Skocz do zawartości
yogi186

!! HELP, nic nie pomaga!! Jak przełączyć tryb ATA w ....

Rekomendowane odpowiedzi

........biosie mojego dysku - WD400BB?? Bo tym progzem ze strony WD się nie da - wypisuje Unsucceded :?. Chce przełaczyć z domyślnego ustawienia dysku (ATA100) na ATA33 bo mi płyta nie obsługuje ATA100 i dysk czasem zmula, np gdy filmy oglądam :? :/ A to jest wqrzające bo cały system spowalnia.

Aha, czy ktoś wie co potrafi zrobić z tym dyskiem zaimplementowana w nim technologia SMART i czym się pobawić, żeby to obadać?

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

........biosie mojego dysku - WD400BB?? Bo tym progzem ze strony WD się nie da - wypisuje Unsucceded :?. Chce przełaczyć z domyślnego ustawienia dysku (ATA100) na ATA33 bo mi płyta nie obsługuje ATA100 i dysk czasem zmula, np gdy filmy oglądam :? :/ A to jest wqrzające bo cały system spowalnia.

Aha, czy ktoś wie co potrafi zrobić z tym dyskiem zaimplementowana w nim technologia SMART i czym się pobawić, żeby to obadać?

Z góry dzięki

Jesteś pewien, że chodzi tu o problem z dyskiem?

Może oglądasz filmy z CD-romu, który nie ma UDMA i wtedy są właśnie takie objawy?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze jest smart wlacz go w biosie a wszystko zczytac mozesz uzywajac sisandry i innych programikow tego typu, ale tam za wiele fajnych bajerqw nie ma, chyba ze zczyta ci temp dysq, ale zadko sie zdaza; :cry:

Że SMART jest to wiem, tylko co potrafi w tym dysku? Zara obadam czymś? Jak (czym) mam go właczyć w biosie, to on nie jest domyślnie on?

A pytanie nr 1? Nikt nie wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry dzięki

Jesteś pewien, że chodzi tu o problem z dyskiem?

Może oglądasz filmy z CD-romu, który nie ma UDMA i wtedy są właśnie takie objawy?

Pozdrawiam,

Filmy oglądam z HDD i mnie wqrza częste zmulanie, wcześniej na wolniejszym dysku 5400 RPM tego nie było !!!!!!

A jeżeli to nie wina tego to czego !!!!????? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmy oglądam z HDD i mnie wqrza częste zmulanie, wcześniej na wolniejszym dysku 5400 RPM tego nie było !!!!!!

A jeżeli to nie wina tego to czego !!!!????? :?

A jaki masz aktualny tryb ATA, może windoza przestawiła się na PIO-4?

Aktualnie mam ATA33 (UDMA TRYB 2, jak to winda nazywa), ale dysk ma ustawione ATA100 (info z tego progza od WD) i chce mu przestawić bo słyszałem że takie jazdy są jak dysk ma ustawione szybszy tryb niż jest wykorzystywane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie mam ATA33 (UDMA TRYB 2, jak to winda nazywa), ale dysk ma ustawione ATA100 (info z tego progza od WD) i chce mu przestawić bo słyszałem że takie jazdy są jak dysk ma ustawione szybszy tryb niż jest wykorzystywane.

A takie objawy występowały od początku, po zainstalowaniu na nowym dysku systemu?

Próbowałeś nowsze via 4in1? Można jeszcze spróbować Driver VIA do IDE jest taki nieco dziwny bo urządzenia IDE są widziane jako SCSI, ale może pomoże?

Jest TU

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się zawsze wydawało, że to kontroler decyduje, w jakim trybie będzie działał dysk...

Co do S.M.A.R.T. to polecam:http://www.majorgeeks.com/article.php?sid=1144&cat=8

...no kontroler ma własny tryb ustawiony (ATA33), tyle że dysk ma ustawione inny, domyślny tryb (ATA100) i próbuje do kontrolera wcisnąć więcej niż on może odebrać co powoduje zmulanie (tak mi się wydaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...