Grimlock Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Tak, na przyklad zewrzeć śrubokrętem. Na stałę raczej lutować odradzam, ze względu na towarzyszące temu nimiłe uszom efekty akustyczne do złudzenia przypominające odkurzacz... 1263658[/snapback] To w takim razie na V11+ przy 5000 obr/min mam wiertarkę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 no więc zrobiłem tak jak pisał Pawciu połączyłen śrubokrętem ten termistor i arctic kręcił się na 2800RPM momentami nawet 3000RPM i byłem od niego w odległości około poł metra i słyszałem tylko szum powietrza taki przyjemny ale wiało niesamowice. jestem zadowolony z tych wentyli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumis7777 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 ja mam akase wentyl i zasilke i jestem zadowolony.Porzadna firma i zadnych sciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 ja mam akase wentyl i zasilke i jestem zadowolony.Porzadna firma i zadnych sciem 1267800[/snapback] Który wentyl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Akasa Amber 120 RULEZ!!! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Akasa Amber 120 RULEZ!!! :wink: 1267897[/snapback] Potwierdzam! Super wentyle! Mam jeden z tyłu i jeszcze będę dwa kupował, z przodu i na XP-120 :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Potwierdzam! Super wentyle! Mam jeden z tyłu i jeszcze będę dwa kupował, z przodu i na XP-120 :). 1268480[/snapback] Wiem, że Akasa 120x120 jest siuuuuuuuper. Ale mi chodzi bardziej o Y.S.Techa 80x80 w wersji Ultra Silent i Standardowej - porównanie bezgłosność i wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 (edytowane) Wiem, że Akasa 120x120 jest siuuuuuuuper. Ale mi chodzi bardziej o Y.S.Techa 80x80 w wersji Ultra Silent i Standardowej - porównanie bezgłosność i wydajność. 1268496[/snapback] Prawdopodobnie jutro będę miał przesyłkę z Panaflo FBA08A12L1BX 80mm i Y.S.Tech 80mm UltraSilent, więc mogę się wypowiedzieć na temat tego ostatniego, ale niestety nie miałem styczności z wentylem bez oznaczenia US :(. UPDATE: Mam już Y.S.Tech 80mm UltraSilent i cóż mogę powiedzieć? Wieje super, nawet na 5V - jak dla mnie - jest bardzo dobrze. Szum powietrza niesłyszalny z odległości 30cm i byłby OK, gdyby nie fakt, że słychać pracę mechanizmu. Jest to terkotanie i to dość słyszalne, wybijające się z szumu. Myślę, że może z czasem się wyrobi, za kilka dni będzie pracował w zasilaczu, więc zobaczę jak się sprawi. Edytowane 11 Lutego 2005 przez FLITH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumis7777 Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Który wentyl? 1267850[/snapback] 80 i 120 .Obydwa sa cichutkie .Ja polecam firme akasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 80 i 120 .Obydwa sa cichutkie .Ja polecam firme akasa 1270978[/snapback] Jak akasa 80 jest super, to ja jestem santa klaus. To jest jeden z głośniejszych i bardziej wibrujących wentyli! Zupełne przeciwieństwo bardzo udanej 120! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Mam już Y.S.Tech 80mm UltraSilent i cóż mogę powiedzieć? Wieje super, nawet na 5V - jak dla mnie - jest bardzo dobrze. Szum powietrza niesłyszalny z odległości 30cm i byłby OK, gdyby nie fakt, że słychać pracę mechanizmu. Jest to terkotanie i to dość słyszalne, wybijające się z szumu. Myślę, że może z czasem się wyrobi, za kilka dni będzie pracował w zasilaczu, więc zobaczę jak się sprawi. 1269064[/snapback] Podwójne łożysko kulkowe robi swoje niestety - tego się spodziewałem. A jak Panaflo - cichutki i wydajny? Kupiłeś nowy czy używany i ile dałeś. Zawsze je porównywałem z Papstami. Chyba zdecyduję się na Papsta używanego. Wyobraźcie sobie. Mam zainstalowanego Zalmana ZM80D-HP na Radku i nie mogę zainstalować ramienia FB123 od Zalmana CNPS 3000+ - chyba że u samego dołu. Ramię zachacza i nie da się wogóle dokręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 A jak Panaflo - cichutki i wydajny? Kupiłeś nowy czy używany i ile dałeś. Zawsze je porównywałem z Papstami. 1271545[/snapback] Panaflo FBA08A12L1BX jest idealny! SPECYFIKACJA: Wymiary: 80x80x25 mm Zasilanie: 12V/0.82W Typ łożyska: Hydraulic Wave Bearing (olejowe) Prędkość obrotowa: 1900 obr/min Przepływ powietrza: 40,8 m3/h = 24 CFM. Głośność: 21 dB Żywotność: 106 000 godzin przy temp. 70*C Wtyczka: 3 pin Wieje bardzo dobrze i do tego jest super cichy. Mam zamiar zamontować go w zasilaczu, albowiem po roku użytkowania wentylator w moim BeQuiet! 400W zaczął cykać i niesamowicie mnie to drażni :(. Widać, że wiatrak to kawał solidnej roboty Kupiłem nówkę w Angeli za 55 złociszy. Dodam, iż jest to model "Made in Japan" a nie "Made in China". Czytałem, że te ostatnie potrafią być różne, w tym znaczeniu, że ich jakość nie jest powtarzalna. Te wyprodukowane w Japonii są najlepszej jakości. Widać sytuację podobną do Papstów "Made in Germany" a "Made in Hungary". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) [OT] @ FLITH : Będziesz wymieniał wydmuch w BeQuiet? Noszę się z podobnym zamiarem, tym bardziej że u mnie już po paru tygodniach wentyle stały się dość głośne - nie widzę różnicy pomiędzy tą zasiłką a moim poprzednim zmodowanym Huntkeyem HK-400 XP w kwestii głośności. Na wydmuch włazi 80x25mm, prawda? Trzeba jeszcze być ostrożnym co do temperatury - BeQuiet to niezła grzałka, a ja znalazłem nareszcie test (niezbyt zresztą pochlebny), gdzie napisano jasno, przy jakich temperaturach i obciążeniach ile V dostają wentyle : http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...rful-psu_8.html btw. temp. powalają z nóg :/ [/OT] Edytowane 12 Lutego 2005 przez MietmaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) Będziesz wymieniał wydmuch w BeQuiet? Noszę się z podobnym zamiarem, tym bardziej że u mnie już po paru tygodniach wentyle stały się dość głośne - nie widzę różnicy pomiędzy tą zasiłką a moim poprzednim zmodowanym Huntkeyem HK-400 XP w kwestii głośności. Na wydmuch włazi 80x25mm, prawda?Zgadza się! Wydmuch 80x80x25. Wiatrak wdmuciach!ący ma 80x80x15 Zamierzam zamontować tego Panaflo na gumowych kołkach, jest spory odstęp od ścianki do płytki zasilacza. Od spodu jako wdmuciach!ący pójdzie ten Y.S. TECH 80mm US. Nie zmieści się wewnątrz, więc zamontuję go od zewnątrz, także na gumowych kołkach. Kable standardowych wiatraków są zakończone końcówkami 2-pin, więc zdejmę te plastikowe osłonki gniazdek i bez cięcia kabelków zamontuję nowe wentylatory. Trzeba jeszcze być ostrożnym co do temperatury - BeQuiet to niezła grzałka, a ja znalazłem nareszcie test (niezbyt zresztą pochlebny), gdzie napisano jasno, przy jakich temperaturach i obciążeniach ile V dostają wentyle : http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...rful-psu_8.html btw. temp. powalają z nóg :/ Dzięki za link - dobrze wiedzieć z czym się ma do czynienia. Miałem już Tagana 480W, ale strasznie dziwne dźwięki wydawał, więc go zwróciłem. W sklepie (duuuże podziękowania dla Cooling.pl!!) wymieniono mi go na Topowera P5 450W z trzema wiatrakami. Okazało się jadnak, że jest za głośny, aż się zdziwiłem, że po tym co ludzie piszą Topower tak daje po uszach. Gdy sprzedałem ów zasilacz postanowiłem wymienić wiatraki w BeQuiet!, którego mam od marca 2004 roku. Może zasilacz da radę - poprzez termiczną kontrolę - na utrzymanie cichej pracy, ale tak naprawdę trochę w to wątpię. Pozdrowienia i przepraszam za OT. Edytowane 12 Lutego 2005 przez FLITH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Ja ze swojej strony moge polecic te wentyle 80x80mm: http://allegro.pl/show_item.php?item=42062709 Kupilem pare do chlodzenia na grafe ktore dopiero ma powstac. Pobawilem sie troche nimi zeby sprawdzic jak pracuja i jestem mile zaskoczony. Bardzo ciche nawet na 12V (0 terkotania). Jakosc wykonania rowniez pierwsza klasa, jak za ta cene. Imho bija wszystkie arctiki na leb na szyje (lepszy przeplyw). Czasem naprawde niepozorne TANIE wentyle potrafia mile zaskoczyc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Mam dokładnie ten sam dylemat co autor tego tematu i nawet propozycje te same za wyjątkiem jednego "ARCTIC COOLING FAN 3 - stałe obroty". Ktoś coś pisał że jest ok i całkiem nieźle wieje. Jest tylko problem mi sie wydaje - chyba że sie myle... nie wejdzie w koszyki na wiatraki w obudowie... A moze jednak wejdzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Cześć! Podepnę sie tutaj aby nie mnozyć nowych topic'uff, bo problem mam podobny, ale nie identyczny. Podobieństwo: chodzi o cichy wentyl 80 X 80 mm Róźnice: Mój ma być do wdmuchiwania powietrza do obudowy Szczegóły: Obecnie jest w tym miejscu jakiś evercool, wieje nieźle, ale szumi jeszze lepiej i jest obecnie najgłośniejszy w kompie. Teoretycznie mogłoby go nie być, ale po pierwsze nie o to chodzi, po drugie poprawia cyrkulacje w podkręconym kompie i nieco chłodzi HDD, które są nad nim. Wracam do meritum. Ma być cichy I niestety nie może być na złącze 3 pin, bo na płycie nie ma już wolnego miejsca. Oznacza to, że musiałby być podpięty na 4 pinowy Molex na 12 V?? A może są rozgałęźniki z jednego 3 pin na podwójny?? Ja nie widziałem niestety. Są natomiast przepinki z 3 pin na 4 molex (u Akasy, nawet w komplecie) Ale czy taki wentyl bedzie nadal cichy? A moze widzial ktos cichz wentyl od rayu na 12 V?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 (edytowane) Z mojego doświadczenia : Na wentyl wciągający nadają się Arctici Pro TC - nie rozkręcają się zbyt mocno, ale coś tam dmuchają nawet nawet spoczko. Inna alternatywa to Spire Clear Blue (ca. 2300rpm) puszczony na 7v - wyprowadzenia kabla zasilającego ma od razu w 2 wersjach tj. 3-pin i molex (wystarczy zamienić kabelki w molexie od Spire i mamy albo 7v albo 5v). Na Spire trzeba uważać, bo są różne wersje. Nie polecam "cichych" Cooler Masterów - taki jeden agent na 1600rpm wydawał z siebie przedziwne i wielce denerwujące dzwięki silniczka. :angry: PS. A tak btw. to zasiłkę wyciszyłem - jest idelanie. :) Edytowane 22 Maja 2005 przez MietmaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...