Skocz do zawartości
SuChyY

Zmiana dysku twardego

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad mala modernizacja mojego kompa, nie mm kasy na wymiane Procka i plyty - grafiki szybszej na razie nie potrzebuje - wiec zostalo mi:

- RAM

- Twardziel

Podobno dokupienie drugiego modulu pamieci (tanszy wariant) i zrobienie z 256 --> 512 nie daje za duzo, pomyslalem wiec o dysku,. (BTW. Slyszalem ze na 512 win 98 sie sypie.... ? )

Co do dyskow, to zastanawiam sie nad jakims 60GB, wiecej nie potrzebuje... ale szybkim - teraz mam Seagate U5 5400, myslalem na Maxtorem Ata 133 (ktorego teraz nie obsluze) albo WD 8MB Cache.

Cena podobna - troche duza :) - i wlasciwie z tego co czytalem na forum to pewnie wszyscy poleca Caviara...

Ale moje pytanie brzmi - Ile da mi taka zmiana... glownie w programach graficznych - PS, 3DSM, a takze w samym windowsie... I czy nie lepiej kupic ramu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno dokupienie drugiego modulu pamieci (tanszy wariant) i zrobienie z 256 --> 512 nie daje za duzo, pomyslalem wiec o dysku,. (BTW. Slyszalem ze na 512 win 98 sie sypie.... ? )

Ja mam 98SE i 512 Ramu i sie mi nic nie sypie(a mialem 256 i doqpilem drugi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 3ds to ja dopiero zaczynam... od 2 tygodni... pracuje raczej w PS, i nie w 98 tylko w XP... o 98 tylko slyszalem ze nie az bardzo chce to chodzic i sie upewniam.

xp prof ok. oba te programy kochają rozbudowywać sobie pliki wymiany, oczywiście im masz mniej ramu tym częściej z nich korzystają (bo tworzą zawsze). W zależności od pracy na ps - jak duże mapy obrabiasz - może sie okazać, że 256 ramu wystarczy, jednak ten program wykorzystuje dysk twardy często i jest w stanie wykorzystać jego prędkość.

ja bym ci proponował coś takiego:

1. ustaw wielkość pliku wymiany na auto

2. odpal managera zadań i zobacz jaki duży plik wymiany przyjął windows

3. odpal ps

4. sprawdź znowu wielkość pliku i kontroluj użycie ramu

5. popracuj 1 godzinę na ps i wtedy zobacz co się tam dzieje

jeżeli np windows użyje ok 200MB ramu i zrobi 300-600MB pliku wymiany to kup dysk.

jeżeli używany jest cały ram, lub czujesz że wyraźnie rzęzi hdd - wiadomo, trzeba ramu

po tym wszystkim (a szczególnie jak będziesz miał dyży dysk) proponuję ci ustawić pamiąć wirtualną na stałe w wielkości ok. 150% tego co ci wychodzi przy auto.

pozdr.

aha, 3ds jest jeszcze bardziej żarłoczny, szczególnie na pamięć :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde zalezy do czego uzywasz komputer. To prawda ze z Windows98 to przy 256Mb bedziesz spokojnie mogl pracowac ale jesli myslisz o XP to 512 powinien byc twoim wyborem. Ja mam HD 60Mb ale przez to ze zbieram MP3 to nie dlugo bede musial isc kupic nowy :)

Jesli nie masz wielu programow zainstalowanych i nie masz zamiaru wiecej oprogramowania czymac to kup pamiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arkady:

Dzieki, sprawdze to jak bede mial wiecej czasu... Ale dszisija mialem ciekawe przezycie... Wogole to robie jakies mniejsze grafiki - strony, tapetki, obrabiam fotki wiec pliki PSD nie zajmuja ponad 10 MB, ale dziasiaj robilem cos z plikiem baarardzo duzym, mial 100 MB (40x60 cm - nie chce sprawdzac ile to px) I naprawde nie dalo sie pracowac... dysk zrzedzil caly czas i to mocno.... a nawet przesuniecie jakiegos elementu trwalo wiecznosc.... Z tego co napisalem to przydalo by sie w tym momencie wiecej ram ? ... ale dysk chyba tez jednak szybszy by sie przydal ? qrde za duzo to kosztuje wszystko.

Pieklo: juz marudze, ale jak zrobie porzadki to zwolnie jeszce z jakies 4 GB i bede mial 8 wolnego wiec jakos wytrzymam...

Czekam na dalsze propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arkady:

Dzieki, sprawdze to jak bede mial wiecej czasu... Ale dszisija mialem ciekawe przezycie... Wogole to robie jakies mniejsze grafiki - strony, tapetki, obrabiam fotki wiec pliki PSD nie zajmuja ponad 10 MB, ale dziasiaj robilem cos z plikiem baarardzo duzym, mial 100 MB  (40x60 cm - nie chce sprawdzac ile to px) I naprawde nie dalo sie pracowac... dysk zrzedzil caly czas i to mocno.... a nawet przesuniecie jakiegos elementu trwalo wiecznosc.... Z tego co napisalem to przydalo by sie w tym momencie wiecej ram ? ... ale dysk chyba tez jednak szybszy by sie przydal ? qrde za duzo to kosztuje wszystko. 

Pieklo: juz marudze, ale jak zrobie porzadki to zwolnie jeszce z jakies 4 GB i bede mial 8 wolnego wiec jakos wytrzymam...

Czekam na dalsze propozycje.

dodanie ramu w tym wypadku bez porównania polepszy twoją pracę bardziej niż szybszy hdd, inna sprawa, że koniecznie musisz zadbać o to, by po zapełnianiu pliku wymiany mieć jeszcze 1GB wolnego miejsca (jak masz 8GB - wystarczy w zupełności) - pamiętaj musisz kontrolować wielkość pliku wymiany i przypominam, że warto ustawić go na stałe (po uprzedniej defragmentacji dysku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...