Skocz do zawartości
kool

Alexa Toolbar :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam dwa problemy (może to tylko jeden)

Otóż pewnego dnia w oknie Internet Explorera pojawił mi się (nie wiem skąd) nowy pasek narzędzi, a mianowicie Alexa... Sam pasek jest dość interesujący, ale postanowiłem go wyłączyć. W opcjach programu był link do stronki podpowiadającej jak odinstalować go przez "dodaj usuń programy" ( :blink: ). Jakież było moje zdziwienie kiedy tam nie było Alexy!!

Postanowiłem wejść na oficjalną stronkę Alexy, ściągnąć ją, zainstalować i odinstalować z nadzieją że więcej jej nie zobaczę.

Niestety to nie przyniosło efektów... (pasek wala mi się po okienkach a w 'dodaj usuń programy' go nie ma).

Przejdę teraz do drugiego problemu, który pojawił się mniej więcej w tym samym czasie.

Po załączeniu Internet Explorera (np. wejściu na Tweak.pl :D ) następuje maksymalne obciążenie procesora (?!)

Menedźer zadań Windows pokazuje że procka dusi proces "iexplore.exe" (czy to nie zwykły proces wyświetlenia okna IE?).

Czasem są dwa takie procesy zajmujące po 50 % procka...

Zdiagnozowałem kompa programem Microsoft AntiSpyware (nowy programik... na razie beta ale działa porządnie). Znalazł Alexę ale jakoś jej nie usunął (mimo klikania usuń...). może to przez moją nieudolność... :mur:

Moje pytania:

Czy ktoś może mi pomóc??? ;)

Czy te dwa problemy mają (mogą mieć) ze sobą coś wspólnego???

Dzięki wielkie za każdą poradę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam przeskanowanie kompa ad-aware + najnowsze bazy http://www.lavasoftusa.com/software/adaware/

oraz spybot-em + oczywiscie najnowsze bazy http://www.safer-networking.org/pl/download/index.html

Obciazenie procesora powoduje zapewne ten "deinstalator", ktory sciagnales.

Przeskanuj, wywal i bedzie po problemie :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzięte z FAQ:

Usuwa Alexa spyware wbudowane w Windows

[-HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerExtensions{c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a}]

Polecam też zmienić przeglądarkę internetową na jakąś normalną np. Operę lub Firefoxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam dwa problemy (może to tylko jeden)

Otóż pewnego dnia w oknie Internet Explorera pojawił mi się (nie wiem skąd) nowy pasek narzędzi, a mianowicie Alexa... Sam pasek jest dość interesujący, ale postanowiłem go wyłączyć. W opcjach programu był link do stronki podpowiadającej jak odinstalować go przez "dodaj usuń programy" ( :blink: ). Jakież było moje zdziwienie kiedy tam nie było Alexy!!

Postanowiłem wejść na oficjalną stronkę Alexy, ściągnąć ją, zainstalować i odinstalować z nadzieją że więcej jej nie zobaczę.

Niestety to nie przyniosło efektów... (pasek wala mi się po okienkach a w 'dodaj usuń programy' go nie ma).

Przejdę teraz do drugiego problemu, który pojawił się mniej więcej w tym samym czasie.

Po załączeniu Internet Explorera (np. wejściu na Tweak.pl  :D ) następuje maksymalne obciążenie procesora (?!)

Menedźer zadań Windows pokazuje że procka dusi proces "iexplore.exe" (czy to nie zwykły proces wyświetlenia okna IE?).

Czasem są dwa takie procesy zajmujące po 50 % procka...

Zdiagnozowałem kompa programem Microsoft AntiSpyware (nowy programik... na razie beta ale działa porządnie). Znalazł Alexę ale jakoś jej nie usunął (mimo klikania usuń...).  może to przez moją nieudolność... :mur:

Moje pytania:

Czy ktoś może mi pomóc???      ;)

Czy te dwa problemy mają (mogą mieć) ze sobą coś wspólnego???

Dzięki wielkie za każdą poradę...

1256561[/snapback]

Mozilla Firefox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi