Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Czy istnieje jakiś nieoficjalny bios do notebook'a jak w temacie (PIII 500, i440BX/ZX, 256MB)? Chciałbym zmienić timingi dla pamięci i może lekko zakręcić procka. Jak zwykle w notebook'ach dają najsłabsze ustawienia w biosie i nie da rady ich zmienić. Czy jedynym wyjściem żeby zakręcić procka jast jakiś soft fsb? Poza tym procek nie dziabie na fsb 100MHz tylko na 99,57MHz. I jeszcze jedna sprawa (nie na to forum ale skorzystam z okazji - wybaczcie). Jak zmienić przerwania w w2k. Na przerwaniu 9 wisi mi 8 urządzeń (grafa, modem, sieciówka, karta muzyczna, itp...). Nie ma konfliktów i nie mogę zmienić ustawień automatycznych w menedżerze urządzeń (nie aktywne). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Dodam jeszcze, że próbowałem soft'u do zmiany ustawień bios'u (TweakBIOS, accessbios, WinBios) i żaden nie działa. Nie chcą działać z w2k lub z płytą w moim Dell'u. Dodam, że nie mogę zmienić systemu na w98 (soft potrzebny mi do pracy działa tylko z w2k i nt). Może ktoś ma jakiś pomysł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Czy istnieje jakiś nieoficjalny bios do notebook'a jak w temacie (PIII 500, i440BX/ZX, 256MB)? Chciałbym zmienić timingi dla pamięci i może lekko zakręcić procka. Jak zwykle w notebook'ach dają najsłabsze ustawienia w biosie i nie da rady ich zmienić. Czy jedynym wyjściem żeby zakręcić procka jast jakiś soft fsb? Poza tym procek nie dziabie na fsb 100MHz tylko na 99,57MHz. I jeszcze jedna sprawa (nie na to forum ale skorzystam z okazji - wybaczcie). Jak zmienić przerwania w w2k. Na przerwaniu 9 wisi mi 8 urządzeń (grafa, modem, sieciówka, karta muzyczna, itp...). Nie ma konfliktów i nie mogę zmienić ustawień automatycznych w menedżerze urządzeń (nie aktywne).Procki Intela prawie zawsze maja zanizone fsb. A co do kreceniam laptopa to nie baw sie w to. Szkoda czasu i nerwow, laptop to nie stacjonarka, chlodzenia nie wymienisz, a wszystko jest tak zrobione ze ma chodzic na takich parametrach jakie sa ustawione i juz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Procki Intela prawie zawsze maja zanizone fsb. A co do kreceniam laptopa to nie baw sie w to. Szkoda czasu i nerwow, laptop to nie stacjonarka, chlodzenia nie wymienisz, a wszystko jest tak zrobione ze ma chodzic na takich parametrach jakie sa ustawione i juz. Wiem, że laptopy mają na stałe ustawione parametry. Ale może komuś się udało wycisnąć coś więcej z notebook'a. Najbardziej chodzi mi o timingi pamięci, bo była wymieniona ze 128 na 256 o dużo lepszych parametrach i wiem że może chodzić na najostrzejszych timingach przy fsb 100MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...