Skocz do zawartości
piohal

Celeron D, Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Po długich bojach myślowych zrezygnowałem z zakupu Athlona 64 na rzecz Celerona DJ 335. Jaką płytę główną na 915 proponujecie i jakie chłodzenie do procka? Zamierzam go podkręcić gdzieś na 3,4. Czy są jakieś szczególne serie procków podatne na podkręcanie??? Wiecie coś na ten temat? Do tego planuję Gf 6200 (do podkręcenia oczywiście) i budę Chieftec z 360 W. Da się na tym w coś pograć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po długich bojach myślowych zrezygnowałem z zakupu Athlona 64 na rzecz Celerona DJ 335. Jaką płytę główną na 915 proponujecie i jakie chłodzenie do procka? Zamierzam go podkręcić gdzieś na 3,4. Czy są jakieś szczególne serie procków podatne na podkręcanie??? Wiecie coś na ten temat? Do tego planuję Gf 6200 (do podkręcenia oczywiście) i budę Chieftec z 360 W. Da się na tym w coś pograć?

1250706[/snapback]

Co do płyt to się nie znam, ale pograsz spokojnie o ile to będzie karta PCI-express

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu wolał bym kupić słabszą płytę główną a zamiast Celerona wziaść P4. Bo soro kupujesz Celerona za 500 to warto dołożyć i kupić P4 bo konfort do pacy jak i do podkrecania nie ten sam.

Przy pracy bardzo pomaga HT - w Celeronie tego brak ...

Go tego ja bym polecił jakąs płytę asusa na 915 oraz coś z radków może X600 lub jeśli masz mniej kasy to X300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat plyta glowna to jedna z nielicznych rzeczy na ktorej niewarto oszczedzac....wybor slabej MoBo moze sie poprostu zemscic,to samo dotyczy zasilaczy

o i915P to juz pisac nie bede :]

1250949[/snapback]

Dlaczego nie chcesz pisać o i915? Kiepski chipset?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze http://twojepc.pl/artykuly.php?id=testy_plyt_i915p

(zreszta Hipcio juz linkowal....a ten ladny opis to mojej produkcji :]]] )

UPDATE :

i875 to nic innego jak selekcjonowane i865PE pod wzgledem podatnosci na oc,no i oficjalne wprowadzal PAT'a

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytat z TwojePC - http://twojepc.pl/artykuly.php?id=canterwood_p4_3ghz

" Nowe chipsety zawierają także udoskonalenie znane jako PAT (Performacne Acceleration Technology).

W ostatnim czasie jest o nim bardzo głośno. Wg oficjalnej wersji Intela, PAT zawarty jest tylko w Canterwoodzie. Posunięcia producentów płyt głównych świadczą jednak o tym, że coś takiego jest także w Springdale. Pora na drobne spekulacje ;-) Wydaje się niemal pewnikiem, że te dwa chipsety to tak naprawdę ta sama konstrukcja. Oba układy powstają prawdopodobnie na tych samych liniach produkcyjnych. Czym jest więc PAT? Jest to możliwość zmniejszenia opóźnień i zaostrzenia timingów dzięki ominięciu bufora znajdującego pomiędzy kontrolerem pamięci, a kontrolerem FSB procesora. Wobec tego że, chipsety są układami asynchronicznymi więc konieczność obecności dużego bufora jest obowiązkowa do zapewnienia prawidłowej pracy. PAT działa tylko w trybie synchronicznym, więc pomijanie bufora wydaje się sensownym wytłumaczeniem jak działa PAT. Ze względu na chęć jakiegoś wytłumaczenia wyższej ceny jakiej żąda Intel za i875, PAT jest "tylko" w nim oficjalnie zawarty. Chip ten również jako jedyny z całej rodziny zawiera wsparcie dla ECC. Centerwood bowiem jest przeznaczony do stacji roboczych i serwerów. Rodzina i865 przeznaczona jest na rynek desktopów. I to się ładnie nazywa "targetowaniem" (kierunkowanie) produktów dla odpowiednich segmentów "

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu jak to bywa zawsze źle mówia o 915 użytkownicy którzy mają gorsze płyty.

915 jest najlepsza. Bardzo stabilna zero - podkreślam zero zwiechów krecić się też dobrze na niej kręci .

865 to tandeta dla ludzi którzy chcą wyrzócić pieniądze w błoto - i tak sporo ludzi wyrzóciło kase w błoto tylko teraz się do tego nie chce przyznać ...

Co kolejne na 865 Asus np. nie ma płyt z PCI-Express i nie osługują Raid.

Więc samo za siebie mówi co to jest 865.

915 ma wszystko co potrzebne.

Edytowane przez ApyNet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh, sam nie wiem. Jeszcze się zastanowię. dlaczego twierdzisz ze najlepsza skoro ten test temu przeczy? A tak wogole to jak ci się sprawuje obudowa Modecoma i ten zasilacz?? Planuję taki sam

1251250[/snapback]

Niestety ja nie wierze w testy.

Tak samo jak by pokazywać marki ...

To jest dokładnie to samo.

A co do Modecoma to w tej chwli najlepsze z najtanszych obudów. Jakośc

i funkcjonalnosć super. Bardzo dobre jakościowe i dobre w montarzu.

A co do zasilacza jest również dośc dobrej jakości.

Dobrze trzyma napięcie

post-102921-1107290146_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu jak to bywa zawsze źle mówia o 915 użytkownicy  którzy mają gorsze płyty.

915 jest najlepsza. Bardzo stabilna zero - podkreślam zero zwiechów krecić się też dobrze na niej kręci .

865 to tandeta dla ludzi którzy chcą wyrzócić pieniądze w błoto - i tak sporo ludzi wyrzóciło kase w błoto tylko teraz się do tego nie chce przyznać ...

1251242[/snapback]

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

KOLES,ZACZNIJ UZYWAC ARGUMENTOW !!!!! ....testy klamia,Lancer klamie,tweak.pl klamie...wszystcu sa blee...najlepszy jest apynet i jego i915P

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałeś o 1251366[/snapback]

aaa faktycznie :]...sorry :rolleyes:

BTW,czy wciskanie kitu i <span style="color:red;">[ciach!]</span>lenie bezsensu podchodzi pod lamanie regulaminu ?? ...jesli nie czy mozemy sie umowic ze tak :] ?

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1250706[/snapback]

ja tylko dodam że sam z przyczyn ode mnie niezależnych (8rda+ poszła do nieba a 14 dni bez kompa to porażka) zakupiłem płytke Asus P5P800 na i865PE, do tego wykorzystuje pozostałe mi po axp pamięci Infineon DDR333 3x256 :) no i w całym tym zestawie mam Celka D 330J 2,66 GHz oSZywiście na LGA775, no i kręci się znakomicie na standardowym boxowy chłodzeniu - 20x133 było standardowo, teraz 20x166 i popyla na 3,31 GHz i jest Rock Stable :), aaa no i r9700 odzyskał wigor :)))))

Edytowane przez coolbart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy przy żadnej odp. nie podałeś argumentu a pouczas...

Po porstu taki typ człowieka ...

1251379[/snapback]

Kolego, nie dziw sie ze ludzie niemal gromami miotają na twój widok, piszesz bzdury totalne ze smiech wzbiera a momentami wzburzenie. Zachwalasz sprzęt który sam posiadasz, jest najlepszy bo ty go masz, tyle ze niestety to ze nie wierzysz w testy ( które ewidentnie pokazuja słabość i915) jak wyzej sam napisałeś umacnia nas w przekonianiu ze jesteś lol, tłuk i totalnie bezmóżdze oderwane od rzeczywistości i żyjesz chyba w jakimś matrixie :? :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1250706[/snapback]

po pierwsze zastanow sie czy chcesz sie pchac w PCI-E i czy warto (IMHO nie),po drugie...powiedz ile masz kasy na calosc,cos sie wymysli

po trzecie...nienawidze glupoty i bezmuzgich jeti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi