Skocz do zawartości
paradokss

szybkość dysku twardego

Rekomendowane odpowiedzi

szanowni forumowicze mam takie oto pytanie jaki powinien byc wynik w sandrze dysku seagate ST320423A 5400 bo u mnie jest 9900 płyta obsługuje ATA 66 ale wydaje się że jest to za mało dysk jest ustawiony na master kabel jest 80 żyłowy na pewno poprawnie podlączony.

I jeszcze jedno czy dopuszczalne jest podłączenie cd-romu na jednej tasmie razem z nagrywarką, pytam dlatego że jak cd lub nagrywarka pracuje w trybie PIO-4 to podłączona na jednej taśmie razem z dyskiem obniża jego transfer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno czy dopuszczalne jest podłączenie cd-romu na jednej tasmie razem z nagrywarką, pytam dlatego że jak cd lub nagrywarka pracuje w trybie PIO-4 to podłączona na jednej taśmie razem z dyskiem obniża jego transfer.

Jak podłączysz dysk na jednej taśmie z cd romem to dysk będzie chodził z szybkością cd ka.

A co do podpięcia cd rw i cdr na jednej taśmie to ja tak mam, wszystko jest cacy i tylko przy kopiowaniu płyt pisze mi że jest niebezpiecznie kopiować "w locie" bo coś tam może nie wyrobić (ale czy wyrobi to nie sprawdzałem, w każdym razie teoretycznie się da), i dlatego najpierw robie image.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podłączysz dysk na jednej taśmie z cd romem to dysk będzie chodził z szybkością cd ka.

A co do podpięcia cd rw i cdr na jednej taśmie to ja tak mam, wszystko jest cacy i tylko przy kopiowaniu płyt pisze mi że jest niebezpiecznie kopiować "w locie" bo coś tam może nie wyrobić (ale czy wyrobi to nie sprawdzałem, w każdym razie teoretycznie się da), i dlatego najpierw robie image.

Co do tego stwierdzenia nie mogę się zgodzić. U mnie z racji nie posiadania drugiego kabla mam hdd i cdrw na jednym kablu ata100. I szybkość dysku z sandry to:

na pierwszej partycji (6,5gb) ok. 20500

a na drugiej ok. 15000 (jak dobrze pamiętam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że powinna spadać ale czy do prędkości cd to nei wiem. Ale robiłem testy swojego dysku na jednej taśmie z cd i w domu takiego samego dysku (u5 na ata 100) tyle że na osobnej taśmie i wciąż wychodzi że to mój jest szybszy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę się zgodzić z przedmówcami. Np. Hdd ATA100 i cd PIO4 na jednej taśmie - nie spada transfer dysku. W sytuacji gdy mamy np. hdd ATA100 i cd ATA33 na jednej taśmie to dysk będzie chodził też na ATA33. Sprawdźcie, to się przekonacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...