Skocz do zawartości
jim

co lejecie do WC ?

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie zastanawiam się co dodać do wody destylowanej, żeby po kilku miesiącach (tygodniach) nie urosły glony.

najlepiej przejsc sie do "dobrego" serwisu samochodowego i zpytac czego oni dolewaja :D

jest cos takiego niebieskiego w zelu - PETROL czy jakos tak, dodatkowo nie pozwala zamarzac wodzie w ujemnych temperaturach - do dostania nawet na stacjach benzynowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slyszalem ze mocz taktoperza jest dobry

No jak mocz nietoperza działa na porost włosów... :D

(jakby ktoś nie wiedział to z "Kiepskich")

heh tez oglodalem ten odcinek :)

A co do cieczy to moze płyn do spryskiwacza samochodowego? nie ma intensywnego zapachu, i nie tworzą sie w nim glony, ale ma jedna wade, moze sie pienić:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem moga urosnac glony w wodzie destylowanej, wszak one potrzebuja do wzrostu oswietlenia i porzywienia.  :wink:

to proste.. owswietlenie.. no zazwyczaj czesc rurek jest przezroczysta..

pozywienie jeszcze nie trafilem na czysta chlodnice i WB.. fakt moze taka nowka ze sklepu.. ale kogo na takie stac ??

pozatym chyba latwiej zapobiegac niz zwalczac..

ja osobiscie mam Borygo z dodatkiem destylowanej.. a moj obieg ma skromna pojemnosc 4.7 l :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem moga urosnac glony w wodzie destylowanej, wszak one potrzebuja do wzrostu oswietlenia i porzywienia.  :wink:

Woda destylowana wcale nie jest tak czysta :wink: i zawsze się jakieś paskudztwo przyplącze.

Najlepiej zrobić tak jak niektórzy już sugerowali: dodać 10%-20% jakiegoś płynu do chłodnic :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda destylowana wcale nie jest tak czysta :wink: i zawsze się jakieś paskudztwo przyplącze.

Najlepiej zrobić tak jak niektórzy już sugerowali: dodać 10%-20% jakiegoś płynu do chłodnic :mrgreen:

Zgadza się nie jest czysta, ale w razie przebicia na pompce nie idzie proc i płyta. Może jakiś ultrafiolet dla zabicia ustrojstwa.... Też tak można a dodatkowo fajnie wygląda....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się nie jest czysta, ale w razie przebicia na pompce nie idzie proc i płyta. Może jakiś ultrafiolet dla zabicia ustrojstwa.... Też tak można a dodatkowo fajnie wygląda....

Tyle że taka lampka powoduje czasem znaczne interferencje w stabilności kompa :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale takie małe np półokrągłe założone tylko na wąż w najwyższym miejscu i osłonięte...... mogą zdać rezultat  8O 

A poza tym co rozumiesz poprzez interferencje.....

Możliwe :)

Interferencje -nakładanie, oddziaływanie... - może niezbyt trafnie użyłem tego słowa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale w razie przebicia na pompce nie idzie proc i płyta....

Nie jest az tak zle.. ostatnio kopnela mnie chlodnica. i zapewniam ze to bylo 220V.. a procek nadal caly..

wyglada na to ze to co jest na rdzeniu z wiezchu (przynajmniej w AMD) nie jesl galwanicznie polaczone z rdzeniem proca..

a co do tejj destylowanej.. to naprawde musial bts miec idealnei czysto w obiegu zeby nic sie nie stalo.. zreszta po pewnym czasie i tak zaczelo by sie cos dziac.. w momecie gdy mial bys przebicie kable (miedz) zaczela by sie powoli rozpuszczac w wodzie.. i tak po kilku dniach ju to co jest w WC zaczelo by swietnie przewodzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez narazie leje kranowke, trzymam ja w akwarium 6 l :D

chyba zaleje tego plynu do chlodnic bo cos mi tam moze wyrosnac :?

a probowal ktos w sklepie akwarystycznym? moze jest jakies swinstwo anty glonom?

PS Mysle o zamontowaniu sobie w akwarium glonojadow :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza jest destylowana apteczna ale konia z rzędem kto ją zdobędzie  8O

Wystarczy zajść do gmachu wydziału chemii dowolnego uniwerku i poprosić jakigoś asystenta/stypendystę/magistranta to wam za 1 browca da dowolną ilośc wody destylowanej...a moze durzuci jeszcze trochę azotynów i boranów co by nie było korozji a i przeciw glonom cos się znajdzie

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze by tak :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi