Skocz do zawartości
fes

Help

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie mam taki maly problemik z ktorym nie wiedzialem za bardzo do kogo sie zglosic ale teraz chyba znalazlem mozliwosc... :rolleyes: Wiec moj komputer ma strasznego laga wszystko wolno wchodzi, na poczatku myslalem ze cos jest z moim kompem lecz po dluzszej diagnostyce doszedlem do wniosku, ze to nie jest wina mego kompa.Poszedlem na brata komp ktory jest ze mna w sieci chcialem sprawdzic czy jemu tez tak wolno chodzi ale nie wszystko dzialalo u niego zajebiscie szybko!!!!! :mur: ...Wiec jesli dobrze rozumiem moj brat podzielil predkosc lacza nie sprawiedliwie i gdy on ma szybkie lacze ja nawet nie moge pograc sobie przez neta... Mam podstawowy router ktory dostalem od Chello + Router Dl-604 dzieki ktoremu brat ma internet, oczywiscie moglbym tak po prostu odlaczyc mu wtyczke, ale raczej chcialbym zalatwic to w inny sposob naprzyklad zrestartowac router i wtedy jego ustawienia by wrocily na standardowe i tera moje pytanie... <_< Ktory router mam zrestartowac ??? Jak zrestartowac router zeby wszystkie ustawienie sie znow ustawily na domyslne??

Czy sa inne mozliwosci???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

router możesz zrestartować softwarowo czyli wchodząc do jego konfiga czesto : 10.0.0.2 tylko musisz znać hasło : ) jeżeli twój brat nie zmieniał to jest ono w instrukcji : ) w niektórych routerach masz też z tyłu mały przycisk dziśki któremu mozesz zrestartować ustawienia ale aby net działał musisz wszystko wklepać na nowo więc zrób to co wyżej napisałem : )

.pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. D-Link ma polską strone i z niej sobie do Dlinka 604 można ściągnąc instrukcje. PO POLSKU.Wystarczy ją poczytać

2. Z instrukcji można wyczytać że domyślny adres Routera to 192.168.0.1 ale to jak ci brat ustawił router dowiesz sie we właściwościach połączenie internetowego i TCP/IP bo adres domyślenj bramy (Gateway) bedzie właśnie adresem Routera

Domyślny użytkownik to "admin" a hasło jest puste/brak. Brat mógł zmienić

3. Z instrukcji i OPISU na tylnej ściance Routera dowiesz sie że koło wejścia zasilacza jest guziczek RESET ( na długopis). Spowoduje to przywrócenie ustawień domyślnych Routera - i tak naprawde guzik ci to da - o tym dalej.

4. D-Link 604 NIE MA MOŻLIWOŚCI podzielić pasma tak jak "porządny" router. Brat nie móg ci przyznać np 32kb ze 128 dostępnych. Wykorzystujecie łącze wspólnie i ruch jest rozdzielany dynamicznie

Jeżeli zresetujesz router to straci on ustawienia. Przestanie "wiedzieć" że korzysta z modemu kablowego w sieci kablowej i co ważniejsze - straci sklonowany z karty sieciowej adres MAC (z tej karty do której pierwotnie to Chello było podłączone bez routera). Po resecie ten adres trzeba sklonowac na router aby "udawał" przed Chelo tą sieciówke (helo nie sprawdza parametru HOP) i jeszcze ustawić w routerze że korzystasz z modemu kablowego, ustawić otwarte porty dla np: EMULE.. itd

Ja bym twoje kłopoty sprawdził pod kątem uszkodzonego/źle zaciśniętego kabla albo padającej sieciówki lub padającego portu w D-Linku. Który szalenie wysokojakościowym wypasem nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale jesli moj brat ustawil jakies haslo to reset cos da??No to moze moj brat podzielil lacze na drugim routerze ktory dostalem od chello?? Chociaz tez by to bylo glupie bo by musial to zrobic na moim kompie a ja czegos takiego nie widzialem...Czyli wystarczy zebym zresetowal Dl-604 po czym znalazl haslo ustanowil nowe i lacze powinno dzialac normalnie.. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi