lovercraft Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Ponieważ mam bardzo wysoką temp. podzespołów (75 w stresie procka, płyta 42) myślę nad systemem chłodzenia. Dostałem podpowiedź, że powinienem do obudowy wrzucić dwa wiatraki. Problem w tym, że o ile z tyłu jak każdy mam miejsce, to z przodu nie wiem za bardzo jak mam to zrobić... Jeśli chodzi o ściankę to nie mam miejsca na wycięcie przedniej ścianki bo jest u dołu kontolka z powerem. Czy w takim razie po prostu zamontować go w środku budy bez kontaktu z otoczeniem,a ten z tyłu jako wywiawający? Inna sprawa to kwestia napięcia. Czy do określonej płyty głównej jest określone napięcie, dlaczego różne wiatraki mają inaczej podane? Szukam w wielu miejscach odpowiedzi na to i zdjęć, ale znalazłem tylko połowiczne. Jestem laikiem w tych sprawach i proszę o odpowiedź bo mam w obudowie piekarnik. :mellow: Koszalin RULEZ! B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 jaka konfiguracja ? jaka obudowa ? Moze zdjac scianke boczna, mozesz wrzucic narazie jeden wentyl wyciagajacy z tylu ( chociaz moim prywatnym zdaniem lepiej jak bedzie tłoczacy ) mozesz wrzucic 2 wentyl na dole z przodu 5 cm o scianki. Zasilacz masz na wysokosci procka, czy nad nim ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovercraft Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 jaka konfiguracja ? jaka obudowa ? Moze zdjac scianke boczna, mozesz wrzucic narazie jeden wentyl wyciagajacy z tylu ( chociaz moim prywatnym zdaniem lepiej jak bedzie tłoczacy ) mozesz wrzucic 2 wentyl na dole z przodu 5 cm o scianki. Zasilacz masz na wysokosci procka, czy nad nim ? 1256150[/snapback] Płyta asusa A7V333, procek 2000+ Palomino, pentagram freezone Cu80. Zasilacz mam ponad prockiem (Feel). Ciekawostka znalazłem miejsce na drugi wiatrak tylko ze nie ma kontaktu z otoczeniem, ale jest z przodu budy. To jak wrzucic dwa wiatraczki jeden wwiewajacy z przodu, a drugi wwywiewajacy z tylu? I jakie dla nich napiecia? lepszy Papst czy Noiseblocker? Zależy mi na ciszy i ciekawej wydajnosci... :unsure: B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovercraft Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Znalazłem fajny i tani wiatrak - Arctic cooling fan pro 2 (L lub TC) lepiej zeby była ręczna kontrola obrotów czy automatyczna. Chodzi mi tu głównie o cisze. :D proszę o odpowiedź... Somebody... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Lepsza ręczna kontrola, sam mam wentyl AC i jest w miarę cichy na max obrotach a na min. jest niesłyszalny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Co do wiatraków to w dziale chłodzenie jest ich opis. A jesli chodzi o ich napiecia to weź wiatraki bez automatycznej regulacji i zrób (kup) regulator (można się obyć bez regulatora, napięcia dostępne z molexa to 5, 7 i 12V). Będziesz miał możliwość dobrania obrotów do takiego poziomu głośności, który Ci odpowiada (wiadomo czy mszybciej tym głośniej, ale i tym wydajniej). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 arktiki będą spoko o ile sobie poradzą z przewiewem, jak sobie nie będą radziły to będą sie szybko kręcić i będzie głośno,,, imo mozesz sprawdzic jak sobie radzą z regulacją, a jak będzie źle obejdzie się reg termiczną i podepnie pod 7v... na górze pod zasilaczem - wyciąga z obudowy na dole - wtłacza świerze powietrze do srodka ar2r - wiatrak z tyłu jako tłoczący powietrze do środka to nie jest dobry pomysł, gdzieś były testy, saprawdzałem też to. np w yesico open air która w teoriii powinna się wywietrzyć przy wentylu wyciągającym temp są niższe o kilka stopni w porónaniu do tłoczącego powietrze, i to w warunkach możliwie sprzyjających Twojej teorii o wtłaczaniu powietrza z góry tj np 4202 wyciągający powietrze z nad procka etc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Oczywiscie ze lepiej wywiewajacy z tylu. Ja mam 1 wywiewajacy i nie mam zadnego wciagajacego wentylka. Obudowa nie jest idealnie szczelna wiec zawsze jakas cyrkulacja jest. Temperaturki na tym sprzecie z opisu sa takie proc max42-43 stopnie a w obudowie kolo 25-28 stopni. Wentylek wyciagajcy z budy mam podlaczony do kontrolera od Pentagrama z procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovercraft Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Już zapłaciłem za arctici i czekam jedynie na dostawe. Tylko nie wiem czy moja teoria jest słuszna. Z "przodu" obudowy wrzucam jednego, który dmucha na podzespoły, a z tyłu istaluje wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego ciepłe powietrze na zewnątrz tak? Jednak moja obudowa ma mały mankament, co prawda mam z przodu miejsce, ale nie jest to kratka na zewnątrz, chodzi mi po prostu o to, że ten przedni nie ma kontaktu z zewnątrz bo tam jest panel typu power i reset. Jednak szpaty jakieś są. Czy w takim razie mam to zrobić tak jak napisałem czy inaczej, a jeśli inaczej to jak? :unsure: B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 [cut...] na górze pod zasilaczem - wyciąga z obudowy na dole - wtłacza świerze powietrze do srodka oraz -> wiatrak z tyłu jako tłoczący powietrze do środka to nie jest dobry pomysł, gdzieś były testy, saprawdzałem też to 1256280[/snapback] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Moja obudowa tez nie ma bezposredniego wyciecia na wiatraki ale miejce jaet az na 2. Zobacz czy czasem w dolnej czesci paneli nie masz otworu prze ktory powietrze mozesz wciagac. Ja tak mam. Przypuszczam ze masz podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovercraft Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 na dole - wtłacza świerze powietrze do srodka jasne ale nie ma za bardzo jak wtłaczac bo nie istnieje otwór, może jak wyrzuce dolna czesc obodowy hmm :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovercraft Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 "Zobacz czy czasem w dolnej czesci paneli nie masz otworu prze ktory powietrze mozesz wciagac. Ja tak mam. Przypuszczam ze masz podobnie." Znalazłem szarą część panelu - wywalić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Otwór albo jest w ażurowym przodzie budy, albo od dołu ten przód nie dochodzi do samej błachy i wtedy jest wlot. Nie masz się co martwić, nieszczelności zawsze istnieją. Najpierw wypróbuj a jakby coś było nie tak to będziesz kombinował. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovercraft Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Otwór albo jest w ażurowym przodzie budy, albo od dołu ten przód nie dochodzi do samej błachy i wtedy jest wlot. Nie masz się co martwić, nieszczelności zawsze istnieją. Najpierw wypróbuj a jakby coś było nie tak to będziesz kombinował. Pozdrawiam! 1256403[/snapback] Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Arctici były na allegro po 18 zeta jeden. Zobaczymy jak to sie bedzie sprawowac ... pozdrawiam. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 ... ar2r - wiatrak z tyłu jako tłoczący powietrze do środka to nie jest dobry pomysł, gdzieś były testy, saprawdzałem też to. np w yesico open air która w teoriii powinna się wywietrzyć przy wentylu wyciągającym temp są niższe o kilka stopni w porónaniu do tłoczącego powietrze, i to w warunkach możliwie sprzyjających Twojej teorii o wtłaczaniu powietrza z góry tj np 4202 wyciągający powietrze z nad procka etc.. 1256280[/snapback] jest sporo racji w tym co mowisz, ale ... 1. ma to swoj sens w malych, szczelnych obudowach piekarnikach. 2. na przyklad w mojej, wiekszej znacznie, gdzie jest duzo dziur, lepiej jak chipset, mosfet, ma ruch powietrza, przewiew, czyli jak wiatrak dmucha, a nie wyciaga, ale w obudowie kolegi autora, mozliwe, ze sie nie sprawdzi, skoro robiles testy to widocznie tak jest. :D :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...