Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 w co lepiej zainwestowac(mam hd 20gb szajsung 5200 i nie jest on najszybszy:( ) co jest szybsze 1: SEAGATE BARRACUDA ATA IV- 40 GB 7200 RPM ATA100 ST340016A 2: WD CAVIAR - 40GB ATA100 7200 RPM WD400JB 8MB CACHE ten cache w wd mnie boli czy seagate go nie ma albo ma mniejszy (2mb) gdzie lezy pies pogrzebany? bo cena jest taka sama prawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 BIV jest praktycznie niesłyszalna, ale mniej wydajna. BIV ma 2 MB cache'u. BTW radzę Ci poszukać, bo topików o dyskach było duuuuuuuuuużo. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 BIV jest praktycznie niesłyszalna, ale mniej wydajna. BIV ma 2 MB cache'u. BTW radzę Ci poszukać, bo topików o dyskach było duuuuuuuuuużo. pzdr thx czyli jak ma 2mb cashu to znaczy ze jest wolniejsz czy ten 8mb cashe cos daj w praktyce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Im więcej cache tym oczywiscie lepiej, dysk jest szybszy. A o ile dokładnie to najlepiej niech się wypowiedza użytkownicy Caviarów. A co do głośności WD to z tego co szłyszalem to niewiele odbiega od BIV. Ja osobiście wybrałbym WD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 wierz mi ze daje b.dużo-mam go pół roku i jestem b.zadowolony-to napewno najszybszy hdd (ide) na rynku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 to napewno najszybszy hdd (ide) na rynku.Niebył bym tego taki pewien IBM 120GXP jest też bardzo szybki niewiem czy nie szybszy pozatym słyszałem że IBM zaprezentował już 180gxp jeśli to prawda to WD JB napewno nie jest najszybszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Niebył bym tego taki pewien IBM 120GXP jest też bardzo szybki niewiem czy nie szybszy pozatym słyszałem że IBM zaprezentował już 180gxp jeśli to prawda to WD JB napewno nie jest najszybszy. moze i tak jest ale nawet jakby ibm dawał na niego 10lat gwarancji kijem bym go nie dotknął Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ni chodzi o najszybszy dysk(tak na marginesie to najszybsze sa scsi "gepardy" 15000 obrotow) moze jakies linki do testow tych 2 dyskow segate to dobra firma ale wd cawiar kusi tymi 8 mb cashu a chcialbyb naprawde kupic dysk ktory mi juz posluzy na bardzo dlugo (mam cdrw) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 http://www.exhardware.com/reviews.php?Id=88 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 niedawno tez zmienialem twardziela, decydowalem sie pomiedzy BIV a Caviarem 800JB. Wybralem WDC, i nie narzekam - co prawda dysk lekko slychac, ale przeszkadzalby chyba tylko komus, kto na wszystko zalozyl WC :D Wydajnosc jest zajebista, sredni odczyt utrzymuje sie na poziomie 40000kb, a max 50000kb :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 http://www.exhardware.com/reviews.php?Id=88jezus maria!!!!!!!!!!!!!! przeciez to cacko caviara jest we wszystki testach 3 rqzy szybsze od bIV i 2 razy od ibm tylko w acces time przegralo co wy na to ? potwierdza sie to w praktyce codziennym uzytkowaniu? jestem juz w 99% przekonany do wd cawiar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 to napewno najszybszy hdd (ide) na rynku............słyszałem że IBM zaprezentował już 180gxp jeśli to prawda to WD JB napewno nie jest najszybszy.... A WD zaprezentował już wersje 200GB z 8MB Cache`u, a tak pozatym to co to ma do prędkości - one są tylko większe, ale prędkości mają zbliżone do swoich mniejszych braci :-) A co do pytania - to brałbym WD`ka !!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 mi jedna bIV sie wysypala ale sadze zo to przez zwarcie ktore zrobilem ogolnie jestem zadowolony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 http://www.exhardware.com/reviews.php?Id=88jezus maria!!!!!!!!!!!!!! przeciez to cacko caviara jest we wszystki testach 3 rqzy szybsze od bIV i 2 razy od ibm tylko w acces time przegralo co wy na to ? potwierdza sie to w praktyce codziennym uzytkowaniu? jestem juz w 99% przekonany do wd cawiar Nie wiem jak ty odczytałeś te wyniki, jeśli uważasz że Caviar jest we wszystkich testach (oprócz access time) 3 razy szybszy od Barracudy IV i 2 razy od IBMa :?: :?: :?: Zobacz jeszcze raz jak wyglądają nie słupki (gdzie różnice są bardzo duże) a raczej wielkości liczbowe (gdzie różnice są bardziej "realne") :!: Taka prezentacja wyników (IMO max tendencyjna) nie odzwierciedla prawdziwych różnic w wydajności, bo niektórzy patrząc na słupki podniecają się nimi, że niby takie "wielkie różnice", zamiast spojżeć na liczby (ale tu wymagane jest choć trochę myślenia), które mówią o wiele więcej... BTW: Faktycznie WDC jest szybszy niż BIV i IBM, ale nie w takim stopniu w jakim ci się wydaje :idea: a ja swoją Barracude cenię za bezgłośność 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 http://www.exhardware.com/reviews.php?Id=88jezus maria!!!!!!!!!!!!!! przeciez to cacko caviara jest we wszystki testach 3 rqzy szybsze od bIV i 2 razy od ibm tylko w acces time przegralo co wy na to ? potwierdza sie to w praktyce codziennym uzytkowaniu? jestem juz w 99% przekonany do wd cawiar Nie wiem jak ty odczytałeś te wyniki, jeśli uważasz że Caviar jest we wszystkich testach (oprócz access time) 3 razy szybszy od Barracudy IV i 2 razy od IBMa :?: :?: :?: Zobacz jeszcze raz jak wyglądają nie słupki (gdzie różnice są bardzo duże) a raczej wielkości liczbowe (gdzie różnice są bardziej "realne") :!: Taka prezentacja wyników (IMO max tendencyjna) nie odzwierciedla prawdziwych różnic w wydajności, bo niektórzy patrząc na słupki podniecają się nimi, że niby takie "wielkie różnice", zamiast spojżeć na liczby (ale tu wymagane jest choć trochę myślenia), które mówią o wiele więcej... BTW: Faktycznie WDC jest szybszy niż BIV i IBM, ale nie w takim stopniu w jakim ci się wydaje :idea: a ja swoją Barracude cenię za bezgłośność 8) wielkie sorry masz racje zlamilem sie(za szybko lookalem te testy i rzczywiscie patrzylem na slupki tylko) :oops: dzieki ze mnie uswiadomiles ale i tak wezme tego cawiara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ale i tak wezme tego cawiara I dobrze, bo na dzień dzisiejszy ten Caviar jest (IMO) najlepszym dostępnym dyskiem IDE za taką kasę. Jak bym miał dziś kupić jakiś dysk, to z pewnością wziąłbym właśnie ten, bo dwóch kumpli ma je już od jakiegoś czasu i chwalą sobie ich działanie (choć są trochę głośniejsze od BIV, to można się do tego podobno przyzwyczaić, a szybsze od BIV są), więc twój wybór wydaje mi się dobry... Moja BIV może nie jest tak szybka (zobaczymy co pokarze BV :D ), ale jest bezgłośna, a to się dla mnie liczy bo w tym lub następnym tygodniu zakładam WC :mrgreen: Pozdrowionka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 to napewno najszybszy hdd (ide) na rynku............słyszałem że IBM zaprezentował już 180gxp jeśli to prawda to WD JB napewno nie jest najszybszy.... A WD zaprezentował już wersje 200GB z 8MB Cache`u, a tak pozatym to co to ma do prędkości - one są tylko większe, ale prędkości mają zbliżone do swoich mniejszych braci :-) A co do pytania - to brałbym WD`ka !!!!! LOL niezły jesteś dam Ci newsa z pclab bo niechce mi sie pisać. Firma IBM poinformowała o skonstruowaniu dysku twardego, który - zdaniem producenta - jest najszybszym dyskiem na świecie, przeznaczonym do komputerów domowych. Deskstar 180GXP, bo tak się nazywa nowe dziecko IBM, jest, zdaniem firmy, o 25 proc. szybszy od swojego poprzednika i o 20 proc. szybszy od produktów konkurencji. Systemem, które w dyskach z serii Deskstar 180GXP ma dawać tak dużą prędkość działania, jest tag 'n seek. Rozwiązanie polega na przypisaniu specjalnego identyfikatora do każdego polecenia umieszczonego w buforze dysku. Następnie, korzystając z tych identyfikatorów, dysk tak ustawia kolejność poleceń, aby były wykonywane jak najszybciej. Dyski z serii 180GXP mają talerze wirujące z prędkością 7200 obr./min, bufor o maksymalnej pojemności 8 MB, średni czas wyszukiwania 8,5 ms oraz pojemność 30, 40, 60, 80, 120 lub 180 GB. Producent chwali się też najniższym w tej klasie poborze mocy oraz obniżeniem hałasu dzięki zastosowaniu silników z łożyskami olejowymi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Bierz WD Caviar :) Wedlug mnie tak samo cichy jak Barracuda, no a przy tym wydajniejszy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 WD tak cichy jak BIV 8O .Mnie sie wydaje ,ze BIV w tej dziedzinie sa obecnie nie do pokonania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 kurcze albo coś mi sie ta Baracuda powoli wywala albo mam tak cichego kompa :D bo nocką ciągle słychac jej terkotanie. Mam jeszcze dysk WD ale obecie wyciągnięty z kieszenią bo coś ostatnio się zrąbało i strasznie szumi. jak sprawdzić na jaki tryb ustawiona jest B ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 WD tak cichy jak BIV 8O .Mnie sie wydaje ,ze BIV w tej dziedzinie sa obecnie nie do pokonania. Nie no ;) To jest jedynie moje zdanie :) Slyszalem obydwa dyski i nie odczulem roznicy w poziomie glosnosci ich pracy, co nie znaczy ze jej nie ma :) Obydwa dyski sa przeciez bardzo dobre :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 w co lepiej zainwestowac(mam hd 20gb szajsung 5200 i nie jest on najszybszy:( ) co jest szybsze 1: SEAGATE BARRACUDA ATA IV- 40 GB 7200 RPM ATA100 ST340016A 2: WD CAVIAR - 40GB ATA100 7200 RPM WD400JB 8MB CACHE ten cache w wd mnie boli czy seagate go nie ma albo ma mniejszy (2mb) gdzie lezy pies pogrzebany? bo cena jest taka sama prawie Ja bym do tego dołożyłe jescze maxtoeka 7200 ata 133 a kolejnośc w wydajności wygląda tak: 1.caviar z 8mb cachem 2.maxtor 3.barak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja niedawno twz mialem taki dylemat i wybralem BIV Co prawda wybieralem miedzy dyskami 60GB a tu rooznica w cenie jest juz zauwazalna. Poza tym mialem kiedys WD'ka i zle doswiadczenia z tymi dyskami kaza mi ich unikac... BIV jest szybka i cicha(!!) 8Mb cachu nie zauwazysz w typowych domowych zastosowaniach.Taki cache sprawdza sie przy obroobce duzych plikoow(audio, wideo) i przy wsadowym kopiowaniu duzych ilosci plikoow) Zapomnij o tym ze odczujesz rooznice np w gierkach(czasy dogrywania,obsluga pamici virtualnej).Jesli chodzi Ci o takie zastosowania to kup sobie jakis tani dysk 5400obr/min. Obecne dyski 5400 sa szybsze od dyskoow 7200 poprzednich generacji (wieksza gestosc zapisu) pozdro... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Bardzo ważna rzecz!!!! GWARANCJA!!!!! I tutaj caviar bije wszystkie dyski na głowe 8) Ale bowiem na Caviara z 8 mb cachem są 3 lata gwarancji a na baraka i maxtora i cała reszte tylko rok (dane z serwisów Zielonogórskich). Są jeszcze co prawda zapasy baraków z 3 letnia gwarancją ale nie wszędzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 LOL niezły jesteś dam Ci newsa z pclab bo niechce mi sie pisać.(...)Hmmm. Czy to jest TO SAMO pclabs (niejakiego P.), ktore zaspamowalo niedawno tysiace boxow infem, jakze "waznym", o swoim istnieniu? Czy to nie sa aby pogrobowcy strony ze "strefa dezinformacji" (..a nasi eksperci odpowiedzieli:..), oraz niesmiertelnym "twierdzeniem": Ontel na IBM-ie? (sorki, mialo byc "Intel" :-)). Jesli tak, to podchodzilbym do tej "propagandy" krytycznie.. To byla strona "rzetena inaczej".. :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Obecne dyski 5400 sa szybsze od dyskoow 7200 poprzednich generacji (wieksza gestosc zapisu) pozdro... !!!!!!!!!!! qurwa mać stary masz jakies dowody na to(linki testy) to znaczy ze bark iv jest starszej generacji???????! a nowej genracji dyski to jakie???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 hyhy :) abadon - nie zapominaj ze kiedys byly takie dyski jak na przyklad Barracuda III (a wczesniej II i I hyhy) przejrzyj pare testoow na sieci - co prawda nie wiele tego raczej - poszukaj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 na http://www.benchmark.pl/ jset test 15 dysków twardych - polecam przeczytać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 LUDZIEEEEEEEEE Czy moze jest tu ktos kto pracuje przy obrobce VIDEO na zywo np. w rozdzialce 1024x768 ?? Bo oba te dyski przy takiej pracy mozna sobie w d.. pupe wsadzic. Nad czym wy sie zastanawiacie ?? Nad tym ze gra wczyta sie 1s szybciej lub wolniej. ?? Teraz nie ma sensu zastanawiac sie nad szybkoscia dysku! Chyba ze ktos wykonuje taka a nie inna prace , ale do tego jest SCSI Wazna jest awaryjnosc , i kultura pracy. A wy tu na widok 8 MB cache sikacie w majtki , przeciez to i tak jest gowno........ . A ponoc ten WD z 8 MB cachem jest taki szybki jak SCSI jedkan nie spisuje sie tak dobrze jak SCSI bo konstrukcja stabdardu IDE na to nie pozwala i koniec kropka. A jak juz sikacie na widok 8 MB cache w HDD tu kopcie sobie dysk SCSI zaczniecie plakać. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 LUDZIEEEEEEEEE Czy moze jest tu ktos kto pracuje przy obrobce VIDEO na zywo np. w rozdzialce 1024x768 ?? Bo oba te dyski przy takiej pracy mozna sobie w d.. pupe wsadzic. Nad czym wy sie zastanawiacie ?? Nad tym ze gra wczyta sie 1s szybciej lub wolniej. ?? Teraz nie ma sensu zastanawiac sie nad szybkoscia dysku! Chyba ze ktos wykonuje taka a nie inna prace , ale do tego jest SCSI Wazna jest awaryjnosc , i kultura pracy. A wy tu na widok 8 MB cache sikacie w majtki , przeciez to i tak jest gowno........ . A ponoc ten WD z 8 MB cachem jest taki szybki jak SCSI jedkan nie spisuje sie tak dobrze jak SCSI bo konstrukcja stabdardu IDE na to nie pozwala i koniec kropka. A jak juz sikacie na widok 8 MB cache w HDD tu kopcie sobie dysk SCSI zaczniecie plakać. :evil: heh - nie kazdego stac na SCSI, a jakby puscic powiedzmy 2x WDC 80 na Raid 0, to wydajnosc byla by calkiem calkiem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...