Skocz do zawartości
CavV6

Z Serii 'oceńta Sami'.. Chieftec & Zalman.. :p

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam wam uroczyście mojego mały S.M.E.R.F... :-P

Oczywiście dziękuję za pomoc Pani Konice Minolcie Z10 :lol:

Jest to mój komputerek, któremu w końcu się oberwało.. Nie oszczędziłem nawet grafy, ale o tym na samym końcu! :-P

Pierwsze zdjątko prezentuje wam mojego kompa w całej (prawie) okazałości - tymczasowo wsadzony jakiś tam Pine GF 6600GT B) ->

Dołączona grafika

Tutaj już widoczny w całej okazałości Pentagram 120+ CU z Geilami w tle :rolleyes:

Do tego wszystkiego brakuje tylko zaślepki z tyłu mobo.. ->

Dołączona grafika

Tutaj komp w pozycji KLOZZED. Na ściance dodatkowy kuuler wwiewający na grafę ->

Dołączona grafika

Kolejne zdjątko już pstrykane w ciemności ->

Dołączona grafika

No i pora na coś 'twardego' - ale tutaj tuning ograniczył się do podłączenie czujników tempry do Aerogate'a ->

Dołączona grafika

Tu znów widzimy GEILe pracujące w dualu :wink: ->

Dołączona grafika

A teraz najlepsiejsze :D

Front panel! Od góry - Aerogate II, DVD-DL LajtŁona, CDk LajtŁona, fłop i Revoltec SF 3.5' - tutaj także widać niebieski S.M.E.R.F. tuning.. Myląca znów jednynie naklepka od Athlona64 :wink: ->

Dołączona grafika

I znów to co wyżej w wersji KLOZZED 1.5 ->

Dołączona grafika

Kolejne zbliżenie na Pentagrama - minimal obróts @ 1600rpm czyli w wersji NieSłyszęCię :: fajnie swoją drogą wyszło :D ->

Dołączona grafika

Przedostatnie zbliżenie na przód Chieftec'a ->

Dołączona grafika

I na koniec - jeszcze raz cały komp w prawie całej okazałości:

Dołączona grafika

Teraz tylko poluję na ściankę z plexą z Komputronika - właśnie mi ją ściągają, więc mam nadzieję już za kilka dni..

I na koniec o wspomnianym Radeonie 9600XT z Zalmanem w parze:

(miniaturki - kliknij, by powiększyć)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Oczekiwanym efektem była cisza, nie overclocking grafy - tego egzemplarza się NIE DA podkręcić.. :cry:

Maximum, które wyciągnąłem to o 30MHz więcej na GPU i 15MHz na pamięciach (Szajsungi)..

Teraz wasza kolej.. Oceńcie sami! Dziękuję za wszelkie pochwały i krytykę! :wink:

Wielkie dzięki wiecie za co dla 2 tweak'owców:

Cooli'ego oraz

OrGiUsZ'a :rolleyes:

Edytowane przez XLR8R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko spoko, ale wygladalo by o niebo lepiej gdybys zrobil cable clear.

" tymczasowo wsadzony jakiś tam Pine GF 6600GT "

Eeee? Jakiś tam? Mam nadzieje ze wiesz ze 6600 jest wydajniejszy od 9600xt?

A co do frontpaneli http://angela.pl/index.php?action=Szukanie...egorii=78&cat=2

Edytowane przez CHECK-IT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw/przykręć dokładnie oba płaty (radiatory) Zalmana - Heat-Pipe'y powinny idealnie przylegać. Sprawdź czy nie dałeś za dużo pasty.

Fajny mod, ale możesz jeszcze parę rzeczy usprawnić

np. Zalman NB32J (musisz skrócić trochę finy) na northbridge'u będzie o wiele lepszy od coolerka Gigabyte'a, dodatkowo Pentagram będzie go owiewał. No i najważniejsze - brak hałasu.

Ten drugi WD Caviar 160 to wersja SE czy RE :?:

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kable schowam sobie na spokojnie juterko, bo muszę wmontować jeszcze tą zaślepkę z tyłu - a jeśli chodzi o Zalmana VGA, to problem z ułożeniem jest taki, że one nie są idealnie proste, więc w odległości około 1cm od krawędzi nie przylegają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wersja SE. A jaka jest różnica, bom nie słyszał.. :D

1251039[/snapback]

Taka

http://www.benchmark.pl/i.html?artykuly/te..._Caviar_RE.html

Co do Zalmana chodzi mi o przyleganie rurek Heat-Pipe do wyżłobień przy krawędziach płatów radiatorów. Wszystkie elementy Zalmana są idealnie spasowane. Nie ma rady żeby coś było krzywo, wszystko zależy od składającego.

http://img191.exs.cx/img191/2326/pict0003resize8me.jpg

Widzę że odstają na kilka mm, szczególnie większa rurka. Przez to tracisz sporo na wydajności. W zadadzie ciepło odbiera tylko bloczek na GPU, a HP są tylko lekko ciepłe.

U mnie odstawały około 1,5 mm, usunąłem nadmiar pasty i mocniej dokręciłem - efekt: zyskałem kilka stopni i nie mam nawet najdrobniejszej przerwy między HP a płatem radiatora.

Co do modu. Obudowa ok, okno ok, bałagan w kablach i taśmach, oświetlenie trochę za jasne, ale na pierwszy raz może byc.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do modu. Obudowa ok, okno ok, bałagan w kablach i taśmach, oświetlenie trochę za jasne, ale na pierwszy raz może byc.

1251517[/snapback]

Heh.. Nie pierwszy raz, poprzedniego modu nie przedstawiałem - tam sam wycinałem plexę, zamieniałem diody etc. Tutaj poszedłem tylko na tuning wizualny. Jeśli chodzi natomiast o kable - bałagan jest - owszem, ale dzisiaj tam posprzątam przy okazji montażu zaślepki z tyłu mobo i wrzucę jedną fotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to brak wentylka z tyłu obudowy to raz no i wiatraczek na mostku. Wydałeś tyle pieniądzy i szkoda CI 20 zł na Zalmana?? A poza tym to tylko dobrze wyposażony komputer.

1253159[/snapback]

Heh, jeśli chodzi o NB, to rzeczywiście cza będzie pomyśleć o tym Zalmanie - ale chyba bez przycinania i tak nie będzie za bardzo pasował przez Pentagrama - jeśli chodzi natomiast o rozmiary coolera - może najmniejszy nie jest, ale i doskonale spełnia swoje zadanie - proc (1800+ JIUHB) wykręcony na 10x200 ma w max stresie ok 43'C.

I na koniec - jeśli chodzi o wentyl z tyłu to nie mogłem znaleźć za bardzo wolnoobrotowej 120.. :?

Jeśli ktoś ma gdzieś pojęcie - dzięki - a najchętniej w Gda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na koniec - jeśli chodzi o wentyl z tyłu to nie mogłem znaleźć za bardzo wolnoobrotowej 120..  :?

1258318[/snapback]

Heh... nawet jeżeli nie ma (a są, tylko trzeba poszukać), to możesz zawsze zastosować regulator obrotów (całe 12 zeta kosztuje od Pentagram, o ile się nie mylę +/- 3 zeta), albo podłączyc wentyl pod molexa na 7V i po sprawie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, jeśli chodzi o NB, to rzeczywiście cza będzie pomyśleć o tym Zalmanie - ale chyba bez przycinania i tak nie będzie za bardzo pasował przez Pentagrama - jeśli chodzi natomiast o rozmiary coolera - może najmniejszy nie jest, ale i doskonale spełnia swoje zadanie - proc (1800+ JIUHB) wykręcony na 10x200 ma w max stresie ok 43'C.

I na koniec - jeśli chodzi o wentyl z tyłu to nie mogłem znaleźć za bardzo wolnoobrotowej 120..  :?

Jeśli ktoś ma gdzieś pojęcie - dzięki - a najchętniej w Gda.

1258318[/snapback]

Np. To jedne z najcichszych wentylatorów z Papstem na czele, spowalniać ich nie trzeba.

Akasa Amber 120x120 - 55 pln

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=619

Y.S. Tech 120mm Ultra Silent - 69 pln

http://www.cooling.pl/product_info.php?pro...053c1de4cee2221

Papst 4412 F/2GLL - 120X120X25 - 89 pln

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=604

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taniej :wink:

1258622[/snapback]

Nie ukrywam, ta AKASA jest całkiem, całkiem powabną propozycją..

Wracając jeszcze do tematu - ponieważ zmodowane w kompie nie zostało rzeczywiście prawie nic - macie może jakieś propozycje?...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zero swojej inwencji. Co za problem (mając kasę) iśćdo sklepu, kupić gotowe komponenty i włożć do obudowy. Nie rozumiem po co zakładać temat bo według mnie nie ma się czym chwalić (no chyba że chodziło ci o pochwalenie się kasiastą obudową i resztą komponentów też). Jak możesz to mi to wytłumacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile Cię to wszystko wyniosło? podaj ceny wszystkich produktów.

ps. to teraz ja kupie sobie czarny spra'y, pare naklejek chiefteca, ze 2 katody i będe się chwalił :lol:

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. to teraz ja kupie sobie czarny spra'y, pare naklejek chiefteca, ze 2 katody i będe się chwalił  :lol:

1262282[/snapback]

Od czegoś trzeba zacząc. A z drugiej strony nie każdy ma odpowiednie zdolności manualne. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. to teraz ja kupie sobie czarny spra'y, pare naklejek chiefteca, ze 2 katody i będe się chwalił  :lol:

1262282[/snapback]

Nie no, no komment! :cry:

Ja się pytam co proponujecie zmodować, tłumaczę, że mam to ze sklepu a wy tu jakieś jazdy robicie nt. "jak ma się kasę to się nic nie potrafi"...

Zastanówcie się co niektórzy trochę, bo nieprezyjemnie się czyta takie wypowiedzi, a to tweak.pl a nie wróóg.pl.. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi