Skocz do zawartości
yotomeczek

Chłodny procesor ... Vapochill'o-podobne ...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was ma/miał/próbował_zrobić takie chłodzonko ?

Tak rozmyślam, że byłoby to fajne rozwiązanko ...

Pobór mocy ok.60W (Vapochill 55W) a możliwość schłodzenia 100W proca poniżej ZERA STOPNI !!!

Można wywalić zestaw WC+Pelt (pobór mocy - kilkaset W - WC kilka+Pelt 150W+straty na zasilaniu Peltka ....)

Myślę że jest to do zrobienia (najtrudniejsze mocowanie i sterowanie temp)

Zatem ... :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was ma/miał/próbował_zrobić takie chłodzonko ?

Tak rozmyślam, że byłoby to fajne rozwiązanko ...

Pobór mocy ok.60W (Vapochill 55W) a możliwość schłodzenia 100W proca poniżej ZERA STOPNI !!!

Można wywalić zestaw WC+Pelt (pobór mocy - kilkaset W - WC kilka+Pelt 150W+straty na zasilaniu Peltka ....)

Myślę że jest to do zrobienia (najtrudniejsze mocowanie i sterowanie temp)

Zatem ... :idea:

Co to jest ten Vapochill ?

I ile kosztuje ?

I gdzie go można dostać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucic plyte z prockiem i kartami do zamrazarki, napedy na zewnatrz i masz to samo :-) A moze nawet i lepsze.....polecam stare ruskie zamrazarki - duze gabaryty, ale te tempereatury - cud, miod :lol:

Widzialem jak gosciu postawil serwer osiedlowy w akwarium - mobo+proc+karty byly zanuzone w siakims oleju - wszycho super zimne - podobno nawet chodzi ;-) i zajebiscie wyglada. Dodam, ze pomysl zaczerpnal z jakiegos artykulu w CD Action.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś kombinowałem, nad kupnem agregatu i zrobieniem samemu

całego obiegu... Pożuciłem ten pomysł z braku wiedzy o Lodówkach itp.

a poza tym jakos mi się nie chciało :roll: Ale chyba teraz zaczne sie rozglądac za jakąś starą ludówka/zamrażarką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupic mala zamrazarke z dobra klasa poboru pradu, bo te ruskie to tyle co chlodnia w duzym sklepie pradu zuzywaja. Problem ze wsadzeniem plyty do lodowki moze byc tylko taki, ze moze byc za duza wilgotnosc, ale pewnie da sie to wyeliminowac w jakis prosty sposob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to cool :) Ale jak? Chyba nie przez granulki wilgocio-chlonne?

mozna by poobkladac silikagelem

a moze tak jak ten gostek z serwerem osiedlowym ? do akwarium i zalac olejem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znow ze w chu** lecicie piszac glucie posty

widzialem chodzenie grocka freonem lub czyms takim na www.overclockers.com

moze znajde linka[/url]

nie lecimy w ch**a tylko wymieniamy pomysly, jak ci nie pasi to nie czytaj i sie nie wypowiadaj :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pomysl raczej nie przejdzie cale mobo wydzielac bedzie z jakies 100W ciepla a taka lodowka tego raczej nie odbierze. To tak jak bys zostawil otwarte dzwiczki w lodowce to by predzej sie agregat spalil niz prock schlodzil.

Na pare minut to to jest dobre ale nie na dluzsza mete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz.. tylko pozniej sobie pozmieniaj zworkami cos na plycie jak jest obklejona czyms :)) A tak serio, to wydaje sie, ze chlodzenie takie jak podane w linku jest chyba najlepsze (tzn chlodzenie tylko cieczy do wc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz.. tylko pozniej sobie pozmieniaj zworkami cos na plycie jak jest obklejona czyms :)) A tak serio, to wydaje sie, ze chlodzenie takie jak podane w linku jest chyba najlepsze (tzn chlodzenie tylko cieczy do wc)

Zobaczylem tylko pare obrazkow, ale ten goscii chyba tez wrzucil pompe wodna do zamrazalnika.......nie najlepszy pomysl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl super. Sam nad tym myslalem od kiedy zaczalem myslec o chlodzeniu wody do ok. 1st.

Pewnie, że fajne. Ale o żywotność pompy w lodówce to ja bym się obawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, jak juz tweak odpali sie do konca to cos tam o tym napisze w modyfikacjach, ale to jak dostane plyte z servisu. Cos o chlodzeniu, nie wiem co to za agregat ani do czego sluzyl, kupilem go na allegro, kiedy nie ma obiegu cieczy czyli po prostu chlodzi to jest -28 stopmi, jak jest obieg to -18 a jak jest proc to ok -15. Nie moge mierzyc temp pod socketem bo wszystko jest zalane silikonem. Jak sie proc kreci to sie okaze jak dostane plyte, moj ostatni D750 juz umieral jak zakladalem chlodzenie bo na napieciu powyzej 1.8 nie wstawal i zdechl tydzien pozniej a chodzil tylko na 1.0 teraz mam Durona 1.0, jak dostane plyte to napisze co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche off topic, ale wlasnie przeczytalem ze jako chlodnica w ukladzie wc moze byc wzieta nagrzewnica, albo transmission cooler - i teraz jak to przetlumaczyc na polkski? To chlodnica skrzyni biegow? Jest w ogole cos takiego? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ciekawych na stronie www.edysk.pl umiescilem wszystkie zdjecia, login : Shared pass: [gluteus maximus][gluteus maximus], katalog zdjecia, nie sa one w zaden sposob poukladane po prostu pstrykalem wszystko co mi wpadlo pod reke przy pracy, nie pytajcie o nic bo jak sie uda dogadac z Liskiem to moze sie za jakis czas pojawi sie artykul opisujacy dokladnie cala prace fotke po fotce.

Ps.zdjecia zajmuja z 10mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...