SuChyY Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Zastanawiam sie nad mala modernizacja mojego kompa, nie mm kasy na wymiane Procka i plyty - grafiki szybszej na razie nie potrzebuje - wiec zostalo mi: - RAM - Twardziel Podobno dokupienie drugiego modulu pamieci (tanszy wariant) i zrobienie z 256 --> 512 nie daje za duzo, pomyslalem wiec o dysku,. (BTW. Slyszalem ze na 512 win 98 sie sypie.... ? ) Co do dyskow, to zastanawiam sie nad jakims 60GB, wiecej nie potrzebuje... ale szybkim - teraz mam Seagate U5 5400, myslalem na Maxtorem Ata 133 (ktorego teraz nie obsluze) albo WD 8MB Cache. Cena podobna - troche duza :) - i wlasciwie z tego co czytalem na forum to pewnie wszyscy poleca Caviara... Ale moje pytanie brzmi - Ile da mi taka zmiana... glownie w programach graficznych - PS, 3DSM, a takze w samym windowsie... I czy nie lepiej kupic ramu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 1. nie wiem jak możesz się zastanawiać czy potrzebujesz więcej ramu pracując w 3ds 8O 2. win 98+3ds+PS = 8O 8O 8O imho, rzecz jasna :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Z 3ds to ja dopiero zaczynam... od 2 tygodni... pracuje raczej w PS, i nie w 98 tylko w XP... o 98 tylko slyszalem ze nie az bardzo chce to chodzic i sie upewniam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Ja brałbym ram :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Podobno dokupienie drugiego modulu pamieci (tanszy wariant) i zrobienie z 256 --> 512 nie daje za duzo, pomyslalem wiec o dysku,. (BTW. Slyszalem ze na 512 win 98 sie sypie.... ? ) Ja mam 98SE i 512 Ramu i sie mi nic nie sypie(a mialem 256 i doqpilem drugi). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 IMHO inwestycja w ram bylaby chyba lepsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Z 3ds to ja dopiero zaczynam... od 2 tygodni... pracuje raczej w PS, i nie w 98 tylko w XP... o 98 tylko slyszalem ze nie az bardzo chce to chodzic i sie upewniam. xp prof ok. oba te programy kochają rozbudowywać sobie pliki wymiany, oczywiście im masz mniej ramu tym częściej z nich korzystają (bo tworzą zawsze). W zależności od pracy na ps - jak duże mapy obrabiasz - może sie okazać, że 256 ramu wystarczy, jednak ten program wykorzystuje dysk twardy często i jest w stanie wykorzystać jego prędkość. ja bym ci proponował coś takiego: 1. ustaw wielkość pliku wymiany na auto 2. odpal managera zadań i zobacz jaki duży plik wymiany przyjął windows 3. odpal ps 4. sprawdź znowu wielkość pliku i kontroluj użycie ramu 5. popracuj 1 godzinę na ps i wtedy zobacz co się tam dzieje jeżeli np windows użyje ok 200MB ramu i zrobi 300-600MB pliku wymiany to kup dysk. jeżeli używany jest cały ram, lub czujesz że wyraźnie rzęzi hdd - wiadomo, trzeba ramu po tym wszystkim (a szczególnie jak będziesz miał dyży dysk) proponuję ci ustawić pamiąć wirtualną na stałe w wielkości ok. 150% tego co ci wychodzi przy auto. pozdr. aha, 3ds jest jeszcze bardziej żarłoczny, szczególnie na pamięć :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Naprawde zalezy do czego uzywasz komputer. To prawda ze z Windows98 to przy 256Mb bedziesz spokojnie mogl pracowac ale jesli myslisz o XP to 512 powinien byc twoim wyborem. Ja mam HD 60Mb ale przez to ze zbieram MP3 to nie dlugo bede musial isc kupic nowy :) Jesli nie masz wielu programow zainstalowanych i nie masz zamiaru wiecej oprogramowania czymac to kup pamiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Ja bym polecał HDD puźniej bedziesz marudził że nie masz miejsca na twardym itp. A ramy nie zając nie uciekną :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Arkady: Dzieki, sprawdze to jak bede mial wiecej czasu... Ale dszisija mialem ciekawe przezycie... Wogole to robie jakies mniejsze grafiki - strony, tapetki, obrabiam fotki wiec pliki PSD nie zajmuja ponad 10 MB, ale dziasiaj robilem cos z plikiem baarardzo duzym, mial 100 MB (40x60 cm - nie chce sprawdzac ile to px) I naprawde nie dalo sie pracowac... dysk zrzedzil caly czas i to mocno.... a nawet przesuniecie jakiegos elementu trwalo wiecznosc.... Z tego co napisalem to przydalo by sie w tym momencie wiecej ram ? ... ale dysk chyba tez jednak szybszy by sie przydal ? qrde za duzo to kosztuje wszystko. Pieklo: juz marudze, ale jak zrobie porzadki to zwolnie jeszce z jakies 4 GB i bede mial 8 wolnego wiec jakos wytrzymam... Czekam na dalsze propozycje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 jak hdd tu tylko wdc z 8mb chache - u (ostatnio w komputroniku widziałem 200gb :) ) - w tej chwili chyba jest to najwydajniejszy hdd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Arkady: Dzieki, sprawdze to jak bede mial wiecej czasu... Ale dszisija mialem ciekawe przezycie... Wogole to robie jakies mniejsze grafiki - strony, tapetki, obrabiam fotki wiec pliki PSD nie zajmuja ponad 10 MB, ale dziasiaj robilem cos z plikiem baarardzo duzym, mial 100 MB (40x60 cm - nie chce sprawdzac ile to px) I naprawde nie dalo sie pracowac... dysk zrzedzil caly czas i to mocno.... a nawet przesuniecie jakiegos elementu trwalo wiecznosc.... Z tego co napisalem to przydalo by sie w tym momencie wiecej ram ? ... ale dysk chyba tez jednak szybszy by sie przydal ? qrde za duzo to kosztuje wszystko. Pieklo: juz marudze, ale jak zrobie porzadki to zwolnie jeszce z jakies 4 GB i bede mial 8 wolnego wiec jakos wytrzymam... Czekam na dalsze propozycje. dodanie ramu w tym wypadku bez porównania polepszy twoją pracę bardziej niż szybszy hdd, inna sprawa, że koniecznie musisz zadbać o to, by po zapełnianiu pliku wymiany mieć jeszcze 1GB wolnego miejsca (jak masz 8GB - wystarczy w zupełności) - pamiętaj musisz kontrolować wielkość pliku wymiany i przypominam, że warto ustawić go na stałe (po uprzedniej defragmentacji dysku). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 a ja cos czuje ze to wogole dysk zwalnia mi calego kompa... zrobilem testy hd tachem, i jak porownalem z WD to z krzesla spadlem: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...