Skocz do zawartości
zyggy

Zgrywam Płytę Dvd Na Dysk W 2 Godziny :-(((

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam mały problem z nagrywarką dvd :mur: (chociaż wątpię, czy to akurat z nią). Strasznie wolno to wszystko działa - ostatnio nagrywałem płytę dvd w 4 h (słownie: CZTERY GODZINY). Normalnie zdążyłem wysuszyć wiadro browara i wytrzeźwieć. Samo zgranie płyty na twardego trwało 2 h z prędkością niecałych 800 kb/s. To troszeczkę wolniej ściągnąłbym sobie to z sieci przy pomocy neo <_< !!!!

Nagrywarka to liteon 1633 - http://www.liteonit.com/ODD/English/e_prod...e_sohw1633s.asp

płyta główna dfi ak75 - http://www.dfi.com.tw/Product/xx_product_s...TYPE=MB&SITE=US

twardziel maxtor 120GB.

Proszę o pomoc co zrobić żeby to badziewo działało jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie jest wina nośnika, bo nawet głupiego filmu nie można normalnie obejżeć bo się ślimaczy.

Jeśli chodzi o tryb DMA to zapewne chodzi o "pomocniczy kanał IDE" w menedżeże a tam jest ustawione "Typ transferu: DMA jeśli dostępne" ale "Bieżący tryb transferu: tryb PIO" i nie mam pojęcia jak to zmienić. W biosie tego też nie mogłem zrobić.

Czy rzeczywiście aktualizacja biosu coś pomoże ?? Bo mam wersję biosu z marca 2001 a ostatnia jaką znalazłem jest z kwietnia 2002.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami Windows glupiejie i wlacza tryb PIO sam od siebie.

Wystarczy ze odinstalujesz kontroler IDe i dasz systemowi zainstalowac go od nowa.

Powinno pomóc.

W biosie oczywiscie wszystko co zwiazane z DMA najlepiej ustawic na AUTO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi