ktory z poziomu wina mozna zmieniac fsb do czasu restartu kompa. Jest tam funkcja auto do wykrywania(tak mi sie wydaje) maksymalnego fsb jakie mozna wycisnac z proca. Test doszedl mi do 227 i komp sie powiesil. No to restart i zaczynamy krecic. Wszedlem do biosu i FSB z 200 podniosłem do 215. Monitor zapalil ale system sie nie zaladowal. Podnioslem Vcore z 1.6 na 1.65 i system sie zaladowal ale bencharku juz nie przeszedl. No to z powrotem do biosu i napiecie dla pamieci z 2.6 na 2.65. System poszedl benchmark tez. Wydajnosc super no to restart i krecimy dalej. Bez zmiany napiec podnioslem FSB na 220 i KONIECCC!!!!Monitor nie zapalil. Reset CMOS`u nic nie pomogl wyjalem bateryjke od biosu lezala sobie z godzine i nic, a proc byl na bank dobry i reszta podzespolow tez. Tak jakby nie dalo sie zresetowac biosu??????Zawiozlem kompa do serwisu i po 2 godzinach zadzwonili ze plyta jest dobra ze mialem kurz w pamieciach:))))))I skasowali 15 zolek!!!!Przywiozlem kompa do domu i rzeczywiscie odpalil tylko tyle ze na nominalnych ustawieniach FSB. Podnioslem FSB do 200 i znowu [gluteus maximus], komp usiadl i ta sama historia. CMOS bateria i nic nie pomaga!!!!Wyjalem sempronka i wlozylem starego Athlona 1500+ i komp odpalil z ustawieniami nominalnymi dla tego proca!!!!Potem wlozylem Semprona i komp nie odpalil, tak jakby pamiętał ustawienia dla poszczegolnych procy????????Wyjalem semprona i plyta polezala sobie jakies 20 minut bez proca oczywiscie wylaczona!!!Wlzoylem Semprona i odpalil?????CZY KTOŚ WIE CO TO MOŻE BYĆ????I JAK SIE RESTARTUJE TĘ PŁYTĘ????!!!!!BO ZASTANAWIAM SIE CZY NIE ZMIENIĆ JEJ NA ASROCKA K7 UPGRADE BO WCZESNIEJ MIAŁEM ASROCKA I NIE NARZEKAŁEM NA TEGO TYPU SYTUACJE. RESET CMOS`u ZAWSZE POMAGAŁ!!! ------->>>>>>>>>POMOOOOCCCCCYYYYY<<<<<<<<----------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fmoon Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 po resecie biosu trzymaj klawisz Insert przy starcie komputera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOOK@ss Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Mnie wydaje się że problem dotyczy tej pamięci, 333Mhz >>> 400 i kręcenie z timingami. Wypróbuj inne pamiątki albo zgłoś się z tą płytą do serwisu. Może update bioiSU ?? peace. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy Corgan Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Ja również stawiam na pamięć. Zresztą u siebie mam tak samo. Jak kręcę na 220 to komp się nie włącza, nie pomaga cmos reset. Czekam kilkanaście minut i odpala bez problemów --- ???? ;) Mam semprona 2300 i kręcę go na 2600 (1.9GHz) bez podnoszenia żadnych napięć, tyle mi wystarcza bo mam słabą grafę. Temp w stresie 42C. Mam pamięć kingstona (400MHz) i mi 220 fsb nie wytrzymuje, a co dopiero Twoja 333 ma polecieć na 220 (440?)??? Skołuj najpierw dobrą pamięć 400 i dopiero kręć. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOOK@ss Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 I tutaj ujawnia się wyższość TwinMosa nad Kingstonem :D Moja kostka podstawowego TwinMosa 256/400 cl2.5 leci z FSB 240 razem z sempronem na mnożniku 10x pod kontrolą ASUS A7N8X-X. Grrr, ale grzeje sie niemiłosiernie przy 1.725V :angry: Więc DJ skołuj od kogoś pamiątke do testów. I wspomnij raz jeszcze o Asrocku to ci do [gluteus maximus] nakopie :lol: I mam pytanko do was ludzie: czy bootowanie kompa z klawiszem Insert jest bezpieczne? Bo kiedyś spytałem w serwisie i pokręcili głowami i powiedzieli: daj spokuj chłopie jeśli chcesz żyć. O co chodzi ? Sam jestem ciekaw. .peace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ_KoBarT Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Dzieki za ten INSERT to Działa!!!!!W piatek specjalnie powiesiłem płytke dając za duże FSB i po resecie CMOS a potem trzymając INSERT płyta bezproblemu odpaliła!!! I chyba rzeczywiście pamiec nie wydala bo podkrecilem na FSB 200 i nawet na tyle komp sie uruchamial ale zaraz sie wieszal!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOOK@ss Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Napięcia stary, napięcia! Potraktuj proca 1.65 na dzień dobty, jak dalej sie bedzie wiechać to sprzedaj pamięć i Twina se kup, 135zł koło PKP [wiadomo gdzie]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ_KoBarT Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Pewnie że wiadomo gdzie:))Nie będziemy robić kryptoreklamy dla jednego ze sklepów:D Z resztą i tak zostałem w nim oszukany!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...