rafak Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 (edytowane) Witam! Mam P4 3.0 Prescott i zasilacz Qtec z wielkim wiatrakiem wyciagającym powietrze z pudła (zestaw jeszcze nie złożony). Zakupiłem też Arctic Cooling Freezer 7. Moje pytanie jest następujące : jak rozwiązać temat tuby (może wogóle jest nie potrzebna) zalecanej przez Intela, i ogólnie temat chłodzenia jeżeli Freezer będzie pchał powietrze przez radiator i następnie do zasilacza ? I pytanie drugie czy pasta dołączona do tego Freezera (MX-1) jest lepsza od Ceramique by Arctic Silver ? Edytowane 1 Lutego 2005 przez rafak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
casmon Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Ta tuba to jak sam napisales zalecenie, nie wymog, wiec nie przejmowal bym sie tym tak. Wystarczy, ze bedziesz mial dobre chlodzenie obudowy. Ja tez mam zamiar na dniach kupic Arctic Freezera 7 i zamontuje go tak aby powietrze dmuchane przez radiator szlo prosto w wiatrak wyciagajacy na budzie, a do pomocy bedzie mial wiatrak z zasialcza tuz obok. Poruszyles temamt, ktory mnie tez ostatnio nurtowal i mialem zamiar go poruszyc na forum. Mianowicie jak to jest z dolaczona do Arctic Freezera pasta MX-1 thermal compound? Wiem o niej tylko tyle, ze nie przewodzi pradu. Ludzie poradzcie, czy nakladac ja czy kupowac lepsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lupota Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 (edytowane) Mam od wczoraj tego coolerka i miałem tube..... miałem bo jak założyłem coolerka to tuba juz nie mieści się :-) Teraz mam temp 44 C ( chodzi na max obrotach ale i tak go nie słychac ) . Jak ustawiłem regulacje obrotów z płyty to obroty były 750-850 ale temperatura rosła do prawie 60 C przy przeglądaniu stron itp. Nie ma żadnej różnicy w hałasie czy obroty były małe czy są duże . A co do pasty to jest ona bardzi dziwna. Bardzo ciężko mi szło jej nakładanie bo jest ona zupełnie jak plastelina. Nie chce się rozsmarowywać jak każda inna pasta. W sumie lepiej mi się nakładało na procek niż na sam coolerek . Dałem naprawdę bardzo cieniutką warstwę bo nie było nawet innej możliwości . Inaczej musiałbym zostawić mała grudkę i przycisnąc żeby się sama rozprowadziła ale byłoby to bez sensu . Edytowane 1 Lutego 2005 przez Lupota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
casmon Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Dałem naprawdę bardzo cieniutką warstwę bo nie było nawet innej możliwości . Inaczej musiałbym zostawić mała grudkę i przycisnąc żeby się sama rozprowadziła ale byłoby to bez sensu . Czemu tak sie nie dalo?? Arctic Silver zaleca wlasnie tak robic. Chlapnac i docisnac. Przynajmniej w przypadku Ceramique, ale one sa chyba podobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...