Skocz do zawartości
montana15

Uuu Za Duze Napiecie Na Piv 2.4

Rekomendowane odpowiedzi

blagam o pomoc.............. moj PIV 2.4 bez Ht na plycie glownej ASUS P4B33 i tak CPU-Z wskazuje mi napiecie 1.6 V lub 1.616 najmniej to 1.558 i 1.568 a to wszystko przy wlaczonym firefoxie, cFos SPEED, Ati Tool i windows bez wodotrysków (klasyczny styl) a i ASUS Probe ma takie same odczyty :? z góry THX i ZADNEGO OC w biose napiecie 1.500V

Edytowane przez montana15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, zapomniałbym :oops:

Nie sprawdzisz oczywiście napięcia Vcore multimetrem. ale porównać możesz ze wskazaniami czujników na płycie pomiary napięć z linii 12v, 5v i 3,3v wykonane multimetrem. Kiedy zobaczysz jak bardzo się różnią (a jest tak na bank) na pewno się uspokoisz. (O- o to mi chodziło :rolleyes: )

PS. A może wie ktoś jak zbadać vcore mierniczkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Primo-> pomierz napięcia na liniach 12v i 5v (miernikiem) przy obciążeniu (najlepiej żebyś obciążył proca (np. prime95) i zapodał jakieś 3D-> grafy łykają chyba najwięcej prądu) i w iddle i obadaj odchyłki czy mieszczą się w normach atx.

A tak szczerze? -> ja bym się bał (chociaż, czekając na nowy zasilacz, sam kręcę swój komp na umierającym zasilaczu, efekty? Ciągłe restarty... Mam świadomość, że po którymś takim restarcie mój komputer już nie wstanie :mellow: , ale jakoś nie mogę się opanować :mur: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki........ musze seobie tylko jeszcze mierniczek skombinowac:P a i jeszcze jest taka sprawa ze napiecia +12 +3,3 +5 wynosza odpowiednio w IDLE : 12,352 3,28 5,08 wiec sa w normach........ a cpu-z i asus Probe upieraja sie ze mam na procku 1.6v - 1.55v w IDLE .......... -------> sprawdziłem w biosie "hardware monitoring" i tam napiecie wynosi 1.55v w porywach 1.58v a przypominajac wszystkim powiem ze napiecie ktore mam usttawione to stock czyli 1.5v. Podkrecilem nawet procek do 2.6 zeby zobaczyc jakies zmiany (18x144) i nic nadal 1.6v. Procesor działal stabilnie (Pime95-1,5godz). Krzysiak WIELKIE dzieki za zainteresowanie i pomoc.....:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi