coolbart Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) Krótka piłka - jest sobie płytka asusa P5P800, do tego są 4 kości 256 MB 2xInfineon DDR333 i 2xKingston DDR400, ustawienia pamięci 2,5-3-3-7 (timingi są dla częstotliwości 166 MHz dla każdej kości identyczne) - przy starcie podczas testu POST komputer pokazuje komunikat: Frequency 266 MHz, Dual-Channel, Linear Mode - czyli prawie ok, tzn. procesor CeleronD 2,66 (FSB533) jest podkręcony na 3,31 (FSB666), czyli na 166 MHz i tak też pamięci są ustawione - dokładnie tryb auto - przy ręcznym wybraniu 333 komputer nie chce "wstać", teraz sedno sprawy - windows staruje normalnie, chodzi to to szybko i zwięźle, program CPU-Z pokazuje że pamięci chodzą w trybie dualnym i uwaga: na 166 MHz a FSB:RAM jest w stosunku 1:1 a timingi tak jak w biosie ustawione czyli 2,5-3-3-7, pytanie brzmi czy bios pokazuje źle, czy cpu-z a może to się jakos przestawia w trakcie startu kompa ?? inne programy np SiSoftSandra też pokazuje tryb dual i 166, ew czym to jeszcze można sprawdzic ?? Edytowane 2 Lutego 2005 przez coolbart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montana15 Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Za bardzo nie wiem jak pomoc :( ale to raczej niemozliwe ze podczas startu cos sie zmieniało, sproboj moze w BIOSIE ustalic stosunek FSB:RAM u mnie wylaczylem AUTO.... i testuje :P a i jeszcze nie wiem czy przypadkiem CPUID nie wskazuje tego info... ---------------> CPU-Z ten kłamca :D wskauje mi napiecie 1.6v IDLE podczas gdy mam 1.5V ustawione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolbart Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Za bardzo nie wiem jak pomoc :( ale to raczej niemozliwe ze podczas startu cos sie zmieniało, sproboj moze w BIOSIE ustalic stosunek FSB:RAM u mnie wylaczylem AUTO.... i testuje :P a i jeszcze nie wiem czy przypadkiem CPUID nie wskazuje tego info... ---------------> CPU-Z ten kłamca :D wskauje mi napiecie 1.6v IDLE podczas gdy mam 1.5V ustawione 1256062[/snapback] sprawdzilem memtestem+ z dyskietki startowej i pokazuje wlasciwie tj. timingi 2,5-3-3-7, FSB 166, MEM 166 i tryb dual :) wiec jest chyba ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...