Skocz do zawartości
DaRoN

Max O/c Z Twinmos M.tec

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie było takego tematu, a chciałbym wiedzieć ile najwięcej MHz ustukaliście z tych kostek. Chodzi tu głównie o DDR400 bo take mam :wink: . Proszę tylko o wypowiedzi z wynikami i opisem sprzętu na jakim udało wam się uzyskać dany wynik, a także jakim sposobem :rolleyes: .

No więc ja pierwszy:

Sprzęt z podpisu, pamiątki to M.Tec E50B. Bez większych trudności, na BIOSie chyba niezbyt dobrym do tych pamięci 2.9v@227FSB

Pozdrawiam, DaRoN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie było takego tematu, a chciałbym wiedzieć ile najwięcej MHz ustukaliście z tych kostek. Chodzi tu głównie o DDR400 bo take mam :wink: . Proszę tylko  o wypowiedzi z wynikami i opisem sprzętu na jakim udało wam się uzyskać dany wynik, a także jakim sposobem :rolleyes: .

No więc ja pierwszy:

Sprzęt z podpisu, pamiątki to M.Tec E50B. Bez większych trudności, na BIOSie chyba niezbyt dobrym do tych pamięci 2.9v@227FSB

Pozdrawiam, DaRoN.

1254610[/snapback]

Chyba je męczysz. Ja na 2.8 mam 2-3-3-8 i 210FSB :) Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512 na mtech kupione niedawno /3V/ 225 /cpc on / 2,5,3,3,11/ dual . Do nich mam 256 twinmos na twinmos i te idą bez problemu przy tych samych ustawieniach na 250. bios tras d27 + l12mod . Próbowałem też na orginalnym d26 + l12mod i szło na 220.

Edytowane przez Sawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, boje się dac 3.3 na pamięci. Bezpiecznie to?

Chciałbym FSB 225 i 2.5-3-3-9 ... albo 2.5-3-3-8. Jakie napiecie mam dać? To sa TwinMOS na M-Tec.

-=EDIT=-

CO MAM ZROBIĆ Z PAMIECIAMI BY POSZŁY NA 225 ?

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twinmosy to jest totalna loteria. Stare kosci lataly powyzej 250 przy CPC ON ! Nowe to juz tragedia, co komu sie trafi.

Moje 256MB 400 mtec wyprodukowane w marcu nie ida 2-2-2-x przy 400mhz nawet 3.3v. CPC ON

Rozsadny max to 2.5-3-3-11 przy 227 2.9v (wiecej nic nie daje) CPC ON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem dzis zamiast 2-2-2-x odpalic 2-3-3-x (3.3v). System wstal ale nawet super pi nie przeszlo pierwszej iteracji @H@H@. Jak macie twinmosy sprzed 2004 to badzcie happy i nie pozbywajcie sie ich. Btw. tematow o twinmosach bylo juz kilka, eot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, wkurzają mnie te pamięci!

Teraz jade FSB 200 2-3-3-7 na 2.6V

ODCZYT: 3000mb/s

ZAPIS: 1250MB/s

CZAS OCZEk: 85ns

A na FSB 215 2.5-3-3-8 2.8V było

ODCZY: 3088mb/s

ZAPIS: 1280MB/s

Czas oczek: 84.4ns

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawidlowo...

Ja 227 2.5-3-3-11 2.9v (niedlugo pobawie sie biosami)

~3400mb

~1200mb ...

~80ns

Backupl zmien ostatnia wartosc na 11... jesli masz nforce2... czas oczekiwania ostro spada

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawidlowo...

Ja 227 2.5-3-3-11 2.9v (niedlugo pobawie sie biosami)

~3400mb

~1200mb ...

~80ns

Backupl zmien ostatnia wartosc na 11... jesli masz nforce2... czas oczekiwania ostro spada

1258977[/snapback]

Mimo to że jestem BAKUPL to zrobie to, dzięki za radę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja przed chwila ciezko walczylem, dalem 11-3-3-2.5CL i doszedlem do 230FSB. Mysle ze moj BIOS im nie odpowiada, ale po ostatnim niudanym flashu nboje sie flashowac. Wiec narazie testuje; do tej pory 1,5h w mem test i nic, jeszcze dluuuga noc na katwaniu Primem i zobaczymy.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja przed chwila ciezko walczylem, dalem 11-3-3-2.5CL i doszedlem do 230FSB. Mysle ze moj BIOS im nie odpowiada, ale po ostatnim niudanym flashu nboje sie flashowac. Wiec narazie testuje; do tej pory 1,5h w mem test i nic, jeszcze dluuuga noc na katwaniu Primem i zobaczymy.

Pozdrowienia

1261229[/snapback]

Dzięki za pozdro :D

NO mi te 11 na końcu nic nie daje o 0.1ns gorszy czas dostępu :> heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całą noc leciałPrime z zapuszcznym Torture Test- Blend. Jak rano włączyłem monitor, ukazał mi się obraz, na którym nie widziałem żadnych błędów. I teraz jestem zadowolony. Osiągnąłem cel jaki postawiłem sobie jakiś miesiąc temu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całą noc leciałPrime z zapuszcznym Torture Test- Blend. Jak rano włączyłem monitor, ukazał mi się obraz, na którym nie widziałem żadnych błędów. I teraz jestem zadowolony. Osiągnąłem cel jaki postawiłem sobie jakiś  miesiąc temu. :D

1261893[/snapback]

A tydzien i rok z jakiego masz pamiatki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozszyfrować nie potrafię, więc macie tu pełne nuemrki:

03290D  <-To chyba jest data produkcji

TTD7608F8E50

Takie mam kości, nie wiem czy dobre, oczywiście M.Tec

1262043[/snapback]

Tzn np. Aida czy Everest potrafią to rozszyfrować i nie tylko :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja będę oryginalny - zjechałem z zegarem w dół, za to lepsze timingi -> do 142 MHz (więcej nie mogę wyciągnąć przez sporo kart PCI :( ). Pamięci są opisane jako TwinMos 512MB DDR400 CL3 i chodzą na 2-2-2-5-1T @ 2.65V ;)

U kumpla na NF-7 szły na 2.5-3-3-11 @ 2.9V przy FSB=217 MHz, czyli niespecjalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety bakupl AIDA ani EVERET nic nie widzą!!!! Tam gdzie są informacje(mają być) ich po prostu nie ma. Jest tam słówko BRAK i tyle. Ja nie wiem czy to nie jakieś podróby, choć zapłaciłem należycie, logo srebrne jest, pudełeczko mam. Nie wiem co o tym sądzić. Narazie chodzą(odpukać puk-puk-puk) dobrze, i zadnych błędów i nic nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Twin Mosy (MTec) kupione na początku roku i...straszna kiszka :-(

Na płycie NF 7 (rew. 2) startują system tak do 210-212, ale i tak potrafią wysypać się po odpaleniu jakichś programów;

timingi fabryczne 2,5-3-3-8, po podniesieniu fsb pow. 200 zmienia na (chyba) 3-3-3-8;

próbowałem z napięciem podniesionym do 2,9, ale to nic nie dało;

dokonałem eksperymentu - nie mam pojęcia jaka jest jego wartość poznawcza:

ustwaiłem fsb na 215 i 220 , natomiast pamięć nie synchronicznie (miała ok. 380-390) - wszystko działało bez zarzutów;

czy oznacza to, że barierę (niestety niską) OC mojego komputerka wyznacza ten nieszczęsny ram ? co jeszcze można z tym zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi